Da li je državljanstvo važnije od poreznih olakšica?

Da li je državljanstvo važnije od poreznih olakšica?

Time će Saverin, koji je rođen u Brazilu, izbjeći plaćanje poreza na kapitalnu dobit od 600-tinjak milijuna dolara, koji bi u Sjedinjenim Američkim Državama morao platiti zbog prodaje svog udjela u Facebooku.

Saverin je vlasnik četiri posto dionica Facebooka pa bi njegovo bogatstvo, po izlasku kompanije na burzu, trebalo biti veće za oko četiri milijarde dolara.

No, njegov glasnogovornik Tom Goodman demantirao je za konzervativni Wall Street Journal da se Saverin odrekao državljanstva zbog niže porezne stope u Singapuru čije državljanstvo Saverin sada drži. Prema Goodmanovim rječima, suosnivač Facebooka, koji se u posljednje vrijeme spominje samo u kontekstu svog playboyjevskog stila života, više nije državljanin SAD-a isključivo zbog činjenice da mnogi inozemni fondovi i banke “ne žele imati posla s američkim klijentima”.

“Njegov motiv je bio financijski, a ne porezni”, objasnio je Goodman WSJ-u. Wall Street Journal u članku potvrđuje kako SAD svojim državljanima koji žive u inozemstvu stvara velike probleme i oko najjednostavnijih financijskih operacija poput otvaranja računa u banci.

“Njegova odluka nema veze s nezadovoljstvom životom u SAD-u, već s njegovom snažnom željom da posluje negdje drugdje”, dodao je Goodman i napomenuo kako mladi Saverin planira otvoriti i vlastitu humantiranu zakladu.  Od 2009. godine Saverin živi u Singapuru, a postupak odricanja od američkog državljanstva pokrenuo je u rujnu 2011. godine.

Saverin je zaslužan za velik dio početnog uspjeha Facebooka. Bio je prvi financijski direktor kompanije i Marku Zuckerbergu osigurao je novac koji je bio potreban za pokretanje te društvene mreže.

volim-novac.hr

 

Podijeli

Odgovori

Top