Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Gdje su najviše stope zaposlenosti osoba s diplomom?

Savoy Stewart je analizirao nedavne podatke Eurostata te otkrio zemlje u Europi s najvišom i najnižom stopom zaposlenosti diplomanata.

Koronavirus je tijekom protekle godine otežao pronalaženje zaposlenja, posebno za one koji su diplomirali.

Savoy Stewart je analizirao nedavne podatke Eurostata te otkrio zemlje u Europi s najvišom i najnižom stopom zaposlenosti diplomanata.

Gdje su najviše stope zaposlenosti osoba s diplomom?

Malta ima najvišu stopu zaposlenosti diplomiranih u cijeloj Europi! S nevjerojatnih 93,4% nedavno zaposlenih diplomanata, čini se da je radna snaga Malte jaka – učinke pandemije na ove brojke bit će zanimljivo vidjeti.

Na drugom mjestu je Njemačka sa zaposlenima s diplomom od 92,7%. Treće i četvrto mjesto su dodijeljeni Nizozemskoj s 91,9% i Islandu s jednako impresivnih 91,5%.

Uvrštavanje među deset najboljih zemalja s najvišom stopom zaposlenosti diplomanata uključuje:

 • Norveška – 90,5%
 • Luxembourg – 89,4%
 • Austrija – 89%
 • Švedska – 88,7%
 • Švicarska – 87,9%
 • Češka – 87,3%

Gdje su najniže stope zaposlenosti diplomanata?

Europska zemlja s najlošijom stopom zaposlenosti diplomanata je Sjeverna Makedonija – šokantno niskih 57,2%. Slijedi Turska sa 57,8%. Za tako mali broj zaposlenih s diplomom mogu biti krivi socijalni nemiri i političke posljedice.

Također, boreći se s ekonomskim pitanjima, slijede Italija i Grčka s 58,7%, odnosno 59,4%.

Ostale europske zemlje s niskom stopom zaposlenosti diplomanata uključuju:

 • Crna Gora – 65,4%
 • Srbija – 66,5%
 • Francuska – 75,7%
 • Hrvatska – 75,8%
 • Rumunjska – 76,1%

Kako bi pomogao recentnim diplomantima da poboljšaju svoje izglede za posao, Darren Best iz Savoya Stewarta dao je smjernice o pisanju CV:

1. Budite jasni i sažeti – vjerojatno će HR preletjeti kroz životopise. Držite svoj životopis sažetim s očitim važnim informacija.

2. Budite vidljivi – olakšajte poslodavcima da saznaju više o vama stvaranjem profesionalnog internetskog profila (npr. LinkedIn) i redovito ga ažurirajte svojim najnovijim postignućima.

3. Postanite kreativni – sve više ljudi koristi koncepciju kreativnih životopisa.

4. Naglasite relevantna iskustva – s obzirom na broj nezaposlenih, možda će se više kvalificiranih osoba javiti na isti oglas kao i vi.

Pročitajte još:

Ekonomija

Uz sve poznate probleme domaćeg gospodarstva, na problem nedostatka radnika i zaposlenosti, mnogi od kreatora gospodarske politike, nisu računali i razmišljali o nečemu kao...

Novosti

S kolovozom uobičajeno završava sezonski ciklus ljetnog zapošljavanja (koji započinje najčešće u ožujku) vezan uz turističku sezonu. Stoga je kolovoz uobičajeno ujedno i mjesec...

Novosti

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj nezaposlenost još uvijek raste. Lanjski prosinac je peti mjesec zaredom u kojem je broj zaposlenih pao...

Novosti

Krajem svibnja u Hrvatskoj je bila zaposleno ukupno 1,342 milijuna osoba, što je za 15.471 osobu, ili 1,2 posto više nego krajem travnja, objavio...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.