Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Čak 80 posto ulagača očekuje novu recesiju

BCG je anketu proveo među 250 ulagača koji upravljaju s gotovo 500 milijardi dolara u periodu druge polovice listopada i prve polovice studenog ove godine.

Raspoloženje investitora najpesimističnije je još od vremena velike financijske krize iz 2008.-2009. godine, zbog čega žele da se uprave kompanija usredotoče na stvaranje dugoročne vrijednosti umjesto kratkoročnog rasta zarade po dionici (earnings per share: EPS), otkriva nova, deveta po redu godišnja anketa investitora koju je proveo The Boston Consulting Group.  Ulagači daju prednost ulaganjima u organski rast i onima koje kapital koriste za spajanja i preuzmanja, umjesto bilo kojim drugim načinima korištenja kapitala.

Gotovo polovica svih ispitanih, njih 46 posto je pesimistično oko dioničkih tržišta u 2018. godini, što je dramatičan skok u odnosu na prošlu, 2016. godinu kad je pesimista bilo 32 posto ili 2015., kad je postotak pesimista iznosio tek 19 posto. Riječ je o najvišoj stopi pesimizma oko kretanja dioničkih tržišta još od 2007. godine, a više od trećine, 36 posto anketiranih pesimistično je oko potencijala tržišta u sljedeće tri godine, što je više nego udvostručenje u odnosu na prošlogodišnju anketu.

Ukupno čak 68 posto ispitanih tržište smatra precijenjenim i to za prosječno oko 15 posto. U prošlogodišnjoj anketi je tržište precijenjenim smatralo tek 29 posto investitora. Čak 79 posto anketiranih u 2017. kaže kako je glavni razlog njihovog pesimizma upravo precijenjenost tržišta.

 

No, njihove brige nisu ograničene na razine valuacija. Gotovo desetljeće nakon financijske krize, gotovo 80 posto investitora očekuje kako bi sljedeća recesija mogla početi tijekom sljedeće tri godine, a više od polovice očekuje kako bi nova recesija mogla početi tijekom sljedeće dvije godine.

Anketirani kao razloge skore recesije navode makro čimbenike poput rasta kamatnih stopa (45 posto anketiranih pesimista), političku klimu u Sjedinjenim Američkim Državama (40 posto anketiranih pesimista) i geopolitičku nestabilnost (31 posto ispitanih pesimista).

Očekivanja ulagača za ukupni povrat dioničkog ulaganja (total shareholder return) i dalje su se zadržala na rekordno niskoj prošlogodišnjoj razini od 5,5 posto godišnje, što je i dalje najniža zabilježena razina otkad je BCG tu varijablu počeo anketno pratiti 2010. godine i tek oko polovice dugoročnog povrata od oko deset posto, što je godišnji prosjek unatrag čak 90 godina. Iako su očekivanja od doprinosa dividendi i otkupa dionica ukupnom povratu dioničkih ulaganja u skladu s prethodnim anketama, doprinost rasta zarade ove je godine 1,2 posto niži od prosječnih 4,3 posto koje su ulagači predviđali u anketama od 2009. do 2016. godine.

Kako bi bilo manje razloga za pesimizam, ulagači od uprava kompanija traže da usvoje dugoročniji pristup biznisu. Traže održivo stvaranje nove vrijednosti: čak 88 posto anketiranih kaže kako ne žele kratkoročne rezultate nauštrb dugoročnih ulaganja u održivost biznisa, dok je prošle godine takav pristup zahtijevalo čak 26 posto manje ispitanika.

 „Manje od deset posto ulagača kratkoročnu zaradu po dionici smatra ključnim kriterijem za ulaganje, nije im čak ni na listi deset najvažnijih kriterija“, objašnjava stariji partner u BCG-u Jeffrey Kotzen i dodaje kako velika većina ulagača želi vidjeti da kompanije ulažu u daljnji rast, organski i kroz spajanja i preuzmanja, nego što bi gotovinu trebali koristiti za isplatu dividendi, otkup dionica ili smanjenje zaduženosti.

To potvrđuje i brojka od 66 posto investitora kojima je ulaganje u organski rast jedan od dva prioriteta koje očekuju od uprava kompanija.

Razlozi takvih razmišljanja investitora su jasni. Rast zarade od tri posto koji očekuju tijekom sljedeće tri godine je najniži očekivani rast zarade u devetogodišnjoj povijesti ankete. Ulagači vjeruju kako se kompanije moraju posvetiti ubrzavanju promjena i disrupciji u industriji ulaganjem u nove prilike za rast. Podaci, zajedno s anketama koje BCG već godinama provodi, pokazuju kako preferiranje ulaganja u organski rast te spajanja i preuzimanja odražava stav da će rast poslovanja biti glavni pokretač ukupnog povrata dioničkog ulaganja tijekom sljedećih pet do deset godina.

Među željama investitora su i upravljački timovi s robusnim strategijama, jakim fundamentima i inteligentnoj alokaciji kapitala. Upitani o tome koje tri karakteristike ili mjerila najviše uzimaju u obzir pri donošenju odluka o investiranju ili davanju preporuka o kupovini dionica, čak 51 posto anketiranih odgovorilo je kako su im najvažnije poslovna strategija i vizija, što je skok od 16 posto u odnosu na 2016. Gotovo polovica ispitanih, njih 47 posto, najviše cijeni kredibilitet uprave i dosadašnje rezultate, 15 posto više od rezultata iz prošlogodišnje ankerte.

„Uprave su stalno pod pritiskom ostvarivanja kratkoročnih ciljeva zarade po dionici i poduzimanja dugoročnih koraka, odnosno pametnih ulaganja koja stvaraju temelje dugoročne održivosti poslovanja“, izjavio je Tim Nolan, stariji partner u BCG-u i dodao „U današnjoj klimi, ulagači traže kompanije koje su spremne u fokus svojeg djelovanja staviti dugoročni rast. Naglašavaju specifična područja u kojima vide prostor za napredak, poput alokacije kapitala (40 posto ispitanih), kompenzacije i poticaje (38 posto ispitanih), razvoj strategije i planiranje (37 posto ispitanih) i upravljanje troškovnom učinkovitošću“ .

Čak 45 posto anketiranih podržava i prisutnost aktivističkih ulagača u kompanijama u koje ulažu ili prate njihovo poslovanje.

BCG je anketu proveo među 250 ulagača koji upravljaju s gotovo 500 milijardi dolara u periodu druge polovice listopada i prve polovice studenog ove godine. U anketi su ispitani o svojim očekivanjima od globalne makroekonomske situacije, tržištima kapitala i sposobnosti kompanija koje prate ili u njih ulažu, da stvaraju novu vrijednost. Čak tri četvrtine ispitanika su bili portfolio menadžeri, od kojih 63 posto ulaže u SAD-u, a ostali globalno.


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.