Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Edukacija

Državna matura – pripreme rješavaju pola problema

pixabay.com

Iako smo već debelo zagazili u advent i od blagdanskog raspoloženja se ne može pobjeći, od 1. prosinca, otkad su otvorene prijave ispita državne mature, maturanti diljem Hrvatske se suočavaju sa sudbonosnim pitanjem – koji fakultet upisati? Iako prvi ispiti počinju tek 6. lipnja, još je teže ono drugo pitanje, a to je – kako se za maturu pripremiti?

Škola, stres i statistike

Ako se uzme u obzir da školska godina traje 9 mjeseci, srednja škola traje 3-4 godine te se u prosjeku mjesečno piše po jedan test iz svakog obaveznog predmeta državne mature, u tom slučaju matura predstavlja između 80 i 100 ponovljenih testova. No, jeste li znali da pravovremena priprema povećava uspješnost polaganja ispita za čak 20 posto? Prosječan maturant u drugom polugodištu mora nastaviti izvršavati svoje standardne nastavne i vannastavne obveze i usto loviti što bolji prosjek. Pored toga, gdje ostaje vremena za pripreme za maturu?

Svakome iole ambicioznom i kome nije cilj položiti maturu tek toliko da je položi gore navedeni brojevi stvaraju stres. Premda postoje osobe koje pod stresom funkcioniraju odlično, on dugoročno čini štetu fizičkom i psihičkom zdravlju pojedinca. Osim što narušava funkcioniranje srčanog i mišićnog sustava, dišnih putova i imuniteta, dugotrajno izlaganje stresu vodi k depresivnom raspoloženju te oslabljenom pamćenju i kognitivnim funkcijama.

Recept za olakšanje

Usprkos mogućoj stisci s vremenom, potrebno je racionalno posložiti stvari sukladno svojim mogućnostima i ne paničariti. Ono što generalno pali, neki su od idućih trikova:

  • Počni se pripremati rano i kontinuirano. – Ovakav pristup umanjuje strah od toga da se „neće sve stići na vrijeme“. Korist rane priprema, kao i činjenicu da odvajanje sat-dva za ponavljanje svaki tjedan kroz duže razdoblje ustvari ne oduzima previše vremena, nikako ne treba smetnuti s uma.
  • Organiziraj grupno učenje. – Grupna dinamika može pozitivno utjecati na motivaciju za učenjem. Također, otvoreno raspravljanje i razmjena informacija među više sugovornika pomaže boljem organiziranju i usvajanju znanja.
    • pozitivan stres – Istraživanje iz 2006. je pokazalo da kada pogrešno odgovorimo na neko pitanje (ili nešto krivo napravimo) i odmah budemo ispravljeni, takva situacija stvara „mini-stres“ koji među moždanim vezama krči put za brže prisjećanje ove nove, točne informacije. Upravo zato se često sjećamo baš onih odgovora koje smo pogriješili na ispitu.
  • Testiraj svoje znanje prema starim ispitima. – Priprema prema ispitima s prethodnih rokova državne mature pomaže da se dobije uvid u razinu i tip znanja koji se očekuje od polagača, a odlično su sredstvo i za samoprocjenu znanja.
  • Vodi bilješke. – Na nastavi ili prilikom ponavljanja, istraživanje iz 2014. godine je pokazalo da vođenje bilješki znatno pomaže kod prisjećanja informacija jer zahtjeva da učenik sam procesuira informaciju i izrazi je vlastitim riječima te je u takvom obliku negdje zapiše i kasnije taj materijal koristi kao podsjetnik. Međutim, bitno je da bilješke budu sažete i jasne jer njihovo manično zapisivanje može ustvari maknuti fokus s predavanja i umanjiti obujam zaprimljenih informacija.

Postoje brojni programi priprema koji omogućavaju učenicima da se kroz duži period oboružaju znanjima potrebnima za državnu maturu. Jedan od takvih programa nudi Futura učilište. Program Futura učilišta kroz 20 subota unutar kojih se kroz 120 školskih sati, odnosno po 40 sati za svaki od tri obavezna predmeta državne mature, u malim grupama polaznike priprema za ispite. Cijena ovog programa je 1.700,00 kuna, a ranim početkom priprema, s kojima se kreće već 14. siječnja, predavači Futura učilišta žele polaznicima omogućiti što kvalitetniji rad, pravovremeno učenje uz što manje opterećenje unutar tjednog rasporeda obveza.

Za više informacija i prijave, posjetite službenu internetsku stranicu Futura učilišta.

Pročitajte još:

Edukacija

Ako tražiš trikove kako da ti ispiti državne mature prođu što lakše, donosimo ti 5 jednostavnih koje možeš primijeniti bez puno razmišljanja.

Edukacija

Nakon otvaranja srednje škole, logičan slijed događanja za nas bio je i osnivanje privatne osnovne škole koja će biti smještena u istoj zgradi.

Lifestyle

Hrvatski učenici su među rijetkima koji nastavu pohađaju u odjeći po svom izboru, a većina europskih zemalja uvela je uniforme koje su učenici obavezni odijevati za...

Novosti

U glasu bivših studenata koji su napustili fakultetske klupe te se otisnuli u ‘stvarni svijet’ često se čuje nostalgija za tim danima. ‘Blago tebi,...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.