Što biste prije odabrali, privatni ili javni fakultet?

Što biste prije odabrali, privatni ili javni fakultet?

Osim polaganja državne mature, i pripreme za ispite, budući studenti moraju odlučiti i koji će fakultet upisati. Osim područja studiranja, oni moraju odabrati hoće li 4 ili više godina provesti na javnom fakultetu ili će ‘sreću’ potražiti na nekom od brojnih privatnih učilišta.

U glasu bivših studenata koji su napustili fakultetske klupe te se otisnuli u ‘stvarni svijet’ često se čuje nostalgija za tim danima. ‘Blago tebi, ti si student, da mi se vratiti u to vrijeme’, samo je jedan od komentara onih koji su diplomu zamijenili radnom knjižicom.

Završetkom fakulteta svi nekako zaborave čekanje u redovima ispred referade, menze ili na upisu ocjena, neprospavane noći zbog ispita ili kolokvija, i ogromni oportunitetni trošak studiranja. Sjećaju se samo dobrih dana, sklopljenih prijateljstava i dobrih ocjena, ali i znanja kojeg su stekli.

Kako i zašto odabrati fakultet, srednjoškolci najviše otkrivaju sami uz starije kolege ili putem internetskih izvora.

Prednosti i nedostaci javnih i privatnih fakulteta studentima su dobro poznati. Kada financije ne bi bile bitne, portal EduCentar odlučio je istražiti za koji fakultet bi se studenti odlučili.

Privatni? http://www.istrazivanja.net/phpQ/fillsurvey.php?sid=953 

Ili

Javni?  http://www.istrazivanja.net/phpQ/fillsurvey.php?sid=952

Ako još uvijek dvojite koji biste javni fakultet upisali, olakšajte si odabir besplatnom aplikacijom usporedi studije.

Zanima nas vaše mišljenje, podijelite ga s nama!

Podijeli

Odgovori

Top