Coca-Cola HBC još jednom vodeći proizvođač pića u Europi po rezultatima u održivome poslovanju

Prema Dow-Jonesovu indeksu održivosti, vodećemu svjetskom pokazatelju uspješnosti u održivom poslovanju, Coca-Cola HBC po svojim je rezultatima najuspješniji proizvođač pića u Europi. Šesti je put u sedam godina tvrtka dospjela na vodeće mjesto po pokazateljima indeksa, a deveti se put zaredom svrstala među tri vodeća proizvođača pića u Europi i svijetu.

Najveći broj bodova u jedanaest i pozitivni pomaci u još devet kategorija pridonijeli su ukupnom zbroju od 90 bodova, pa je tvrtka dospjela na drugo mjesto u svijetu.

Osvrnuvši se na ovaj uspjeh, glavni je direktor tvrtke Zoran Bogdanović izjavio: „Velika nam je čast i ponosni smo što smo još jednom dobili ovo priznanje zahvaljujući održivim praksama koje s punom predanošću njeguju naši zaposlenici i poslovni partneri. Svjesni smo, međutim, da je ovo samo jedan trenutak u vremenu.  Posla uvijek ima i uvijek ima prostora za napredak. Upravo zato posvećujemo toliko pozornosti kontinuitetu i dugoročnom ispunjenju naših ciljeva u održivome poslovanju.”

Najzapaženiji rezultati u održivome poslovanju iz 2018. koji su pridonijeli ukupnom broju od 90 bodova

  • Dostigli smo cilj koji ima znanstveno uporište – unutar vlastita lanca vrijednosti smanjili smo ispuštanje ugljika za 25 % (u usporedbi s 2010.) dvije godine prije predviđenoga plana prema kojemu smo to trebali ostvariti do 2020. Drugim riječima, ispustili smo 1,27 milijuna tona ugljika manje.
  • Uključenost zaposlenika dostigla je 88 %, što je iznad prosjeka tvrtka uvrštenih u indeks FTSE 100.
  • Na 37 % rukovodećih mjesta trenutačno su žene, a naš je cilj da do 2025. to bude 50 %.
  • Od ukupno 3,237 milijuna eura utrošenih na dobavljače 98 % otpada na domaće dobavljače, što pokazuje da pridonosimo povećanju broja radnih mjesta i poslovanju drugih tvrtka u državama u kojima poslujemo, a doprinos mjesnomu gospodarstvu ostvarili smo i s 328 milijuna eura uplaćenih poreza.
  • U projekte namijenjene lokalnoj zajednici uložili smo 7,9 milijuna eura, a više od trećinu toga čine ulaganja u jedan od naših najvažnijih programa, program podrške mladima, kojemu je cilj pomoći mladim ljudima u razvoju osobnih i poslovnih vještina i sposobnosti.
  • U svojim smo punionicama smanjili potrošnju vode u proizvodnome postupku za 22 % (u usporedbi s 2010.).
  • Za oporabu smo prikupili oko 45 % ukupne količine primarne ambalaže koju smo iznijeli na tržište.

Misija: održivo poslovanje

Objavili smo ciljeve održivoga poslovanja za 2025., koji obuhvaćaju šest ključnih područja: smanjenje ispuštanja ugljika i potrošnje vode te zaštita i očuvanje vodnoga bogatstva, „svijet bez otpada”, opskrba sastojcima, prehrana te ljudi i lokalna zajednica. Sve postavljene ciljeve možete vidjeti ovdje. Već smo ostvarili znatan napredak i na putu smo k ostvarenju postavljenih ciljeva.

Coca-Cola je zahvaljujući postignutim rezultatima u održivome poslovanju uvrštena i na druge ugledne ljestvice kao što su CDP-ova ljestvica utjecaja na klimatske promjene,  MSCI-jeva ljestvica ESG u kojoj se ocjenjuje zaštita okoliša, društveni doprinos i upravljanje te indeks FTSE4Good.

O Coca-Coli HBC Hrvatska

Coca-Cola HBC Hrvatska jedna je od najvećih tvrtka u industriji bezalkoholnih napitaka u Hrvatskoj, a ujedno je i ovlaštena punionica tvrtke The Coca-Cola Company. Coca-Cola HBC Hrvatska jedina je tvrtka u državi koja proizvodi i distribuira Coca-Coline proizvode, među kojima je i Coca-Cola, koja se u Hrvatskoj počela proizvoditi 1968. Sjedište je tvrtke u Zagrebu, gdje je smještena i punionica, a proizvodi se distribuiraju putem šest tvrtkinih skladišta i distribucijskih centara. Prodajna se ponuda tvrtke sastoji od vodećih robnih maraka Coca-Cole, Coca-Cole Zero, Fante i Spritea i robnih maraka pod ovlasnicom drugih tvrtka. Coca-Cola HBC Hrvatska neprestano traži nove prilike kako bi proširila svoju prodajnu ponudu i tako omogućila potrošačima u Hrvatskoj što veći izbor svojih proizvoda. Tvrtka poduzima sve mjere u cilju osiguranja najviše kvalitete svojih proizvoda. Usto, snažan se naglasak stavlja i na održivi razvoj poslovanja, koji je usko povezan s održivim razvojem zajednica u kojima tvrtka posluje.

Coca-Cola HBC Hrvatska dio je skupine Coca-Cola HBC koja posluje u 28 država i opskrbljuje tržište od oko 595 milijuna stanovnika. Skupina je proglašena svjetskim predvodnikom u industriji napitaka u sklopu svjetskoga i europskoga Dow-Jonesova indeksa održivoga razvoja, a također je uvrštena i u indeks FTSE4Good. Dionice Coca-Cole HBC uvrštene su u najviši razred Londonske burze, tzv. premium listing (LSE: CCH), a kotiraju i na Atenskoj burzi (ATHEX: EEE). Za dodatne podatke posjetite mrežnu stranicu https://hr.coca-colahellenic.com/hr/.

 

Podijeli

Odgovori

Top