Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Budućnost BP-a? Kazna, osuda javnosti, dividenda, mrtve ribe i bankrot

Posljednjih dana i najvećim je optimistima postalo jasno kako se ekološka katastrofa u meksičkom zaljevu ne može usporediti s niti jednom drugom u povijesti čovječanstva. Prst krivnje uprt je u British Petroleum, a osim visine kazne koja se procjenjuje na 10 milijardi dolara, čelnike BP-a brinu i – dividende.

Posljednjih dana i najvećim je optimistima postalo jasno kako se ekološka katastrofa u meksičkom zaljevu ne može usporediti s niti jednom drugom u povijesti čovječanstva. Prst krivnje uprt je u British Petroleum, a osim visine kazne koja se procjenjuje na 10 milijardi dolara, čelnike BP-a brinu i - dividende.

Javno mjenje je sve, barem u korporativnom svijetu. Ponos britanskog gospodarstva danas je na meti javnosti i teško bi bilo očekivati suze ako bi ih kazna koju plaćaju (i koju će plaćati) dovela do bankrota. Izjava kako su spremni kompenzirati sve troškove i štetu nastalu izljevanjem nafte, samo je američke političare dodatno razbjesnila – ako vi to možete platiti, onda naša kazna nije dovoljno visoka. Javnost je bijesna, a Obama ovu krizu mora riješiti odlučno.

Ekonomska posljedica je urušavanje dionica BP-a. Investitori u svom portfelju ne žele katranom zaljepljene pelikane, uginule ribe i stotine kilometara otrovane obale.

Mirovina u Cardiffu ili delfini u Zaljevu?

Britanski mediji otvorili su novu temu – paralelno sa svime što se događa unutar koorporacije postavljaju pitanje hoće li BP ovu godinu ispaćivati dividendu. Pitanje moža ima nezgodan tajming, ali treba znati kako je uravo ova dividenda jedan od najznačajnijih prihoda većine britanskih mirovinskih fondova, čak 12 posto.

Loša je to vijest za umirovljenika iz primjerice Cardiffa, koji ovih dana sa zebnjom gleda snimke Meksičkog zaljeva i bijesno lice Barraka Obame. Blue-chip kompanija i „sigurna dividenda“ više i nisu tako sigurni.

42.000 tužbi nije konačan broj

Dividenda kompanije je nagrada ulagačima ali i slika kompanije prema van – javnosti, medijima, analitičirima. Isplata dividende značilo bi da je kompanija još uvijek na nogama – nakon isplaćenih 53 milijuna dolara odšteta (tek prvih u nizu), 1,2 milijarde dolara potrošenih na sanacije same bušotine…

Brojke koje će i dalje rasti – podneseno je 42.000 tužbi, brojka koja nije konačna.

“Grijeh” težak 10 milijardi dolara

Trenutna procjena „računa“ koji će BP-u doći na naplatu je 10 milijardi dolara. Kako ovako vrtoglave brojke analitičari vole zaokruživati (baš 10 milijardi, ne 9,5 ili 11 kao da je to isto) za očekivati je dodatne izračune i rast kazne. Obama je na sastanak u Bijelu kuću pozvao direktora BP-a Tony Haywarda. Sastanak koji bi i jedan i drugi željeli izbjeći.

Novac u korporativnom svijetu znači sve – visinu krivnje za javnost, snagu kompanije za investitore, sigurnu budućnost za umirovljenika pred Tv-om u Cardiffu. Kolika će biti cijena najveće svjetske ekološke katastrofe? Koliko košta smrt jednog zaljeva? Teško da postoji exelica koja će dati izračun na to pitanje.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.