Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Novac za poljoprivredu otišao na plaće djelatnika ministarstva [VIDEO]

Država je 2009. iz poljoprivredne djelatnosti ubrala osam milijardi kuna, a vratila oko tri milijarde od čega je 30 posto otišlo za plaće djelatnika unutar Ministarstva poljoprivrede i drugih agencija.

Država je 2009. iz poljoprivredne djelatnosti ubrala osam milijardi kuna, a vratila oko tri milijarde od čega je 30 posto otišlo za plaće djelatnika unutar Ministarstva poljoprivrede i drugih agencija.

„Što se tiče aktualnog stanja u poljoprivredi, moram reći, nikad gore!“, rekao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Mato Brlošić.

Istaknuo je da još uvijek 8.200 poljoprivrednih gospodarstava nije dobilo 50 posto poticaja čija je isplata počela u ožujku, a osam i pol tisuća seljaka još nije dobilo novac za poticaje za 2010. godinu. Isplata poticaja nikad nije bila teža, kaže Brlošić dodajući da su seljaci u iznimno teškoj situaciji.

Pritom je posebno istaknuo stočarsku proizvodnju gdje uzgajivači ovih dana doznaju da gotovo 30 posto njih neće dobiti poticaje. U Ministarstvu poljoprivrede im je, kaže Brlošić, odgovoreno da se nisu držali pravilnika koji je stupio na snagu 31. siječnja, prema kojem uzgajivači u roku sedam dana moraju prijaviti grlo koje je moralo biti odstranjeno s farme i potom ga za 20 dana nadomjestiti, a to je, kaže, nemoguće.

[infopunkt 4609 4]

Upozorava da, ako je brojnost stoke na farmi opala za 20 posto, seljak gubi pravo na poticaj cijelu godinu, a veliki broj seljaka nije to znao. Stoga HPK traži produžetak roka za prijavu gubitaka stoke te plaćanje poticaja seljacima koji nisu znali za izmjenu pravilnika do kraja lipnja.

Čelnici HPK-a optužili su ministra financija Slavka Linića da je poljoprivredu nazvao “parazitom društva” istaknuvši kako je HPK zbog toga naručila studiju od zagrebačkog Agronomskog fakulteta koja pokazuje da je, primjerice, 2009. država iz poljoprivredne djelatnosti ubrala osam milijardi kuna, a vratila oko tri milijarde od čega je 30 posto otišlo za plaće djelatnika unutar Ministarstva poljoprivrede i drugih agencija.

[infopunkt 4609 5]

Čelnici HPK-a žale se i na nedostatak povoljnih kreditnih linija za financiranje poljoprivrednog izvoza te traže od HBOR-a da ih uvede.

Posebna tema konferencije bio je Zakon o vodama koji prema mišljenju čelnika HPK-a preoštro definira kriterije za uporabu vode za navodnjavanje. Seljaci predlažu da se granica za koju je potrebna koncesija za iskorištavanje površinske vode za navodnjavanje podigne sa pet na 50 hektara, a za podzemne vode s jednog na deset hektara.

Brlošić je također danas pozvao poljoprivrednike da pristupe HPK-u, jer članstvo u HPK-u nakon izmjena Zakona o HPK-u i Javnoj poljoprivredno-savjetodavnoj službi nije više obvezno nego dobrovoljno.

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

Regionalna konferencija Consumer Rules Summit održat će se 24. i 25. travnja u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu.

Edukacija

DroneDays 2023 je treće izdanje međunarodnog skupa o bespilotnim letjelicama koji će se održati 4. i 5. svibnja 2023. godine na Fakultetu elektrotehnike i...

EU fondovi

Održana je početna konferencija projekta „Ecomanager“ čiji su korisnik Hrvatske šume d.o.o., a Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja suradnik na projektu.

Ekonomija

Precizna poljoprivreda je relativno nova grana poljoprivrede koja služi kao nadopuna i korekcija konvencionalnoj poljoprivredi tako da omogućuje detaljan i sveobuhvatan pogled na poljoprivrednu...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.