Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Četvrta industrijska revolucija

Industrijska poduzeća iz svih sektora diljem svijeta primaju se posla kada je u pitanju četvrta industrijska revolucija (Industry 4.0). Provedba tog projekta u punom je zamahu u cijelom svijetu: otprilike trećina poduzeća već ocjenjuje svoju razinu digitaliziranosti kao visoku, a očekuje se da će ta brojka u prosjeku porasti s 33 % na 72 % u sljedećih pet godina. Lideri industrijskih poduzeća digitaliziraju temeljne funkcije u svojim internim vertikalnim lancima vrijednosti, ali i sa svojim horizontalnim partnerima u opskrbnom lancu. Usto poboljšavaju svoj portfelj proizvoda digitalnim funkcijama i uvođenjem inovativnih usluga temeljenih na podacima.

Poduzeća diljem svijeta žele na godišnjoj razini uložiti otprilike 5 % svog prihoda od digitalne prodaje na digitalizaciju. Sudeći po ispitanim gospodarskim sektorima, 5 % prihoda od digitalne prodaje jednako je ulaganju od 907 milijardi dolara. Veliki dio tih ulaganja bit će usmjeren na digitalne tehnologije, kao što su senzori ili uređaji za povezivanje, te na softver i aplikacije, kao što su sustavi za upravljanje proizvodnjom. Poduzeća ulažu i u osposobljavanje zaposlenika i potiču potrebne organizacijske promjene. Više od polovice tih poduzeća (55 %) pretpostavlja da će amortizirati taj trošak u roku od dvije godine. To su rezultati PwC-ova globalnog istraživanja „Industry 4.0: Building the digital enterprise” koje je provedeno u više od 2.000 poduzeća iz devet gospodarskih sektora u 26 zemalja.

Ispitani menadžeri procijenili su da će se tijekom tog prijelaza troškovi smanjivati u prosjeku 3,6 % godišnje, a prihodi povećavati u prosjeku 2,9 % godišnje. U apsolutnim vrijednostima, riječ je o 421 milijardi dolara uštede troškova i istodobnom povećanju prihoda od 493 milijarde dolara. „Poduzeća očekuju da će digitalizacija donijeti ogromne koristi i shodno tome ulažu velike iznose. Naše je istraživanje pokazalo da se taj prijelaz događa u svim ispitanim zemljama u jednakoj mjeri, a ne samo u industrijaliziranim zemljama” rekao je Reinhard Geissbauer, partner u Strategy&, koji je dio PwC-ove mreže u Njemačkoj, odgovoran za usluge povezane s četvrtom industrijskom revolucijom. „Čak i da se ostvari samo polovica očekivanja koja se odnosi na četvrtu industrijsku revoluciju, to će u nadolazećih pet godina temeljito promijeniti konkurentsko okruženje.”

Po završetku te transformacije uspješna industrijska poduzeća postat će istinski digitalna poduzeća u čijoj su srži fizički proizvodi unaprijeđeni digitalnim sučeljima i inovativnim uslugama temeljenima na podacima. Ta digitalna poduzeća surađivat će zajedno s kupcima i dobavljačima u industrijskim digitalnim ekosustavima.

Analitika podataka – pokretač četvrte industrijske revolucije

Više od 80  % poduzeća očekuje da će u idućih pet godina analitika podataka imati veliki utjecaj na njihove postupke donošenja odluka. „Profesionalna obrada podataka pruža vrijedan uvid u upotrebu proizvoda i omogućuje dugoročne odnose s kupcima”, rekao je Jesper Vedso, partner u PwC-u u Danskoj i glavni globalni PwC-ov stručnjak za četvrtu industrijsku revoluciju sektora industrijskih proizvoda. „Analitika podataka omogućuje daljnji razvoj proizvoda, a poduzećima omogućuje dodavanje usluga i ponuda koje su savršeno prilagođene potrebama njihovih klijenata.”

Nedostatak stručnosti: prepreka na putu do četvrte industrijske revolucije

Ispitana poduzeća smatraju da problem u provedbi četvrte industrijske revolucije nije toliko kupnja potrebne tehnologije koliko nedostatak interne digitalne kulture, vizije i osposobljavanja, kao i nedostatak stručnjaka. Primjerice, gotovo 40 % ispitanih poduzeća oslanja se na analitičku stručnost pojedinih zaposlenika, no nemaju specijalizirane odjele za analitiku podataka. „Razumno je izgraditi u poduzeću pouzdanu stručnost na području analitike podataka i digitalizacije. Za uspješnu provedbu strategija četvrte industrijske revolucije nije dovoljno da se prikupljanje i procjena podataka prepušta pojedinačnim stručnjacima,” izjavio je Reinhard Geissbauer. „Kako bi mogla te podatke iskoristiti za donošenje odluka, poduzeća trebaju imati zbirke podataka, algoritme i preporuke za praktične aktivnosti koje su pripremili stručnjaci.”

U istraživanju se navode i drugi preduvjeti za uspješnu digitalizaciju prilikom osiguravanja sigurnosti podataka. „Digitalni ekosustavi mogu funkcionirati samo ako se svi sudionici mogu pouzdati u to da njihovi podaci neće pasti u krive ruke. Za to su potrebni značajni napori poduzeća, velika ulaganja u sigurnost njihovih sustava i jasni standardi za zaštitu njihovih podataka,” rekao je Reinhard Geissbauer.

Digitalizacija ima horizontalni i vertikalni učinak na lanac vrijednosti. To znači da poduzeća s jedne strane moraju bolje integrirati svoje procese i vertikalno digitalizirati svoj tok podataka od razvoja proizvoda preko nabave pa sve do proizvodnje i transportne logistike. To s druge strane podrazumijeva umrežavanje s ključnim dobavljačima, kupcima i drugim partnerima u lancu vrijednosti, npr. upotrebom rješenja za praćenje tokova proizvoda (engl. track and trace). Sve to znači da poduzeća moraju stvoriti složena digitalna rješenja.

Osim toga, poduzeća razvijaju nove proizvode i usluge s digitalnim značajkama koje se protežu kroz cijeli životni ciklus proizvoda i stoga omogućuju bliži kontakt s krajnjim potrošačima. Usto ulažu u digitalne usluge i stvaraju potpuna rješenja za relevantne ekosustave svojih kupaca i to vrlo često u suradnji s partnerima u lancu vrijednosti.

Ciljevi digitalizacije razlikuju se ovisno o zemlji

Iako poduzeća diljem svijeta nastavljaju s četvrtom industrijskom revolucijom, istraživanje ukazuje na regionalizaciju njihovih ciljeva: korporativne grupe u Japanu i Njemačkoj ponajviše upotrebljavaju digitalizaciju za povećanje svoje učinkovitosti i kvalitete proizvoda. U SAD-u postoji trend razvoja novih poslovnih modela uz pomoć digitalnih ponuda i usluga, kao i digitalnog ponude tih proizvoda i usluga što je brže moguće. Proizvodna poduzeća u Kini usredotočena su na jačanje položaja u odnosu na međunarodne konkurente kroz smanjenje troškova. „Naše istraživanje pokazuje da će većina regija u roku od pet godina biti gotovo na istoj razini digitalne integracije iako će neke zemlje poput Japana, Njemačke i SAD-a ipak prednjačiti u tome. Umjesto da podijeli regije, očekujemo da će četvrta industrijska revolucija jače povezati poduzeća i zemlje te stoga čak promicati globalizaciju,” izjavio je Jesper Vedso.

 


Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.