Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Državni proračun već sada tanji za milijardu kuna!

Da bi se napunio proračun, Linić će morati birati između još većih poreza ili prihoda od privatizacije i velikog zaduženja u Aziji

Da bi se napunio proračun, Linić će morati birati između još većih poreza ili prihoda od privatizacije i velikog zaduženja u Aziji

Ministar financija Slavko Linić priznao je da je proračun tanji za četiri posto, a u novcu to znači da je država prikupila milijardu kuna manje nego lani. To je potvrda da je porezna politika pogrešna i da su propali pokušaji da se to sakrije, piše Večernji list.

Porezna baza se smanjila jer gospodarstvo i građani više ne mogu podnijeti porezni pritisak koji im je nametnut. Ni veći PDV ni ukidanje nulte stope tog poreza, fiskalizacija, lov na utajivače poreza, blokade dužnika, reprogrami za građane i tvrtke pa ni penalizacija izvlačenja dobiti iz tvrtki kroz dodatnu stopu poreza na dobit od 12 posto nije sakrila činjenicu da država ne može skupiti dovoljno novca da i dalje održava razinu potrošnje na koju je navikla i građane i administraciju. Zlatna koka državne blagajne – porez na dodanu vrijednost – podbacio je u prva tri mjeseca ove godine. Naime, prema nekim procjenama na koje se treba osloniti u nedostatku službenih podataka, PDV je rastao samo šest posto u odnosu na prošlu godinu. To je značajan podbačaj jer je lani stopa PDV-a bila 23 posto pa su samo zbog povećanja osnovne stope prihodi morali rasti najmanje 8,5 posto. Ako se u obzir uzme i ukidanje nulte stope PDV-a te fiskalizacija i poskupljenje plina i električne energije te činjenica da je Uskrs ove godine bio u ožujku, rast prihoda morao je biti znatno izdašniji.

Minus će se udvostručiti

– Kad se uzmu u obzir sve okolnosti, porezni prihodi od PDV-a morali su biti barem 15 posto veći nego lani, a ovaj rezultat pokazuje da se smanjuje porezna baza jer erodiraju prihodi od svih poreza vezanih uz proizvodnju, a podbacuju u odnosu na računicu i prihodi od poreza na potrošnju – komentira Željko Lovrinčević, makroekonomist s Ekonomskog instituta Zagreb. Zapravo su gotovo svi ekonomisti upozoravali da će se podizanje PDV-a pozitivno odraziti na državnu blagajnu u kratkom roku, ali i da će u duljem razdoblju smanjiti poreznu bazu jer će građani manje trošiti. Tako je i bilo. Lani je od ožujka do prosinca od PDV-a skupljeno 34,75 milijardi kuna, što je 8,5 posto više nego u istom razdoblju 2011. kada je PDV iznosio 23 posto. Međutim, ove godine ni fiskalizacija ni ukidanje nulte stope nije pomoglo da se nastavi trend započet prošle godine. Uočio je to i Ljubo Jurčić, ekonomist koji je tri godine zaredom proglašen najboljim analitičarom u državi. Za njega je problem jasan – povećavanje poreznog opterećenja uvelo nas je u negativnu spiralu iz koje ćemo teško izaći.

– Porezna politika vodi se knjigovodstveno, bez osjećaja kako se odražava na stvaranje dodane vrijednosti i novca u društvu. Radilo se po principu – nema novca pa šaljemo poreznike na teren – kaže Jurčić te ističe da bi čak i podizanje poreza imalo smisla na kratki rok da su usporedo uvedene mjere kojima bi se sustavno poticalo privatne tvrtke – realni sektor. Zato procjenjuje da će se državna riznica sve teže puniti te da će do kraja godine minus u odnosu na plan narasti na dvije milijarde kuna. Upravo taj iznos spominje i Lovrinčević koji ne dijeli optimizam ministra Linića u pogledu punjenja proračuna u drugom i trećem tromjesečju. Čak i upozorava da se mora ukalkulirati pad prihoda u ljetnoj sezoni zbog smanjenja stope PDV-a na 10 posto u turizmu, koji je ipak generator prihoda u ljetnim mjesecima. Naročito uspješnom nije se pokazala ni fiskalizacija. Prvi rezultati govore o rastu prijavljenog prometa za oko 77 milijuna kuna u mjesec dana, što donosi zanemarive prihode proračunu, manje od 20 milijuna kuna, i daleko je od najave da će se fiskalizacijom skupiti milijarda kuna.

Opasan trend

– Osim fiskalizacije, na prihode proračuna trebao se odraziti i snažniji rast cijena i veći PDV kao i uskrsna potrošnja – poručuje Zdeslav Šantić, glavni analitičar SG-Splitske banke. Zaključno, analitičari su složni u ocjeni da je PDV podbacio i da je to početak opasnog trenda koji bi se vrlo lako mogao nastaviti cijele godine. Preopterećenost gospodarstva za sobom je povukla i ukupnu ekonomsku aktivnost pa se procjenjuje da je BDP zabilježio pad od 1 posto u prva tri mjeseca, a i da će u minusu oko 1 posto ostati do kraja godine. Osim rupe u blagajni i vjerojatnog rebalansa u lipnju zabilježit ćemo stoga novu recesijsku godinu. Nažalost u takvoj situaciji Linić sada može birati između novih i još većih poreza ili velikog zaduženja. Ovaj put – u Aziji.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.