Četiri načina kako svome šefu reći ‘ne’

Četiri načina kako svome šefu reći ‘ne’

Jeste li jedan od onih zaposlenika koji ne mogu reći ‘ne’? Ako jeste, sigurno ste zatrpani poslom, ali imate status osobe na koju se vaši šefovi i kolege uvijek mogu osloniti. Međutim, ako uvijek govorite ‘da’ možete doći u situaciju da ćete uraditi ama baš sve za svoju karijeru, i to na štetu svog privatnog života. AOL Jobs donosi nekoliko savjeta kako reći ‘ne’ u poslovnom okruženju, a da to ne ugrozi vaše radno mjesto.

Izaberite oprezno situaciju

Ako u uredu vlada užurbana i stresna atmosfera, tada svakako nije vrijeme za reći ‘ne’. Međutim, u ‘stabilnim’ situacijama vaše odbijanje neće toliko odjeknuti, pogotovo ako ste okruženi ljudima koji su također u mogućnosti izvršiti šefovu molbu ili zadatak.

Naučite kako reći ‘ne’, a da ne izgovorite tu riječ

Možda je šef zaboravio sve ostale zadatke kojima ste zatrpani. Umjesto da kažete kako ne možete preuzeti još jedan projekt, kažite mu: ‘Vidim da je taj projekt važan. Možemo li sjesti na nekoliko minuta kako bi mi pomogli odrediti prioritete u radu? Želim biti siguran da sam fokusiran na najvažnije stvari’.

Predložite alternativno rješenje

Možda nemate dovoljno vremena za novi zadatak, ali možda možete izdvojiti vrijeme za rad na dijelu projekta. Ukoliko ste specijaliziraniji za određeno područje, predložite šefu da se posvetite upravo tome dijelu, u suradnji s drugim kolegom koji bi će preuzeti ostatak posla.

‘Lupite šakom u stol’, ali imajte uistinu dobar razlog za to

Što znači dobar razlog, ovisi od tvrtke do tvrtke. Ukoliko imate neodgodivih obiteljskih i društvenih obaveza (vjenčanje, promocija…), a novi projekt bi poremetio vaše planove, možda biste mogli šefu pojasniti kako niste u stanju pomoći. Pritom nemojte koristi izraz ‘ne’, nego pažljivo birajte riječi i izrazite spremnost pomoći u nekoj drugoj situaciji.

Podijeli

Odgovori

Top