Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Blaži pad nezaposlenosti u kolovozu

Nezaposlenost raste

S kolovozom uobičajeno završava sezonski ciklus ljetnog zapošljavanja (koji započinje najčešće u ožujku) vezan uz turističku sezonu. Stoga je kolovoz uobičajeno ujedno i mjesec u godini kojim završava sezonski ciklus pada broja nezaposlenih osoba.

Niti ovogodišnji kolovoz nije bio iznimka: broj nezaposlenih pao je za 1,2 tisuće, čime se spustio na razinu od 256 748, najnižu razinu nezaposlenosti (promatrajući osme mjesece u godini) od 2009. godine.

No, unatoč toj činjenici, kao i onoj da nezaposlenost u međugodišnjoj usporedbi pada od travnja prošle godine, uočljiv je nešto tromiji opadajući trend u ovoj u odnosu na prošlu godinu. Naime, mjesečni pad od samo 1,2 tisuće daleko je manji nego u istom mjesecu prošle godine kada je realiziran na razini od 6,2 tisuće te ujedno i jedan od najnižih koji su ikad zabilježeni u ovom mjesecu u godini.

Možda bi se to moglo opravdati snažnijim zapošljavanjem na početku sezone, no kada se rezimira kretanje broja nezaposlenih u cijelom šestomjesečnom ciklusu zapošljavanja pod utjecajem sezone, vidljiv je ovogodišnji značajno niži pad nezaposlenih nego što je to bilo u istim mjesecima prošle godine: od ožujka do kolovoza ove godine, broj nezaposlenih pao je za 73 tisuće, dok je u istom razdoblju prošle godine smanjenje bilo osjetno više (za 94,5 tisuća). To je zapravo i neočekivan podatak u kontekstu ipak nešto povoljnijih pokazatelja gospodarske aktivnosti (barem zaustavljanja negativnih trendova), rekordnih fizičkih pokazatelja turističke sezone te snažnijega sezonskog zapošljavanja u ovoj u odnosu na prošlu godinu. Naime, broj osoba koje su ušle u evidenciju nezaposlenih u ovoj je godini u promatranim mjesecima bio viši (za 3 575 osoba) u odnosu na referentno razdoblje prošle godine, kako  je i broj izlazaka iz evidencije bio znatno manji (za čak 17 909 osoba). Struktura izlazaka iz evidencije razotkriva kako je najveća promjena zabilježena kod izlazaka zbog nepridržavanja zakonskih odredbi i nejavljanja (na čijoj osnovi je u ovoj godini izašlo čak 18,6 tisuća osoba manje nego u istim mjesecima prošle godine). Naime, kako su od početka prošle godine stupile na snagu Izmjene Zakona u posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti sa strožim uvjetima za dobivanje i održavanje statusa nezaposlenog, odljev s burze se na tim osnovama naglo zaoštrio, posebno sredinom godine, kada se Zakon počeo primjenjivati u punoj snazi. Uslijed toga se u ovoj godini i međugodišnja razlika broja izlazaka iz evidencije na toj osnovi otopila s odmakom godine.

To otupljuje i oštrinu međugodišnje stope pada broja nezaposlenih u posljednja četiri mjeseca: od najviših travanjskih 16,2 %, stopa je u kolovozu snižena do 11,4 %.

image001

Očekujemo da će s kolovozom završiti ovogodišnji sezonski ciklus pada nezaposlenosti te da će nezaposlenost u preostalim mjesecima rasti za oko 2 % mjesečno, čime bi godina mogla završiti na razini nezaposlenosti od oko 280 tisuća nezaposlenih, što će biti oko 10 % niže nego krajem prošle godine te oko 13 % niže u prosjeku godine.

Izvor: HGK

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Savoy Stewart je analizirao nedavne podatke Eurostata te otkrio zemlje u Europi s najvišom i najnižom stopom zaposlenosti diplomanata.

Ekonomija

Uz sve poznate probleme domaćeg gospodarstva, na problem nedostatka radnika i zaposlenosti, mnogi od kreatora gospodarske politike, nisu računali i razmišljali o nečemu kao...

Izdvojeno

Stručnjaci tvrde kako mnogi nezaposleni otežavaju sami sebi svjesno ili nesvjesno sabotirajući potragu za poslom.

Edukacija

Pripremite se za proljeće uz najnovije seminare iz aktualne ponude seminara. Zašto ne biste poradili na vašem poslovnom obrazovanju uz seminare koje vam pruža...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.