Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Blaži pad nezaposlenosti u kolovozu

Nezaposlenost raste

S kolovozom uobičajeno završava sezonski ciklus ljetnog zapošljavanja (koji započinje najčešće u ožujku) vezan uz turističku sezonu. Stoga je kolovoz uobičajeno ujedno i mjesec u godini kojim završava sezonski ciklus pada broja nezaposlenih osoba.

Niti ovogodišnji kolovoz nije bio iznimka: broj nezaposlenih pao je za 1,2 tisuće, čime se spustio na razinu od 256 748, najnižu razinu nezaposlenosti (promatrajući osme mjesece u godini) od 2009. godine.

No, unatoč toj činjenici, kao i onoj da nezaposlenost u međugodišnjoj usporedbi pada od travnja prošle godine, uočljiv je nešto tromiji opadajući trend u ovoj u odnosu na prošlu godinu. Naime, mjesečni pad od samo 1,2 tisuće daleko je manji nego u istom mjesecu prošle godine kada je realiziran na razini od 6,2 tisuće te ujedno i jedan od najnižih koji su ikad zabilježeni u ovom mjesecu u godini.

Možda bi se to moglo opravdati snažnijim zapošljavanjem na početku sezone, no kada se rezimira kretanje broja nezaposlenih u cijelom šestomjesečnom ciklusu zapošljavanja pod utjecajem sezone, vidljiv je ovogodišnji značajno niži pad nezaposlenih nego što je to bilo u istim mjesecima prošle godine: od ožujka do kolovoza ove godine, broj nezaposlenih pao je za 73 tisuće, dok je u istom razdoblju prošle godine smanjenje bilo osjetno više (za 94,5 tisuća). To je zapravo i neočekivan podatak u kontekstu ipak nešto povoljnijih pokazatelja gospodarske aktivnosti (barem zaustavljanja negativnih trendova), rekordnih fizičkih pokazatelja turističke sezone te snažnijega sezonskog zapošljavanja u ovoj u odnosu na prošlu godinu. Naime, broj osoba koje su ušle u evidenciju nezaposlenih u ovoj je godini u promatranim mjesecima bio viši (za 3 575 osoba) u odnosu na referentno razdoblje prošle godine, kako  je i broj izlazaka iz evidencije bio znatno manji (za čak 17 909 osoba). Struktura izlazaka iz evidencije razotkriva kako je najveća promjena zabilježena kod izlazaka zbog nepridržavanja zakonskih odredbi i nejavljanja (na čijoj osnovi je u ovoj godini izašlo čak 18,6 tisuća osoba manje nego u istim mjesecima prošle godine). Naime, kako su od početka prošle godine stupile na snagu Izmjene Zakona u posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti sa strožim uvjetima za dobivanje i održavanje statusa nezaposlenog, odljev s burze se na tim osnovama naglo zaoštrio, posebno sredinom godine, kada se Zakon počeo primjenjivati u punoj snazi. Uslijed toga se u ovoj godini i međugodišnja razlika broja izlazaka iz evidencije na toj osnovi otopila s odmakom godine.

To otupljuje i oštrinu međugodišnje stope pada broja nezaposlenih u posljednja četiri mjeseca: od najviših travanjskih 16,2 %, stopa je u kolovozu snižena do 11,4 %.

image001

Očekujemo da će s kolovozom završiti ovogodišnji sezonski ciklus pada nezaposlenosti te da će nezaposlenost u preostalim mjesecima rasti za oko 2 % mjesečno, čime bi godina mogla završiti na razini nezaposlenosti od oko 280 tisuća nezaposlenih, što će biti oko 10 % niže nego krajem prošle godine te oko 13 % niže u prosjeku godine.

Izvor: HGK


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.