Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Državni inspektorat prestaje s radom, od 1. siječnja poslove preuzima pet ministarstava

Nakon 15 godina djelovanja Državni inspektorat prestaje s radom, od 1. siječnja 2014. njegove poslove preuzima pet ministarstava, kojima je dodijeljeno 786 djelatnika Državnog inspektorata koji će izvršavati poslove koji im budu povjereni, objavio je Državni inspektorat navodeći i rezultate svoga rada u tom razdoblju.

Nakon 15 godina djelovanja Državni inspektorat prestaje s radom, od 1. siječnja 2014. njegove poslove preuzima pet ministarstava, kojima je dodijeljeno 786 djelatnika Državnog inspektorata koji će izvršavati poslove koji im budu povjereni, objavio je Državni inspektorat navodeći i rezultate svoga rada u tom razdoblju.

Poslove Državnog inspektorata preuzet će ministarstva financija, gospodarstva, rada i mirovinskoga sustava, poljoprivrede i turizma, koja će nastaviti obavljati preuzete poslove prema dosadašnjim propisima, do donošenja, odnosno izmjene posebnih zakona kojima se uređuje njihovo obavljanje.

Razmjerno preuzetim poslovima ta ministarstva preuzimaju opremu, pismohranu i drugu dokumentaciju, sredstva za rad, financijska sredstva te prava i obveze Državnog inspektorata, kao i državne službenike zatečene na preuzetim poslovima.

U priopćenju Državnog inspektorata navodi se kako su u proteklih 15 godina rada, izvršavajući svoje godišnje planove rada te postupajući po prijavama, proveli više od 7,5 milijuna kontrola primjene propisa iz svoje nadležnosti.

U 2013. godini, zaključno sa 30. studenog, Državni inspektorat je proveo 83.957 inspekcijskih nadzora (441.426 kontrola zakona i podzakonskih propisa) u kojima je utvrđeno 34.429 povreda propisa (u 41 posto inspekcijskih nadzora utvrđena povreda nekog propisa iz nadležnosti Državnog inspektorata).

Državni inspektorat je sudjelovao i u brojnim aktivnostima pridruživanja Republike Hrvatske EU, sudjelovao je u radu međunarodnih gospodarskih tijela i inicijativa za suradnju u regiji, bio je nositelj i korisnik niza projekata financiranih iz pretpristupnih fondova EU itd.

Do prestanka djelovanja Državni inspektorat je Nacionalna kontakt točka za RAPEX u Hrvatskoj, inspekcijsko tijelo nadležno za nadzor nad tržištem u području direktiva kojima se uređuje sigurnost proizvoda te nacionalni koordinator za ICSMS sustav brze i pravovremene razmjene informacija o mjerama koje poduzimaju tijela zadužena za nadzor nad tržištem, bazu podataka svih nesukladnih proizvoda na europskom tržištu i informiranje javnosti o tim proizvodima.

Od dana pristupanja EU, Državni inspektorat je bio aktivan i u radu sektorskih AdCo grupa za suradnju i PROSAFE, a na nacionalnoj razini su aktivno sudjelovali u radu niza povjerenstava za koordinaciju i komunikaciju između inspekcija nadležnih za nadzor u određenim upravnim područjima itd.

Iz Državnog inspektorata ističu kako su u svim slučajevima kada su utvrdili postojanje osnovane sumnje da je povredom propisa počinjen prekršaj ili kazneno djelo za čije su sankcioniranje bili nadležni poduzimali mjere za koje su bili ovlašteni.

Bili su učinkoviti razmjerno stanju u djelatnostima koje su nadzirali, broju inspektora s kojima su raspolagali i učinkovitosti propisa iz njihove nadležnosti, istaknuli su u priopćenju.

Podsjećaju i kako je prvi Zakon o Državnom inspektoratu koji uređuje inspekcijske poslove, ustrojstvo i način rada tijela donijet u srpnju 1999. godine. Tako je prije nepunih 15 godina proveden proces obrnut od današnje transformacije – tržišni, turistički, stočarski, vinarski, ribarski, šumarski i lovni inspektori koji su obavljali inspekcijske poslove u brojnim županijskim uredima i uredima Grada Zagreba postali su gospodarski inspektori u jednom tijelu, u Državnom inspektoratu.

Navode i kako je način organizacije poslova u Državnom inspektoratu bio cijenjen u srodnim institucijama u inozemstvu. Primjerice, reforma inspekcijskih službi u kraljevini Jordanu provodila se upravo prema modelu Državnog inspektorata, a prema tom modelu organiziraju se inspekcijske službe Litve, Crne Gore, Federacije BiH, Albanije itd., navode iz Državnog inspektorata zahvaljujući na suradnji svima s kojima su se susreli u bilo kom trenutku svoga djelovanja.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.