Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Doznajte što se sve mijenja od sljedeće godine

S prvim danom 2013. godine posjedovanje droga za vlastite potrebe više se neće tretirati kao kazneno, nego kao prekršajno djelo, odlučio je danas Hrvatski sabor, većinom glasova izmijenivši Kazneni zakon.

S prvim danom 2013. godine posjedovanje droga za vlastite potrebe više se neće tretirati kao kazneno, nego kao prekršajno djelo, odlučio je danas Hrvatski sabor, većinom glasova izmijenivši Kazneni zakon.

Izmjenama KZ-a neisplata plaća tretirat će se kao kazneno djelo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti isplatiti plaću jer za to nema novca. Taj se izuzetak neće primjenjivati na poslodavce u poteškoćama koji radnicima ne izdaju obračun plaće iz kojega je vidljivo da zarađena plaća nije i isplaćena.

Iz prekršajne u kaznenu sferu prebacuje se organiziranje nedozvoljenih igara na sreću, koje je do sada bilo ograničeno na lančane igre. Zakon se usklađuje s Ugovorom sa Svetom Stolicom, pa će od obveze prijavljivanja počinjenog kaznenog djela uz odvjetnike biti izuzeti i ispovjednici.

Posjedovanje droga za vlastite potrebe kažnjavat će se prekršajno, novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 kuna, a moći će se izreći i mjera obveznog liječenja ili rad za opće dobro. Zakonom nije propisana količina droge koja će se smatrati drogom za vlastitu uporabu, no posebno se pooštravaju kazne za dilanje droge oko škola, za što će se dilere moći kazniti s čak 15 godina zatvora.

Kaznena djela vezana uz seksualno iskorištavanje djece ubuduće će morati prijavljivati i članovi obitelji počinitelja, a zastarni rokovi za takva djela, umjesto od počinjenja, teći će od punoljetnosti žrtve.

Pooštravaju se i kazne u prometu, pa će se ugrožavanje brodskog prometa kažnjavati teže od obijesne vožnje na cesti, a proširuje se definicija kaznenog djela davanja mita, u koje ulaze i djela u kojima korist ostvari treća osoba.

Sabor je donio Strategiju razvoja pravosuđa od 2013. do 2015. godine.

Izmijenjen je Zakon o biogorivima za prijevoz, po kojemu će visinu udjela iz prihoda od trošarina koji se izdvaja za proizvodnju biogoriva ubuduće propisivati Vlada svojom odlukom, koju će donositi do kraja studenog tekuće za iduću godinu, prema ukupnim planiranim troškovima sustava za poticanje proizvodnje biogoriva, te na prijedlog Ministarstva gospodarstva. Način korištenja tog udjela propisat će se Uredbom, kao i pravo Operatora tržišta na naknadu za rad u sustavu poticanja proizvodnje biogoriva.

Zastupnici su izmijenili i Zakon o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim se ukida naknada iz litre goriva u korist Hrvatske agencije za obveznu zalihu nafte i naftnih derivata (HANDA). Financiranje rada te agencije i financiranje obveznih zaliha nafte i naftnih derivata od 1. siječnja 2013. godine obavljat će se putem državnog proračuna.

Izmijenjen je i Zakon o reviziji te potvrđen Ugovor o jamstvu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), za zajam od 50 milijuna eura za ‘Dodatno financiranje kreditnog programa financiranja izvoza’.

Izmijenjeni su i zakoni o porezu na dohodak te o doprinosima, koji predviđaju uvođenje novog, jedinstvenog obrasca za naplatu poreza i doprinosa, koji će zamijeniti šest sadašnjih obrazaca.

Dnevnik.hr


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.