Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Čakovec daje krovove u zakup, traži se investitor za solarne panele

Zakupnik je uz elektranu obvezan izraditi i toplinski sustav. Krovovi se daju u zakup na rok od 14 godina. Sve troškove izgradnje u potpunosti snosi investitor

Zakupnik je uz elektranu obvezan izraditi i toplinski sustav. Krovovi se daju u zakup na rok od 14 godina. Sve troškove izgradnje u potpunosti snosi investitor

Rok Vincetić iz Čakovca prvi je u Hrvatskoj 2000. godine na krovu svoje kuće postavio solarne panele i počeo proizvoditi električnu energiju koju je, nakon dosta muke s ishođenjem dozvola, počeo i prodavati HEP-u. Grad Čakovec, 12 godina kasnije, među prvima u Hrvatskoj odlučio je dati krovove zgrada u svom vlasništvu u zakup za montažne sunčane elektrane. No, i taj pionirski zahvat, kao i Vincetićev, ne ide po planu, javlja poslovni.hr.

Grad je ponovio natječaj za davanje u zakup svojih krovova. Prvi je natječaj poništen je jer su se javile samo tek osnovane tvrtke bez referenci i kapitala, što su u Gradskoj upravi ocijenili neozbiljnim. Pojavile su se čak sumnje da iza tih novoosnovanih stoje neke jače tvrtke koji ne žele riskirati ugled i ime ako posao na krovovima ne uspije.

‘Mi tražimo investitore, a ne izvođače radova’, pojašnjava Gordan Vrbanec, predsjednik Gradskog vijeća. Grad u ponovljenom natječaju nudi u zakup krovove školskih zgrada, sportskih dvorana, Centra za odgoj i obrazovanje, dječjih vrtića, zatvorenih bazena i streljane na SRC-u Mladost. Zakupnik je uz elektranu obvezan izraditi i toplinski sustav. Krovovi se daju u zakup na rok od 14 godina. Sve troškove izgradnje u potpunosti snosi investitor, a nakon isteka zakupa Grad će odlučiti hoće li mu investitor bez naknade morati prenijeti vlasništvo nad elektranom i toplinskim sustavom ili će je o vlastitom trošku demontirati. Treća je opcija produljenje ugovora o zakupu. Prema novom natječaju, ponuđač mora predati dokument iz kojeg je vidljivo da je u posljednje dvije godine ostvario prosječan ukupni godišnji prihod od minimalno milijun kuna ili  da mu je iznos temeljnog kapitala najmanje milijun kuna.

U Gradu su se na najam krovova odlučili zbog prihoda, poticanja investicija i doprinosa obvezi Hrvatske da do 2020. godine čak 20 posto energije dobiva iz obnovljivih izvora. ‘Zakup je i na tragu naše odluke da se za energetski učinkovite zgrade smanje komunalni doprinos i naknada’, kaže Vrbanec.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.