Do 11 sati glasovalo 11,45 posto birača

Do 11 sati glasovalo 11,45 posto birača

Prema izvješću Državnog izbornog povjerenstva do 11 sati na izbore je izašlo 11,45 posto birača. U prvom krugu izbora do 11 sati izašlo je nešto više, odnosno 13,73 posto birača.

Najveća izlaznost zabilježena je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – 14,41 posto, a najmanja u Bjelovarsko-bilogorskoj – 7,66 posto birača.

Najveća izlaznost zabilježena je u Vukovaru gdje je svoj glas do 11 sati dalo 19,65 posto birača, dok je u Koprivnci na glasanje izašlo svega 6,14 posto birača. U glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, na izbore je izašlo 11,27 posto birača, a u Splitu 12,74.

Izborno jutro, kažu u GONG-u, prolazi uz manji broj nepravilnosti i čini se kako ih je manje nego u prvom krugu lokalnih izbora. Dojave građana i promatrača najčešće su se odnosile na kršenja izborne šutnje i izravno agitiranje.

U općinama  Miklauš i Kraljevec na Sutli te u Otočcu (nezavisni kandidat Stjepan Kostelac) birače su zvali da glasaju za određenog kandidata. Slično se događalo i u Našicama (HDSSB), Vukovaru (SDP), Slavonskom Brodu (HDZ,HSP AS i HSLS), u Pirovcu (kandidat HSS-a Ante Šparica) i  u Osijeku (stožer kandidata Ivice Vrkića).

HDZ u Maloj Subotici i Petrinji vozio je građane do biračkog mjesa, kandidat Pero Aračić slanjo je  sms poruka, a isto se gododilo i u Dubrovniku i Gračacu.

Promatrači dojavljuju i vođenje neslužbene evidencije birača koji su glasali od strane stranačkih članova biračkih odbora i dojave strankama.

Podijeli

Odgovori

Top