Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Čak 57% hrvatskih poduzeća provodilo je osposobljavanja svojih djelatnika

Najnoviji podaci pokazuju da u Hrvatskoj otprilike 24% osoba između 30 i 34 godine imaju najmanje tercijarnu razinu obrazovanja dok je prosjek Europske unije 36%. Međutim, trend je uzlazan što je vidljivo iz usporedbe stope od 24% iz 2012. godine u odnosu na stopu od samo 16% deset godina ranije.

Najnoviji podaci pokazuju da u Hrvatskoj otprilike 24% osoba između 30 i 34 godine imaju najmanje tercijarnu razinu obrazovanja dok je prosjek Europske unije 36%. Međutim, trend je uzlazan što je vidljivo iz usporedbe stope od 24% iz 2012. godine u odnosu na stopu od samo 16% deset godina ranije.

Povodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji (EU) 1. srpnja 2013. godine Cedefop je pripremio statistički pregled strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (VET – vocational education and training) te cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj. Indikatori koji su izabrani zbog svoje važne uloge u postizanju politika i strateških ciljeva Europe 2020 kvantificiraju ključne aspekte VET-a i cjeloživotnog učenja te uspoređuju učinak Hrvatske  s prosjekom Europske unije na tom području.

Ključni podaci za Hrvatsku:

– Početno strukovno obrazovanje i osposobljavanje dobro je zastupljeno u srednjoškolskom obrazovanju s obzirom da je  više od 70% učenika bilo uključeno u ovaj oblik obrazovanja u 2011. godini, što je znatno iznad europskog prosjeka od 50%.

– Sudjelovanje u kontinuiranom strukovnom osposobljavanju (CVT- continuing vocational training) i obrazovanju odraslih  nisko je u odnosu na druge europske zemlje. U 2010. godini, oko 23% zaposlenika sudjelovalo je u tečajevima CVT-a, što je znatno ispod prosjeka Europske unije od 38%. Međutim, iste godine relativno velik broj hrvatskih poduzeća, njih oko 57% , provodilo je osposobljavanja.

– U 2012. godini  2,4% odraslih osoba u dobi od 24 do 64 godina sudjelovalo je u cjeloživotnom učenju, što je uvelike ispod prosjeka Europske unije od 9%. Europski cilj je prosjek od 15% do 2020. godine.

– U 2012. godini, postotak osoba u dobi od 30 do 34 godine s razinom visokog obrazovanja ili istovjetnim strukovnim kvalifikacijama bio je blizu prosjeka Europske unije od 9%.

– Iste godine, oko  22% osoba u dobi između  18 i 24 godine nije bilo zaposleno, nije se obrazovalo niti se dodatno osposobljavalo, dok je prosjek Europske unije 17%.

– Najnoviji podaci pokazuju da u Hrvatskoj otprilike 24% osoba između 30 i 34 godine imaju najmanje tercijarnu razinu obrazovanja dok je prosjek Europske unije 36%. Međutim, trend je uzlazan što je vidljivo iz usporedbe stope od 24% iz 2012. godine u odnosu na  stopu od samo 16% deset godina ranije.

– U Hrvatskoj je 2012. godine, 55% odraslih osoba u dobi od 20 do 64 godine bilo zaposleno(najniži postotak u Europi, uz Grčku), dok je prosjek Europske unije 68%. Međutim,manji broj približno 21% osoba u dobi od 20 do 64 godine imalo je nisku razinu obrazovanja, dok je  prosjek Europske unije bio 26%.

Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji Cedefop je preuzeo nadležnost za izvješćivanje o stanju u Hrvatskoj od Europske zaklade za stručnu izobrazbu (ETF).  Na seminaru o distribuciji znanja održanom u travnju koji je uključivao Cedefop i ETF, Vesna Hrvoj Šic, viša savjetnica za VET u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske izjavila je: „Očekujemo da će nas Cedefop poduprijeti  u pridruživanju u klub. Do sada smo u radu s ETF-om uspoređivali naše prakse s onima u EU. Naš glavni izazov nije samo obrazovanje već utjecaj na tržište rada Europske unije. Istražili smo što se događa u našem susjedstvu te očekujemo susret s novim izazovima.“

Loukas Zahilas, viši stručnjak Cedefop-a za kvalifikacije i ishode učenja, napomenuo je: „Veselimo se suradnji s Hrvatskom, 28. članicom naše velike europske obitelji i zajedničkom suradnjom u razvoju europske politike VET-a“.

Cijelo statističko izvješće o Hrvatskoj možete pronaći ovdje: http://www.cedefop.europa.eu/EN/articles/21604.aspx

Više informacija o ovim pitanjima možete pronaći: www.cedefop.europa.eu


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.