Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Dvije trećine radnika ne smije javno komentirati plaće u tvrtki u kojoj rade

Prema anketi, većina zaposlenih u Hrvatskoj svoj posao obavlja u okolinama koje, službeno ili prešutno, brane javno komentiranje plaća među zaposlenicima.

Pristojnost i dobar odgoj nalažu nam kako se, naprosto, o određenim temama u našem društvu ne priča.

Stoga ćemo, uljudnosti radi, u pravilu izbjegavati razgovor o dobi naših sugovornika, njegovoj ili njezinoj stranačkoj pripadnosti, vjerskom opredijeljenju ili pak – plaći koju zarađuju. Mnogi ovu posljednju temu posebno, u ‘širokom luku’, zaobilaze tijekom razgovora s kolegama iz firme.

Međutim, mijenjaju li se stvari po tom pitanju i u kojoj mjeri javno komentiramo plaće u tvrtkama u kojima radimo? Odgovor na ovo pitanje potražio je portal MojPosao, anketom u kojoj je svoje mišljenje ponudilo više od 1100 ispitanika.

Organizacijska klima i klauzule o tajnosti brane razgovor

Prema anketi, većina zaposlenih u Hrvatskoj svoj posao obavlja u okolinama koje, službeno ili prešutno, brane javno komentiranje plaća među zaposlenicima. 

Naime, čak 69% zaposlenih ističe kako ne smiju otvoreno razgovarati o ovoj temi.

U određenim tvrtkama zabrana je formalizirana putem klauzula o tajnosti plaće, dok se u ostalim kompanijama, prema riječima jednog ispitanika, radi o ‘organizacijskoj klimi, zbog koje nikome na pada na pamet razgovor o ovoj temi’.

Pa ipak, polovicu radnika čiji poslodavci brane razgovore o plaći nikakve zabrane ne mogu spriječiti da međusobno pričaju o novcu koji im sjeda na račune, ali u pravilu to čine samo s jako bliskim kolegama, dok se druga polovica pridržava nametnutih zabrana.

Čak i oni koji smiju, nerado pričaju o tome

S druge strane, 31% radnika u Hrvatskoj tvrdi kako u njihovim radnim okolinama ne postoje nikakva ograničenja kad je posrijedi razgovor o plaći

Međutim, iako smiju razgovarati o ovoj temi, nešto više od polovice zaposlenih(54%) izbjegava takvu vrstu razgovora s kolegama jer, kako ističu, radi se o ‘privatnoj stvari svakog pojedinca’, dok 46% onih koji rade u tvrtkama koje ne brane takve razgovore, otvoreno i javno s kolegama komentira plaće u kompaniji.

O anketi:
Sudjelovalo je više od 1100 ispitanika. Zbog jednostavnosti ispunjavanja ankete nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni. 

MojPosao.net

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Postoje različiti oblici kontaktiranja potencijalnih poslodavaca tijekom traženja posla, a otvorena molba samo je jedan od njih.

Ljudski resursi

Ako ste u potrazi za poslom, ne morate tražiti dalje!

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Ljudski resursi

U suradnji s portalom posao.hr, donosimo vam top 10 poslovnih ponuda ovog tjedna. Želimo vam sreću u potrazi!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.