Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Poruka Vlade poduzetnicama: Ili rađajte ili radite!

Izmjene Zakona o doprinosima pogubne su za mlade poduzetnice.

Izmjene Zakona o doprinosima pogubne su za mlade poduzetnice. Poručuje to mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria nakon što je Vlada u saborsku sjednicu na drugo čitanje uputila konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.

„Obvezivanjem svih hrvatskih poduzetnika da od prvoga dana poslovanja trebaju plaćati doprinose na puno radno vrijeme, nova je antipoduzetnička mjera Vlade Republike Hrvatske. Posebno će to pogoditi mlade poduzetnice koje osnivaju poduzeća kako bi same zarađivale za vlastiti kruh, a koje su prijavljene na pola radnog vremena jer uz trudnoću, rađanje i podizanje male djece ne mogu neopterećeno razvijati poslovanje. Pojednostavljeno, ovo je poruka Vlade mladim poduzetnicama: „Ili rađajte ili radite! Jedno i drugo ne idu zajedno““, objašnjava Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.

Podsjećajući da je prošle godine u Hrvatskoj rođeno najmanje djece u posljednjih stotinu godina, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u pismu Ministarstvu financija istaknula je kako bi učinkovita demografska politika, a koja je usko povezana s politikama iz područja rada i zapošljavanja, morala biti u skladu s ostvarivanjem ustavnog načela ravnopravnosti spolova te nikako ne bi trebala biti na štetu žena.

„Obvezivanje na plaćanje punih doprinosa za pola radnog vremena zasigurno ne doprinosi stvaranju poticajnog okruženja za poduzetnice koje rad s pola radnog vremena vide kao jedini način da u određenom vremenskom razdoblju ostanu na tržištu rada, ali i da realiziraju planove o proširivanju obitelji”, navela je pravobraniteljica Ljubičić podsjećajući Ministarstvo na Akcijski plan za provedbu Strategije razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj 2014-2020.

Mreža Women in Adria na štetnost izmjena i dopuna Zakona o doprinosima za žensko poduzetništvo ukazala je predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, ministru gospodarstva Darku Horvatu, ministru financija Zdravku Mariću te saborskim zastupnicima.

Sluha za to jedino je imala zastupnica Kluba MOST-a nezavisnih lista Ivana Ninčević-Lesandrić. Na žalost poduzetnika početnika njezin prijedlog da se razmotri oslobođenje od obveze plaćanja doprinosa na punu osnovicu za članove uprave, direktore i upravitelje zgrada; poduzetnicima početnicima u prvoj godini poslovanja, ženama poduzetnicama koje su prijavljene na nepuno radno vrijeme zbog odgoja djece ili porodiljnog dopusta, specifičnim djelatnostima kojima je potreban duži period za normalno poslovanje (izdavaštvo, proizvodne djelatnosti….), nije prihvaćen.

Mreža Women in Adria zato se nada da se za izmjene i dopune Zakona o doprinosima u Saboru neće dići dovoljno ruku. U suprotnom scenariju, ističe Ivana Matić, mnoga će mikro poduzeća morati staviti ključ u bravu, a poduzetnici se prijaviti na burzu, pa postati teret državi.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.