Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Cijene stanova u Splitu rastu, u Zagrebu padaju

Cijene stanova u Splitu rastu, u Zagrebu padaju

Prvi mjesec ove godine donio je nove promjene u cijenama stanova, a statistike portala Crozilla.com pokazale su kako je u nekim gradovima nakon dužeg vremena došlo i do porasta oglašavanih cijena. Na portalu Crozilla.com tijekom siječnja vladala je najveća potražnja upravo za stanovima, čak i unatoč tome što su njihove cijene u prosjeku bile više no cijene kuća. Najviše su se pretraživali stanovi u Zagrebu, zatim u Splitu, Puli, Zadru i Osijeku.

U Splitu najveći porast, a u Zagrebu najveći pad cijena

Tako cijene stanova u Splitu rastu, Zagrebu padaju, a Dubrovnik je i dalje najskuplji. Porast oglašavanih cijena na portalu Crozilla.com vidljiv je u gradovima uz more, a od onih na kontinentalnom dijelu iznimka je tek Bjelovar u kojem su prosječne tražene cijene stanova zabilježile porast od 0,6 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 875 eura.  Blaga, jedva zamjetna promjena zabilježena je u većini gradova, dok izraženiji mjesečni porast od 5,2 posto bilježi tek Split, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 2124 eura. Po visini cijene, na prvom mjestu se tijekom siječnja isticao Dubrovnik u kojem je prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila 2899 eura. U odnosu na posljednji mjesec prošle godine tamošnje su  cijene porasle 0,1 posto, jednako koliko i u Rijeci gdje je cijena „kvadrata“ iznosila 1378 eura. Porast oglašavanih cijena zabilježen je i u Šibeniku (0,9 posto), Puli (1,1 posto) i Zadru (1,7 posto). Šibenskim stanovima prosječna tražena cijena je porasla na 1411 eura, u Puli je iznosila 1306 eura, a u Zadru 1733 eura po metru kvadratnom.

Najveći mjesečni pad cijena bilježi Zagreb u kojem se za „kvadrat“ stana tijekom siječnja tražilo 1562 eura, što je 0,8 posto manje no mjesec ranije. Varaždinskim je stanovima cijena pala za 0,4 posto, a prosječna tražena cijena iznosila je 1113 eura po metru kvadratnom. U Osijeku je „kvadrat“ stana oglašavan po prosječnoj cijeni od 992 eura, što na mjesečnoj razini predstavlja pad od 0,2 posto.

Kuće jeftinije od stanova

Nije pravilo da unatoč dubokoj krizi cijena „kvadrata“ igra odlučujuću ulogu kod kupnje nekretnine. Najveća potražnja vlada za stanovima u Zagrebu, dok su kuće u „drugom planu“, čak i unatoč tome što su jeftinije no stanovi. Tijekom siječnja cijene kuća bile su više devet posto niže od cijena stanova. Taj podatak i nije toliko neobičan, s obzirom da su u mnogim velikim gradovima cijene kuća putem portala Crozilla.com oglašene po cijenama nižim i od 500 eura po „kvadratu“, dok su stanovi po tim cijenama gotovo  „endemični“ slučajevi.
Prosječne tražene cijene „kvadrata“ tijekom siječnja išle su na ruku kupcima kuća u Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku gdje su bile niže nego cijene stanova.

Tijekom siječnja najveća je razlika između oglašavanih cijena kuća i stanova bila vidljiva u Osijeku. Naime, cijene tamošnjih stanova bile su 34,5 posto više no cijene kuća, što pretvoreno u novac daje razliku od čak 342 eura po metru kvadratnom.  Cijene su i u Zagrebu išle u korist kupcima kuća, a razlika u prosječnim traženim cijenama „kvadrata“ je iznosila čak 294 eura, odnosno 18,8 posto. U Zadru je razlika iznosila 213 eura po „kvadratu“, odnosno 12,3 posto, dok su kuće u Rijeci bile 13,9 posto povoljnije od stanova, što predstavlja razliku od 192 eura po metru kvadratnom. U Puli, Splitu i Dubrovniku siječanjske su cijene išle na ruku kupcima stanova. Pulske su kuće tako bile 2,3 posto, odnosno 30 eura po „kvadratu“ skuplje no stanovi. U Splitu je ta razlika iznosila 123 eura, a u Dubrovniku čak 183 eura po „kvadratu“.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Zagreb je na oglasniku Crozilla.com i dalje najtraženiji grad za kupnju stanova, a posebna je pozornost posvećena novogradnji.

Nekretnine

Cijene stanova oglašavanih tijekom studenog putem Crozilla.com u većini gradova bilježe tek blage mjesečne promjene.

Ekonomija

Siječanjske cijene stanova na oglasniku Crozilla.com na mjesečnoj su razini u prosjeku porasle tek za 0,6 posto, a kuće za 0,2 posto.

Nekretnine

Podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com pokazuju kako su se tijekom kolovoza tražene cijene stanova nastavile kretati uzlaznom putanjom

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.