Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Energetski toranj kraj Seville – energija sunca dovoljna za mali grad

Autocesta A-49 koja zavija španjolskom Andaluzijom možda će u budućnosti naći svoje mjesto u kvizovima znanja. Upravo pored nje, oko 10 kilometara izvan Seville, nalazi se prvi komercijalni solarni energetski toranj u povijesti.

Autocesta A-49 koja zavija španjolskom Andaluzijom možda će u budućnosti naći svoje mjesto u kvizovima znanja. Upravo pored nje, oko 10 kilometara izvan Seville, nalazi se prvi komercijalni solarni energetski toranj u povijesti.

Bijela 115 metara visoka građevina blješti i za tmurnih dana, obasjana svjetlom 624 velika zrcala, heliostata. Heliostati su raspoređeni u krug oko tornja, reflektirajući sunčevu energiju u receptore na tornju. Polje heliostata oko tornja proteže se na 75.000 metara.

6.000 kućanstava samo početak

Ovako nasađen u polju i okupan intenzivnom svjetlošću, toranj PS10 izgleda kao crkva budućnosti. Ipak, njegova snaga nije zanemariva – za sunčanih dana, toranj proizvodi 11 megawata, što je dovoljno energije za otprilike 6.000 kućanstava.

– Naš cilj je stvaranje 300 megawata do 2013. godine. u sljedećih nekoliko godina planiramo napraviti nove i veće elektrane u ovom dijelu Španjolske, – objasnio je CNN-u svoje „zelene planove“ Valerio Fernandez, glavni inženjer elektrane.

– Koncept rada elektrane oponaša prirodne životne procese. Ogledala se okreću prema suncu poput divovskih suncokreta, a energija koja grije toranj pretvara ga u bojler – para prolazi kroz ugrijani toranj i natrag u turbine gdje generator od parne stvara električnu energiju, – objašnjava Fernandez.

92% energije iskoristivo

Sakupljač svjetlosne energije nalazi se pri vrhu tornja. 92 posto energije koju dobiva efektivno se iskorištava, pretvara u paru. Odličan postotak za obnovljive izvore energije. Temperatura koja se razvija u sakupljaču pšrelazi 257 celzijusa.

Zapadno od PS10 nalazi se još veći toranj PS20, trenutno zatvoren zbog održavanja. Nakon otvaranja u travnju, proizvodit će dvostruko više energije od PS10, dovoljno za 10.000 kućanstava.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.