Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Crnković-Pozaić: Poslodavci ne vode brigu o politici ljudskih potencijala [VIDEO]

Hrvatska je u zadnje tri i pol godine izgubila 250 tisuća radnih mjesta što je dovelo do rekordne nezaposlenosti. Hrvatska treba odrediti strategiju razvoja gospodarstva i prema njoj podesiti obrazovnu i socijalnu politiku kako bi dugoročno smanjila nezaposlenost, istaknuto je na današnjoj konferenciji “Strukturni fondovi EU-a i zapošljavanje”.

Hrvatska je u zadnje tri i pol godine izgubila 250 tisuća radnih mjesta što je dovelo do rekordne nezaposlenosti. Hrvatska treba odrediti strategiju razvoja gospodarstva i prema njoj podesiti obrazovnu i socijalnu politiku kako bi dugoročno smanjila nezaposlenost, istaknuto je na današnjoj konferenciji "Strukturni fondovi EU-a i zapošljavanje".

Na konferenciji “Strukturni fondovi EU-a i zapošljavanje”, u organizaciji časopisa Banka i tvrtke Razbor, govorili su domaći međunarodni stručnjaci tržišta rada.

Najprije trebamo odrediti u čemu možemo biti jaki i konkurentni kako bismo mogli predvidjeti potrebe tržišta rada, smatra savjetnica ministra rada i mirovinskog sustava Sanja Crnković – Pozaić. Hrvatska, međutim, nema analizu budućih potreba tržišta rada, niti njezine razvojne strategije vode računa o dostupnosti radne snage.

Zbog svega toga, smatra Crnković – Pozaić, Hrvatska nema realnih izgleda ostvariti službeno proklamirane ciljeve EU-a iz Agende 2020 o dostizanju 75 postotnog udjela aktivnog stanovništva u ukupnom stanovništvu u dobi između 20 i 64 godine.

[infopunkt 4251 3]

Za takvo što u Hrvatskoj bi trebalo do 2020. godine zaposliti 600.000 ljudi. To je nemoguće, no može se težiti dostizanju 60 postotnog udjela, kaže Crnković – Pozaić.

Pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava Tatjana Dalić rekla je kako je generalno usmjerenje Ministarstva u pokušaju smanjenja nezaposlenosti usklađivanje politike zapošljavanja, socijalne i obrazovne politike i razvojnih smjernica lokalnih zajednica. Ona drži da bi to trebalo poboljšati zapošljivost mladih i dugotrajno nezaposlenih.

[infopunkt 4251 7]

Europska komisija namijenila je Hrvatskoj za razdoblje od 2007. do 2011. godine iz predpristupnog programa IPA za program “Razvoj ljudskih potencijala” 86 milijuna eura. Hrvatska tim programom financira projekte koji se odnose na jačanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te razvoj nacionalnog kvalifikacijskog okvira. Velik dio sredstava namijenjen je manjim lokalnim projektima.

[infopunkt 4251 8]

Nakon stupanja u punopravno članstvo EU-a, novi programi bit će polugodišnji, prije nego što se krene u pripremu programa za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Pred novom Vladom i resornim ministarstvom su zadaci pripreme korištenja sredstava za drugo polugodište 2013. godine te izrada programa korištenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF), čulo se na skupu.

“U prvom polugodištu članstva Hrvatske u Europskoj uniji (odnosno od srpnja do prosinca 2013. godine) Hrvatskoj će iz strukturnih fondova na raspolaganju biti 450 milijuna eura. Iz kohezijskog fonda bit će dostupno 150 milijuna eura, Europski socijalni fond, koji je u cijelosti posvećen rješavanju pitanja poput nezaposlenosti, predviđa iznos od 60 milijuna eura, dok Europski fond za regionalni razvoj predviđa sredstva u iznosu od 240 milijuna eura”, kazala je Ana Papadopoulos, strateška koordinatorica za komponente Regionalni razvoj i Razvoj ljudskih potencijala u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Drugi dio konferencije posvećen je iskustvima zemalja-članica i Hrvatske u korištenju EU fondova u razvoju tržišta rada.

Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Barcaffè  espresso je s ponosom organizirao regionalno natjecanje Barcaffè Barista Cup.

Edukacija

Ovogodišnje izdanje WOLF konferencije nadovezuje se na izrazito uspješnu prošlogodišnju WOLF konferenciju.

Edukacija

Uspjeti na putu do vrha, možete saznati na još jednom u nizu zanimljivih predavanja, u organizaciji Hrvatskog Telekoma.

Novosti

U istraživanju o stresu na poslu MojPosao portala sudjelovalo je gotovo 2.000 ispitanika.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.