Croatia osiguranje ostaje u domaćem vlasništvu!

Croatia osiguranje ostaje u domaćem vlasništvu!

Najveća hrvatska osiguravajuća kuća Croatia osiguranje ostat će u domaćem vlasništvu, novi će joj vlasnik biti jedna od vodećih kompanija u Hrvatskoj rovinjska Adris Grupa.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila ponudu Adris Grupe za kupnju udjela u Croatia osiguranju, koji je za 39,05 posto redovnih dionica, ponudio 905 milijuna kuna, odnosno 970,45 eura po dionici. Adris Grupa ponudila je i dokapitalizaciju od 110 milijuna eura. Kad se završi dokapitalizacija, Adris Grupa će imati 60 posto vlasništva, ne računajući preuzimanje koje će biti obvezna ponuditi, a Vlada 28 posto, rečeno je na sjednici Vlade.

Croatia osiguranje

Croatia osiguranje (CO) najveći je osiguravatelj na hrvatskom tržištu, s tržišnim udjelom od 29,5 posto, odnosno zaračunatom bruto premijom krajem studenog ove godine u iznosu većem od 2,43 milijarde kuna. Doda li se tome 123 milijuna kuna premije Croatia zdravstvenog osiguranja, udio CO-a na domaćem osiguravajućem tržištu raste na gotovo 31 posto.

CO drži vodeću poziciju u tržišnom segmentu neživotnih osiguranja, s udjelom u ukupnoj premiji u tom segmentu od gotovo 35,5 posto (sa zdravstvenim gotovo 37,5 posto), dok je u segmentu životnih osiguranja na drugom mjestu, s 13,5 posto tržišnog udjela.

Grupu Croatia osiguranja čini ukupno sedam društava sa sjedištem u Hrvatskoj – uz matično društvu tu su i reosiguravatelj Croatia Lloyd, Croatia zdravstveno osiguranje, obvezni mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje, Croatia osiguranje mirovinskog društvo, Croatia – tehnički pregledi, Slavonijatrans tehnički pregledi iz Slavonskog Broda i Herz iz Požege, kao i pet društava u regiji – Croatia osiguranje iz Ljubuškog, Croatia osiguranje – Život i Croatia osiguranje – Neživot iz Skopja, Milenijum osiguranje iz Beograda i Croatia Sigurimi iz Prištine. Ukupno ta grupacija zapošljava više od 3.900 radnika.

Prema posljednjim dostupnim podacima, Croatia osiguranje je u prvih devet mjeseci 2013. godine ostvarilo bruto dobit od 106,7 milijuna kuna, što je 5,2 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Svih 13 društava Grupe Croatia osiguranje, ostvarila su krajem rujna neto dobit od 66,4 milijuna kuna. Ukupna imovina Grupe je krajem rujna bila viša od 9,5 milijardi kuna.

Temeljni kapital CO-a iznosi 442,9 milijuna kuna i podijeljen je na 307.598 redovnih i 8.750 povlaštenih dionica, čiji je većinski, 80,2 postotni vlasnik država.

Cijena redovnih dionica CO-a na Zagrebačkoj burzi danas oko 15 sati iznosila je oko 7.097 kuna, što je porast za čak 17,31 posto .

Adris Grupa

Rovinjska Adris Grupa u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila ukupne prihode od 2,5 milijarde kuna te dobit nakon oporezivanja od 487 milijuna kuna. Grupa ima više od 3.700 zaposlenika.

Adris grupu čini ukupno 19 tvrtki u dvije strateške poslovne jedinice, duhanskoj i turističkoj. Duhansku ‘predvodi’ tvornica duhana i cigareta TDR, na kojoj je Adris i ‘izrastao’, sa svojim društvima u BiH, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Kosovu i Njemačkoj, kao i tvrtke Adista, Istragrafika te Hrvatski duhani.

Turističku poslovnu jedinicu čine tvrtke Adria Resorts, Maistra i Rovinjturist. Također, tu su i dvije tvrtke iz sektora maloprodaje – iNovine i Opresa, nekretninska tvrtka Abilia te tvrtka za uzgoj, prodaju i preradu ribe Cromaris.

Temeljni kapital Adris Grupe iznosi 164 milijuna kuna i podijeljen je na 16.400.000 dionica, i to 6.784.100 povlaštenih i 9.615.900 redovnih dionica.

Prema podacima Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, najveći pojedinačni vlasnik redovnih dionica je predsjednik Uprave Adrisa Ante Vlahović, na čije ime je upisano 20,39 posto redovnih dionica Grupe, a na drugom je mjestu član Uprave Plinio Cuccurin s 12,91 posto. Slijedi skrbnički račun s udjelom od 11,46 posto, potom PBZ Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond s 4,19 posto i dr.

Povlaštene dionice Adris Grupe pak ponajviše su na skrbničkim računima te u vlasništvu četiri obvezna mirovinska fonda.

Cijena redovne dionice Adris Grupe oko 15 sati u plusu je za 2,49 posto, na 305 kuna, a povlaštene za 4,99 posto, na 276,45 kuna.

Podijeli

Odgovori

Top