Čak 11% više oglasa za posao nego u 2012.

Čak 11% više oglasa za posao nego u 2012.

Unatoč gospodarskoj krizi, broj oglasa na portalu MojPosao.net nastavlja rasti. Od siječnja 2013. godine do danas na vodećem portalu za oglašavanje slobodnih radnih mjesta, objavljeno je preko 8.000 natječaja, što je povećanje od 11% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najtraženija zanimanja se ne mijenjaju

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2013. bila su: konobar, prodavač, programer, kuhar, prodajni predstavnik, frizer, komercijalist, knjigovođa, terenski komercijalist i administrator.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Srednja stručna sprema: konobar, prodavač, kuhar, prodajni predstavnik i frizer.
Viša i visoka stručna sprema: programer, prodajni predstavnik, arhitekt, knjigovođa i komercijalist.
Stručna sprema nije bitna: konobar, programer, kuhar, prodavač i prodajni predstavnik.
Kvalificirani radnici: konobar, kuhar, prodavač, frizer i vozač.

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

–    Prodaja (Trgovina) – 22% oglasa i 32% životopisa
–    Turizam i ugostiteljstvo – 19% oglasa i 21% životopisa
–    Financije i računovodstvo – 8% oglasa i 20% životopisa

*u jednom oglasu/životopisu moguće je naznačiti više kategorija zaposlenja

Sve manje tvrtki nudi stalno zaposlenje

S obzirom na vrstu zaposlenja, više od polovice (52%) oglasa bilo je za stalno zaposlenje, što je 3% manje nego u prvoj polovici 2012. godini kada se 55% oglasa odnosilo na stalno zaposlenje. Rad na određeni period nudio se u 51% oglasa, dok je 8% oglasa bilo za honorarni rad, a 4% odnosilo se na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanje više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

U prosjeku se traže 2 godine i 10 mjeseci iskustva

U 52% natječaja poslodavci su tražili radno iskustvo na istim ili sličnim poslovima. To je svega 4% više nego prošle godine kada se u 48% oglasa tražilo radno iskustvo. Poslodavci su prosječno tražili 2 godine i 10 mjeseci radnog iskustva. I dalje su zaposlenici sa srednjom stručnom spremom najtraženija radna snaga – tijekom prve polovice 2013. u više od polovice oglasa (52%) tražili su se djelatnici sa srednjom stručnom spremom.

S druge strane, 56% posloprimaca u životopisima je kao stupanj obrazovanja navelo  srednju stručnu spremu.

Tražitelji posla navodili su visoku stručnu spremu u 18% životopisa, dok je potražnja za profilom takvih kandidata bila nešto veća – visoka stručna sprema tražila se u 34% oglasa.

Općenito, poznavanje stranih jezika tražilo se u 47% oglasa. Od oglasa koji su zahtijevali poznavanje stranog jezika, u najvećem broju oglasa tražilo se napredno znanje engleskog jezika (57% oglasa), dok se u 20% oglasa tražilo barem osnovno poznavanje engleskog. Ostali jezici manje su zastupljeni – 39% posloprimaca u svojim je životopisima navelo napredno poznavanje engleskog jezika, dok ih je 21% navelo profesionalnu razinu poznavanja engleskog jezika.

Čak petina posloprimaca (21%) navela je osnovno poznavanje njemačkog jezika, dok ih je 10% navelo osnovno poznavanje talijanskog. Osnovno poznavanje engleskog navelo je 19% ispitanika.

Za dobivanje posla bitno je i poznavanje rada na računalu – u 29% oglasa poslodavci su istaknuli upravo taj uvjet. Od oglasa u kojima se traži poznavanje rada na računalu, u većini slučajeva to se odnosi na poznavanje rada u Wordu i Excelu.

Porast broja oglasa za rad u inozemstvu

Tijekom prve polovice 2013. godine poslodavci su objavili 236 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, ove je godine takvih oglasa 17% manje.

Poslodavci su tijekom ove godine objavili i 213 oglasa za rad izvan Hrvatske, što je 28% više nego u istom razdoblju prošle godine kada je takvih oglasa objavljeno 166. Najviše oglasa za rad u inozemstvu bilo je u kategoriji „IT, telekomunikacije“, „Turizam i ugostiteljstvo“  te „Strojarstvo i brodogradnja“. Obzirom na mjesto rada, najviše su se tražili radnici za poslove u Njemačkoj.

U čak 46% oglasa tražila se visoka stručna sprema, dok u 29% oglasa stručna sprema nije bila bitna, a u 21% oglasa tražila se srednja stručna sprema. U 81% oglasa za inozemstvo tražio se zaposlenik na neodređeno radno vrijeme, dok se u 38% oglasa tražio zaposlenik na određeno.

U inozemstvu su bili najtraženiji programeri, hotelsko osoblje te djelatnici za rad u korisničkoj podršci.

Podijeli

Odgovori

Top