Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Čak 39% ispitanika ne zna tražiti preporuku ili im je neugodno

Preporuka je u inozemstvu odavno prepoznata kao važan dokument prilikom traženja posla, dok je njezina ‘popularnost’ u Hrvatskoj još uvijek slaba.

Preporuka je u inozemstvu odavno prepoznata kao važan dokument prilikom traženja posla, dok je njezina 'popularnost' u Hrvatskoj još uvijek slaba.

Traže li kandidati preporuku bivšeg poslodavca portal MojPosao  istražio je u anketi provedenoj na više od 350 ispitanika.

Čak 39% ispitanika izjavilo je da im je neugodno tražiti preporuku ili ne znaju kako to učiniti.

Kandidati koji ne znaju kako tražiti preporuku (20%) uglavnom kao razlog ističu da se ‘ne rastaju s poslodavcem uvijek u dobrim odnosima’. „Nisam sigurna da bi poslodavac, nakon najave o odlasku, imao potrebu napisati nešto lijepo o meni“, kaže jedna ispitanica.

Kandidati kojima je neugodno tražiti preporuku (19%)  navode kako je riječ o ‘delikatnom pitanju’. „U većini slučajeva bivši poslodavac ima drugačije viđenje kako je radnik obavljao posao, bez obzira je li otkaz sporazuman ili drugačije uvjetovan“, smatra jedna ispitanica.

Poslodavca preporuku uvijek traži 25% ispitanika. Smatraju da je ona bitna za daljnje zaposlenje ili napredovanje.

„Uvijek tražim preporuku, ali je poslodavcima dosta teško istu napisati, jer moraju za to odvojiti vrijeme“, kaže jedan ispitanik dok drugi primjećuje kako ‘ta kultura još nije zaživjela kod nas’.

Zanimljivo, 22% ispitanika kaže da im preporuke ne trebaju. Uglavnom navode kako je jedina preporuka u Hrvatskoj ‘veza’ ili smatraju da potencijalni poslodavac može sam kontaktirati njihovog bivšeg poslodavca, ako smatra da je to potrebno.

Preporuku povremeno traži 15% ispitanika i to onda kada znaju da će ‘preporuka biti pozitivna’.„Tražim preporuku ako je posao imao elemente koji se rijetko susreću ili se radi o renomiranoj tvrtki“, objašnjava svoju praksu jedan od ispitanika.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Za još veći izbor poslova posjetite portal posao.hr. Sretno u pronalaženju posla!

Lifestyle

Dobre stvari se događaju onima koji su spremni čekati. Međutim, ponekad su proaktivnost i uzimanje stvari u naše ruke pravi izbor.

Poduzeća

Od Infobipovog puta od startupa do jednoroga, do gradnje globalnog startupa i najveće coworking zajednice u regiji – Amir Babović, suosnivač Wespa Spaces i...

Novosti

Moć preporuke nije samo u tome što bivši poslodavac lijepo govori o vama budućem poslodavcu.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.