Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Čačić i Linić dogovorili prodaju Brodotrogira i 3. maja Borislavu Škegri

Moraju zadržati djelatnost ali sa smanjenim kapacitetom obrade čelika, predložiti model zbrinjavanja prekobrojnih radnika a kojih je prema ranijim procjenama najmanje 30 posto viška te dati čvrsta jamstva za 160 milijuna eura ulaganja.

Moraju zadržati djelatnost ali sa smanjenim kapacitetom obrade čelika, predložiti model zbrinjavanja prekobrojnih radnika a kojih je prema ranijim procjenama najmanje 30 posto viška te dati čvrsta jamstva za 160 milijuna eura ulaganja.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić postigli su dogovor oko privatizacije riječkog 3.maja i Brodotrogira. Investicijski fondovi predvođeni Quaestusom Borislava Škegre do kraja ovog mjeseca predložit će vladi model po kojem bi vlasnički preuzeli ta dva državna brodogradilišta koji se doduše može kretati isključivo u okvirima ispregovaranim s Europskom komisijom, javlja Jutarnji list.

Investicijski će fondovi dakle morati predložiti program restrukturiranja koji dokazuje da će kroz najdulje pet godina ta brodogradilišta prestati proizvoditi gubitke. Moraju zadržati djelatnost ali sa smanjenim kapacitetom obrade čelika, predložiti model zbrinjavanja prekobrojnih radnika a kojih je prema ranijim procjenama najmanje 30 posto viška te dati čvrsta jamstva za 160 milijuna eura ulaganja ili 40 posto od ukupnih potpora koja su navozi primili od 2006.godine.

Iz fondovskih izvora doznajemo da će im za taj financijski trebati partnerstvo banaka, no u bankarskim krugovima čujemo kako oni baš i nisu skloni ulagati u brodogradilišta koja već nekoliko godina izbjegavaju kreditirati čak i u vrijeme dok im je novac bio osiguran državnim jamstvom. To bi svakako morale biti komercijalne banke a ne HBOR jer ovaj privatizacijski plan sigurno neće proći kod Europske komisije ukoliko u njemu država bude imala značajniji udio.

Točno je, da bi taj plan prošao mi moramo minimalizirati državni udio a povećati privatni. Plan je da se uz Quaestus, Nexus i Prosperus uključe još najmanje dva investicijska fonda, rekao nam je visoki izvor iz Vlade. Potvrđuje nam također da je postignut politički konsenzus oko privatizacije ova dva brodogradilišta s investicijskim fondovima, što je u stvari samo prva faza. Naime kako nam je nedavno potvrdio i sam Škegro, nakon temeljitog restrukturiranja i financijskog ozdravljenja brodogradilišta, oni bi svoje udjele ponudili strateškim investitorima.

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.