Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Broj očeva na roditeljskom dopustu (pre)sporo raste

U Hrvatskoj tek oko 2% očeva koristi roditeljski dopust, a majke preuzimaju veći dio skrbi o djeci i obitelji.

U Hrvatskoj tek oko 2% očeva koristi roditeljski dopust, a majke preuzimaju veći dio skrbi o djeci i obitelji.

U prostorijama Tribina Grada Zagreba, u sklopu projekta Budi tata koji provode udruga RODA i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje – CESI, održan je okrugli stol na temu – kako hrvatski zakoni reguliraju roditeljski dopust za očeve te u kojoj ga mjeri očevi u Hrvatskoj koriste.

Prema rezultatima istraživanja o očevima na roditeljskom dopustu koje je predstavila Martina Lovrić (portal MojPosao), a u kojem je sudjelovalo 400 ispitanika*, ispostavilo se da su muškarci i žene u Hrvatskoj velikoj mjeri informirani o očevom pravu na korištenje roditeljskog dopusta (80%), te da većina smatra kako roditeljski dopust očevima donosi niz prednosti, kao što su povezivanje s djetetom (85%), financijska isplativost (61%), ali i odmor od posla (38%).

Unatoč činjenici da većina muškaraca podržava odlazak očeva na roditeljski dopust ili bi ga i sami koristili (82%), istraživanje je iskristaliziralo i zabrinjavajući podatak prema kojem na popisu negativnih strana korištenja roditeljskog dopusta za očeve uz financijsku neisplativost visoko mjesto zauzimaju negativne reakcije okoline, kao što su šale ili kritike kolega i/ili nadređenih, ali i kritike od strane obitelji.

Ipak, broj očeva koji koriste roditeljski dopust raste – doduše, vrlo sporo. Jelena Šeler (HZZO)  tako ističe da je u prvih pet mjeseci 2014. godine rodiljni dopust koristilo 25.000 žena i svega 75 muškaraca, dok je roditeljski dopust koristilo 27.000 žena i tek 1330 muškaraca.

„Uzrok brojkama treba tražiti u društvu – s jedne strane u činjenici da je uloga žena orijentirana na djecu i brigu o djeci, do toga da su žene slabije plaćene i društveno usmjerene na izbor slabije plaćenih zanimanja. Ekonomski koncept je jako bitan – potporu će koristiti onaj član obitelji čija su primanja manja kako naknada ne bi ugrozila financijsku stabilnost obitelji“, zaključila je Šeler.

Ivana Dobrotić (Pravni fakultet u Zagrebu) istaknula je da europske zemlje očeve potiče na aktivniju brigu o djetetu kombinirajući mjere kao što su povećanje naknade za vrijeme roditeljskog dopusta, nagrađivanje obitelji u kojima roditelji ravnopravno dijele roditeljski dopust (npr. Švedska) kao i pomoću kvota za očeve.

Primjeri iz Europe

U Belgiji i Portugalu muškarci su obavezni iskoristiti dio očevog dopusta, dok je uvođenje kvota na Islandu i u Norveškoj rezultiralo značajnim povećanjem broja očeva koji koriste roditeljski dopust (više od 80% očeva koristi kvote ili isključiv očev dopust).

U većini europskih zemalja očevi koriste svoje pravo na roditeljski dopust kada postoje propisane kvote ili kada je isključiv očev dopust dobro plaćen.

Koliko je važno ovo posljednje pokazuje primjer Slovenije u kojoj očev dopust u prosjeku traje čak tri mjeseca, a muškarac tijekom tog razdoblja prima naknadu u visini 80% svoje plaće. Poseban trud Slovenci su uložili i u promociju ‘family friendly’ poduzeća za što su povukli i značajna sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

Samo za uspredbu, maksimalna moguća visina mjesečne naknade roditeljskog dopusta u Hrvatskoj iznosi 2660 kuna bez obzira na visinu plaće roditelja koji koristi dopust, dok nakon 12 mjeseci naknada pada na 1663 kune.

Hrvatski zakon

Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, koji je snagu stupio 1. srpnja 2013. godine, propisuje rodiljni dopust u trajanju od šest, te roditeljski dopust u trajanju od osam mjeseci.

Roditeljski dopust koristi se nakon roditeljskog dopusta odnosno nakon šest mjeseci starosti djeteta, a oba roditelja imaju ga pravo koristiti s prekidima do djetetove osme godine života.

Prema Zakonu, svakom roditelju pripadaju po četiri mjeseca roditeljskog dopusta – svaki roditelj svoj dio dopusta može koristiti najviše dvaput godišnje, minimalno 30 dana, a važno je napomenuti da otac i majka roditeljski dopust ne mogu koristiti istovremeno.

Jednako tako, prema Zakonu je moguće da jedan roditelj na drugog ‘prenese’ najviše dva mjeseca svog roditeljskog dopusta, dok su druga dva mjeseca neprenosiva. U praksi to znači da otac može prenijeti na majku dva mjeseca svog roditeljskog dopusta te da će ona u konačnici iskoristiti šest mjeseci roditeljskog dopusta, dok neprenosiva dva mjeseca (kvota za očeve) ima pravo iskoristiti do djetetove osme godine života.

Budući da se u praksi pokazalo kako pravnici, ali i nadležne institucije različito tumače ili definiraju pravo korištenja/rok poništavanja dva neprenosiva mjeseca roditeljskog dopusta, resorno ministarstvo najavilo je da će ‘zakon uskoro doživjeti korekcije’ odnosno da će se ići na njegovo pojednostavljenje kao bi bio razumljiviji krajnjim korisnicima – građanima. U međuvremenu, ministarstvo i HZZO najavili su da će raspraviti sve eventualne nejasnoće u tumačenju pojedinih zakonskih odredbi.

*66% žena i 34% muškaraca; od toga 62% roditelja, najviše u dobi između 26 i 35 godina (62%)

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Ljudski resursi

U suradnji s portalom posao.hr, donosimo vam top 10 poslovnih ponuda ovog tjedna. Želimo vam sreću u potrazi!

Komentari

Volonteri iz udruge su ispričali svoja volonterska iskustva u sudjelovanju na aktivnostima udruge u sklopu projekta Ojačaj me da jačam druge koji završava 21.6.2023.

Marketing i prodaja

Prodaja je samo jedan dio dobre poslovne priče.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.