Energetski toranj kraj Seville – energija sunca dovoljna za mali grad

Energetski toranj kraj Seville – energija sunca dovoljna za mali grad

Bijela 115 metara visoka građevina blješti i za tmurnih dana, obasjana svjetlom 624 velika zrcala, heliostata. Heliostati su raspoređeni u krug oko tornja, reflektirajući sunčevu energiju u receptore na tornju. Polje heliostata oko tornja proteže se na 75.000 metara.

6.000 kućanstava samo početak

Ovako nasađen u polju i okupan intenzivnom svjetlošću, toranj PS10 izgleda kao crkva budućnosti. Ipak, njegova snaga nije zanemariva – za sunčanih dana, toranj proizvodi 11 megawata, što je dovoljno energije za otprilike 6.000 kućanstava.

– Naš cilj je stvaranje 300 megawata do 2013. godine. u sljedećih nekoliko godina planiramo napraviti nove i veće elektrane u ovom dijelu Španjolske, – objasnio je CNN-u svoje „zelene planove“ Valerio Fernandez, glavni inženjer elektrane.

– Koncept rada elektrane oponaša prirodne životne procese. Ogledala se okreću prema suncu poput divovskih suncokreta, a energija koja grije toranj pretvara ga u bojler – para prolazi kroz ugrijani toranj i natrag u turbine gdje generator od parne stvara električnu energiju, – objašnjava Fernandez.

92% energije iskoristivo

Sakupljač svjetlosne energije nalazi se pri vrhu tornja. 92 posto energije koju dobiva efektivno se iskorištava, pretvara u paru. Odličan postotak za obnovljive izvore energije. Temperatura koja se razvija u sakupljaču pšrelazi 257 celzijusa.

Zapadno od PS10 nalazi se još veći toranj PS20, trenutno zatvoren zbog održavanja. Nakon otvaranja u travnju, proizvodit će dvostruko više energije od PS10, dovoljno za 10.000 kućanstava.

Podijeli

Odgovori

Top