Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Briselska administracija štrajka protiv odluka iz Bruxellesa [VIDEO]

Riječ je o neslaganju sa smanjenjem troškova za administraciju u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom okviru Europske unije.

Riječ je o neslaganju sa smanjenjem troškova za administraciju u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom okviru Europske unije.

Dio službenika europskih institucija štrajkao je u Bruxellesu protiv prijedloga za smanjenje troškova za administraciju u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom okviru Europske unije.

Predviđena smanjenja troškova za administraciju tolika su da institucije neće moći obavljati svoju ulogu predviđenu europskim ugovorima niti provoditi odluke Vijeća, a još manje privući kompentetno osoblje poštujući zemljopisnu ravnotežu, navodi se u priopćenju sindikata službenika u Vijeću EU-a, javlja HRT.

Prema predstavnicima sindikata, štrajku se odazvalo između 80 i 90 posto službenika u Vijeću EU-a, a u Komisiji je odziv mnogo manji. Na podnevnoj konferenciji za novinare, koja se svaki dan održava u Europskoj komisiji, nije bilo usluge prijevoda zbog štrajka prevoditelja. Konferencije za novinare u Europskoj komisiji mogu se pratiti svaki dan na engleskom i francuskom jeziku, a srijedom, kada zasjeda Komisija, prijevod je osiguran na sva 23 službena jezika.

Sindikati ističu da cijeli proračun EU-a stoji svakoga građanina samo 67 eurocenti dnevno. Na troškove amdinistracije otpada šest posto europskog proračuna, što je oko osam milijardi eura godišnje, od čega je polovica za plaće. Oko 1,2 milijarde troši se na mirovine.

Europske institucije – Komisija, Vijeće, Parlament, Sud pravde – zapošljavaju više od 40.000 ljudi, od kojih svi nemaju status službenika. Plaće su europskih službenika od 2650 eura bruto do 23.000 eura bruto, koliko zarađuju povjerenici Europske komisije.

Europska komisija u svom je prijedlogu proračuna za sedmogodišnje razdoblje predvidjela milijardu eura ušteda na troškovima za administraciju, ali neke zemlje članice traže da se to smanji čak za 15 milijardi eura.

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

Konferencija pod nazivom „Dublja integracija za jaču Europu“ pružit će platformu za raspravu renomiranih domaćih i međunarodnih stručnjaka o zajedničkoj strategiji za unutarnje uređenje...

EU fondovi

Europska komisija predložila je plan za spas gospodarstva Europske unije vrijedan 750 milijardi eura, od kojih bi Hrvatska trebala dobiti deset milijardi eura.

EU fondovi

Sredinom 2018. Europska komisija objavila je prijedlog zakonodavnog paketa za Kohezijsku politiku za razdoblje 2021.-2027. godine.

Edukacija

U praksi se uvijek pokaže da kandidat koji se poklapa s vrijednostima i vizijom tvrtke iskače od drugih kandidata. Uspješni poduzetnici shvaćaju da su...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.