Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Deseta epizoda Koordinacije govori o geotehničkim radovima

Geotehnički radovi podrazumijevaju izvedbu projektiranih građevinskih geotehničkih elemenata i objekata u tlu i na tlu.

Geotehnički radovi podrazumijevaju izvedbu projektiranih građevinskih geotehničkih elemenata i objekata u tlu i na tlu. Uglavnom su potrebni na zemljištima gdje je tlo niske kvalitete, na sanacijama klizištima te prilikom zaštite iskopa građevinskih jama za podzemne etaže.

Da bi se kompleksni zahvati mogli uspješno provesti, potrebno je uključiti građevinske strojeve koje je upoznala i naša novinarska ekipa posjetivši gradilište u Sisku. Tamo se među njima ističe geotehnički stroj visok 26 metara i težak 60 tona bez pribora, a koji izvodi armirano betonske pilote za duboko utemeljenje. Njegove specifičnosti su brojne: buši 20 metara u jednom komadu, nema nikakvih pomoćnih kolona, kompaktniji je od starijih tehnologija sa zaštitnim kolonama, a voditelji gradilišta slažu se da je rad na gradilištu bez ove „crvene strijele“ nezamisliv. „Korištenjem modernih strojeva skratilo se vrijeme obavljanja geotehničkih radova za tri do šest puta“, ističe Damir Vujić, direktor tvrtke Grasa.

Svaki građevinski projekt treba imati geotehničara u timu

Geotehnički radovi obuhvaćaju istražne radove – skup istraživanja i ispitivanje podataka koji su potrebni za projektiranje, klizišta, sanaciju klizišta, utemeljenje objekata, osiguranje građevnih jama, zaštitu od odrona. Detaljniji uvid u geotehniku kao granu građevinarstva dao je Mirko Grošić, direktor tvrtke Geotech, napominjući da je „neovisno o kompleksnosti projekta i financijama, geotehničara uvijek poželjno angažirati. On daje podatke o tlu s pomoću kojih se može spriječiti nastanak rizika. Jedan od najvećih rizika koji se može pojaviti vezan je za tlo“.

Roxanich – jedna od najvažnijih investicija u hrvatsko vinarstvo i turizam

Upravo su Mirko Grošić i njegov Geotech bili zaduženi za iskop i osiguranje građevne jame na projektu izgradnje Roxanich Heritage Wine Hotela i vinskog podruma u Motovunu. „Riječ je o izazovnom projektu u arhitektonskom i geotehničkom dijelu. Radilo se i o zahtjevnoj dubini od 23 metra na geološki nepovoljnom položaju uz lapor i fliš kao brzotrošeći materijal koji je otežavao rad građevinskoj mehanizaciji“, govori Grošić, koji je za ostvarenje tog projekta nagrađen Kolosom u kategoriji geotehnike. Inače, iza brenda Roxanich stoji Mladen Rožanić, diplomirani inženjer strojarstva koji se 90-ih godina počeo baviti proizvodnjom vina. Nakon povratka iz Švicarske u kojoj je radio kao industrijski menadžer, Rožanić je uložio privatni kapital od 106 milijuna kuna u jedinstvenu investiciju, a povukao je i 17% sredstava iz fondova Europske unije.

Mladen Rožanić

Ovo je realizacija moga sna, radim punim srcem ono za što sam vezan i u Istri za koju sam vezan. Bez obzira na veliko zadovoljstvo koje sam doživio u mom strojarsko-građevinskom svijetu, vino je nešto sasvim drugo – realizacija i spoznaja samog sebe“, zaključuje Mladen Rožanić.

Koordinaciju možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTube kanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.