Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Energetski toranj kraj Seville – energija sunca dovoljna za mali grad

Autocesta A-49 koja zavija španjolskom Andaluzijom možda će u budućnosti naći svoje mjesto u kvizovima znanja. Upravo pored nje, oko 10 kilometara izvan Seville, nalazi se prvi komercijalni solarni energetski toranj u povijesti.

Autocesta A-49 koja zavija španjolskom Andaluzijom možda će u budućnosti naći svoje mjesto u kvizovima znanja. Upravo pored nje, oko 10 kilometara izvan Seville, nalazi se prvi komercijalni solarni energetski toranj u povijesti.

Bijela 115 metara visoka građevina blješti i za tmurnih dana, obasjana svjetlom 624 velika zrcala, heliostata. Heliostati su raspoređeni u krug oko tornja, reflektirajući sunčevu energiju u receptore na tornju. Polje heliostata oko tornja proteže se na 75.000 metara.

6.000 kućanstava samo početak

Ovako nasađen u polju i okupan intenzivnom svjetlošću, toranj PS10 izgleda kao crkva budućnosti. Ipak, njegova snaga nije zanemariva – za sunčanih dana, toranj proizvodi 11 megawata, što je dovoljno energije za otprilike 6.000 kućanstava.

– Naš cilj je stvaranje 300 megawata do 2013. godine. u sljedećih nekoliko godina planiramo napraviti nove i veće elektrane u ovom dijelu Španjolske, – objasnio je CNN-u svoje „zelene planove“ Valerio Fernandez, glavni inženjer elektrane.

– Koncept rada elektrane oponaša prirodne životne procese. Ogledala se okreću prema suncu poput divovskih suncokreta, a energija koja grije toranj pretvara ga u bojler – para prolazi kroz ugrijani toranj i natrag u turbine gdje generator od parne stvara električnu energiju, – objašnjava Fernandez.

92% energije iskoristivo

Sakupljač svjetlosne energije nalazi se pri vrhu tornja. 92 posto energije koju dobiva efektivno se iskorištava, pretvara u paru. Odličan postotak za obnovljive izvore energije. Temperatura koja se razvija u sakupljaču pšrelazi 257 celzijusa.

Zapadno od PS10 nalazi se još veći toranj PS20, trenutno zatvoren zbog održavanja. Nakon otvaranja u travnju, proizvodit će dvostruko više energije od PS10, dovoljno za 10.000 kućanstava.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.