Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Energija budućnosti: Hrvatskim tvrtkama dostupno 35 milijuna eura za fuzijske tehnologije

HGK potpisala sporazume o suradnji sa španjolskim partnerima kako bi se hrvatskim tvrtkama olakšao pristup poslovima s fuzijom.

Procjenjuje se da je tržište javne nabave za znanost u Europi vrijedno osam milijardi eura, od toga je jedna četvrtina namijenjena fuziji. S ciljem prelaska na što održivije oblike energije, Europska unija želi izgraditi prvu demonstracijsku elektranu u kojoj će se struja proizvoditi uz pomoć fuzije, što otvara značajne mogućnosti za tvrtke usmjerene na istraživanje, razvoj i visoke tehnologije.

Tako je u europskom strateškom projektu Dones od ukupno 707 milijuna hrvatskim tvrtkama na raspolaganju 35 milijuna eura. Fuzija ima potencijal za stvaranje održivog izvora energije za budućnost kako bi mogla zamijeniti fosilna goriva i nadopuniti druga rješenja za čistu energiju.

Poruke su to s Hrvatsko-španjolskog IFMIF-DONES Foruma, koji je održan u organizaciji u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u RH u sklopu okviru službenog posjeta NJ. V. španjolskog kralja Filipa VI. i kraljice Letizije Hrvatskoj.

“Tvrtkama su na raspolaganju tri aspekta uključivanja u ovaj projekt: kroz sredstva za fuzijske tehnologije, kroz druge popratne nabave poput logistike, kao i kroz partnerstva sa španjolskim tvrtkama. Današnji sporazumi temelj su za zajednički nastup sa španjolskim tvrtkama, s tim da ćemo u sklopu HGK osnovati i Zajednicu znanstvene industrije koja će surađivati sa španjolskom organizacijom znanstvene industrije Ineustar”, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj HGK Tomislav Radoš.

Radoš je istaknuo da je ovo odlična referenca za naše tvrtke za daljnje sudjelovanje u globalnim lancima vrijednostima te pozvao da sve institucije nastave raditi na uvjetima za daljnja ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije. S ciljem da se hrvatskim tvrtkama olakša pristup poslovima u izgradnji Donesa, HGK je potpisala sporazum o suradnji sa španjolskim udruženjem tvrtki u znanstvenoj industriji Ineustar i Gospodarskom komorom Granade, inače lokaciji Donesa. Sporazum su ime partnera potpisali potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj HGK Tomislav Radoš, predsjednik Gospodarske komore Granade Gerardo Cuerva i direktor Ineustara Erik Fernandez.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva znanosti i obrazovanja RH i Ministarstva znanosti i inovacija Kraljevine Španjolske na temu suradnje tijekom izrade Programa Dones. Memorandum su potpisali ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ministrica znanosti i inovacija Španjolske Diana Morant.

Hrvatska se pozicionirala uz rame naprednih zemalja kad su fuzijska istraživanja u pitanju“, rekao je Tonči Tadić, koordinator projektnog tima Konzorcija Dones.hr te istaknuo da će posla za hrvatske tvrtke u fuziji sigurno biti.

Nedavna događanja u Europi i svijetu pokazuju koliko je važna posvećenost energetskim strategijama, obnovljivim izvorima energije i čistoj energiji. To je jedini realni izbor ako želimo zaštititi nacionalne interese. Snažno podupiremo sudjelovanje znanosti u osiguravanju energije budućnosti u ovom projektu, kao i naše tehnološke tvrtke”, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Dvadeset domaćih tvrtki već na listi dobavljača

U fuzijskim poslovima referencu već imaju neke domaće tvrtke, poput Monting Power Systems. Ukupno je na listi dobavljača za fuzijske poslove, za koju postoje stroge kontrole, upisano dvadesetak domaćih tvrtki, čime pariramo brojkama Austrije i Finske.

U Hrvatskoj postoje tvrtke koje imaju visoka tehnološka znanja i priznatu kvalitetu, iskazanu na svjetskom slobodnom tržištu, sudjelujući na izgradnji najzahtjevnijih projekata nuklearne tehnologije tj. na nuklearnim elektranama i fuzijskom reaktoru. Mi moramo biti svjesni svojih kvaliteta i svojom samosviješću iskoristiti sve mogućnosti za sudjelovanje, kao pouzdani partner, na projektima visokih tehnoloških zahtjeva. Sadašnji razvoj i izgradnja projekata nuklearne tehnologije velika je prilika za mnoge hrvatske tvrtke. Htjenje, znanje i stjecanje dodatnih znanja, pouzdani je način partnerskog uključivanja na slobodnom tržištu visokih tehnologija. Naravno, ističemo nužnost i nasušnu potrebu adekvatnog obrazovanja svih kadrova tehničke struke u ovom području, a naročito proizvodnog kadra kao uvjet za sudjelovanje na ovakvim projektima”, rekao je direktor tvrtke Monting Power Systems Ivan Križanović, čija tvrtka sudjeluje sa svojim partnerima na cijevnim sustavima u dijelu izrade tehničke dokumentacije, proizvodnjom, izgradnjom, osiguranjem i kontrolom kvalitete, u svim fazama zaključno do predaje i garantnog perioda.

Njihovo iskustvo uključuje rad na nuklearnim elektranama Ol3 u Finskoj, Fl 3, ITER-u i Oranu u Francuskoj.

Dones je europski strateški projekt vrijedan 707 milijuna eura kojemu je cilj izgradnja istraživačke infrastrukture međunarodnog uređaja za ozračivanje fuzijskih materijala. Kao španjolsko-hrvatski projekt 2018. je uvršten među projekte ESFRI-ja, strateški važne za EU, za kojeg bi Hrvatska trebala isporučiti opremu proizvedenu u RH u vrijednosti pet posto projekta, tj. 35 milijuna eura. Konzorcij Dones.hr čine Institut Ruđer Bošković i još pet znanstvenih ustanova te Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Erik Fernandez, direktor Ineustara, Tomislav Radoš potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj i Gerardo Cuerva , predsjednik Gospodarske komore Granade

Izvor: HGK


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.