Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Činovnici EU-a pripremaju masovni štrajk

Samo dva dana uoči EU summita, tri sindikata javnih službenika u Bruxellesu planiraju održati štrajk kako bi izrazili neslaganje s dodatnim rezovima u proračunu, izvještava EurActiv France

Samo dva dana uoči EU summita, tri sindikata javnih službenika u Bruxellesu planiraju održati štrajk kako bi izrazili neslaganje s dodatnim rezovima u proračunu, izvještava EurActiv France

U obavijesti naslovljenoj na Uwea Corsepiusa, glavnog tajnika Vijeća Europske unije, sindikati (FFPE, Union Syndicale, R&D Conseil) su poručili da su ‘neke države članice javno najavile svoje ambicije’ da za 15 milijardi eura srežu proračun za administrativne troškove višegodišnjeg financijskog okvira (MFF) za razdoblje 2014-2020.

Administrativni proračun iznosi oko 63 milijarde eura za šestogodišnje razdoblje, što je šest posto od ukupnog proračuna za 2014-2020. U prethodnom razdoblju, od 2007. do 2013, MFF je iznosio 55,5 milijardi eura.

Službenici EU-a iz istog su razloga štrajkali 21. studenog, a sindikati su procijenili da je rad tada obustavilo između 3.000 i 4.000 ljudi.

Pierre-Philippe Bacri, predsjednik Federacije europskih javnih službenika, tada je upozorio da će sindikati nastaviti svoje akcije za vrijeme pregovora o proračunu.

‘Bit će još prilika da blokiramo summite ukoliko budemo vjerovali da je to odgovarajuća akcija. Ovo je početak procesa’, dodao je Bacri.

Günther Lorenz, predsjednik sindikata Union Syndicale, smatra da će rezovi koji bi mogli biti obznanjeni na predstojećem sastanku Vijeća EU-a biti preduboki. Javni službenici EU-a već sada su pod pritiskom zbog planiranih ušteda od 10 milijardi eura koje uključuju dulje radno vrijeme, veće poreze, kasniju dob umirovljenja i smanjivanje broja radnika rekao je Lorenz za Euronews.

‘Izgubili smo devet posto kupovne moći’, rekao je Lorenz.

Osnove plaće u Europskoj komisiji kreću se od 2.300 eura mjesečno za nove zaposlenike do oko 16.000 eura za najviše pozicionirane dužnosnike. To, naravno, ne uključuje brojne dodatke koji se broje u tisućama eura.

Sindikati se pribojavaju da dodatni rezovi ne bi bili u skladu s ‘normalnim funkcioniranjem institucija Unije i održavanjem kompetentne, neovisne i stalne europske javne službe’.

Britanija predvodi države članice EU-a koje žele smanjiti troškove Unije. Lorenz tvrdi da iza njega stoje druge zemlje, poput Njemačke, Finske, Nizozemske i Švedske, koje također podržavaju rezove, ali žele i dodatnu raspravu o modulima ušteda.

Tportal/EurActive France

Napisao

Pročitajte još:

Edukacija

Konferencija pod nazivom „Dublja integracija za jaču Europu“ pružit će platformu za raspravu renomiranih domaćih i međunarodnih stručnjaka o zajedničkoj strategiji za unutarnje uređenje...

Komentari

Ključni datumi su 5. rujna ove godine, kad službeno treba započeti dualni prikaz cijena te 1. siječnja 2023. kad započinje uvođenje eura.

Financije

Dvojni prikaz cijena i prije zakonske obveze nastavak je politike otvorenog i transparentnog odnosa kompanije prema kupcima.

Osobne financije

Od sada na Jeftinije.hr uz iznos proizvoda u kunama možete vidjeti i iznos u eurima.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.