Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Državna kovnica novca mijenja naziv

U svjetlu skorog dolaska eura, u javnosti se često spominje tema kovanica i njihove proizvodnje.

U svjetlu skorog dolaska eura, u javnosti se često spominje tema kovanica i njihove proizvodnje.

No, malo je poznato kako se u Hrvatskoj od 1994. godine kuje novac. Kune i lipe kao sredstvo plaćanja izdaje Hrvatska narodna banka no samo kovanje novca odvija se u državnoj kovnici.

Državna kovnica osnovana je 23. travnja 1993., a puštena u rad 14. siječnja 1994. godine. Mjesto je to gdje se proizvodi optjecajni kovani novac Republike Hrvatske (kune i lipe), a uskoro i euro.

Kovnica je donedavno poslovala pod imenom Hrvatski novčarski zavod a novi naziv tvrtke glasi Hrvatska kovnica novca (engleski: Croatian Mint).

Promjena naziva i širenje poslovanja

Promjena naziva tvrtke dio je aktivnosti koje Hrvatska kovnica novca poduzima s ciljem širenja poslovanja prigodnog programa kovanog novca na domaćem i međunarodnom tržištu, ali i u sklopu priprema za uvođenje eura.

Naime, osim optjecajnog novca u HKN-u se, kao i u mnogim drugim državnim kovnicama novca, kuje i prigodni kovani novac (prigodni i investicijski zlatnici i srebrnjaci). Osim toga, HKN proizvodi i zlatne  i srebrne medalje, te medalje iz drugih metala. HKN prigodni kovani novac izvozi i u druge države te je i sama promjena naziva tvrtke dodatan korak prema snažnijem pozicioniranju na međunarodnom tržištu.

Novost za ulagače je i to da HKN odnedavno nudi uslugu pohrane zlatnika i srebrnjaka kupljenih preko web trgovine HKN-a. Osim toga, zlatnici i srebrnjaci mogu se otkupiti kod HKN-ovih partnera te tako ulagači imaju pokriven kompletan ciklus: kupovinu, pohranu i otkup.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.