Ericssonu pala temeljna dobit 42 posto, slijede rezovi

Ericssonu pala temeljna dobit 42 posto, slijede rezovi

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u petak da mu je temeljna dobit u trećem tromjesečju pala 42 posto, najavljujući dodatno rezanje troškova kako bi amortizirao utjecaj slabe potražnje.

Dobit prije kamata i poreza koja uključuje troškove preustroja ali ne i rezultate gubitaških zajedničkih ulaganja smanjila se u trećem tromjesečju na 3,7 milijardi kruna (552 milijuna dolara).

Smanjila se i bruto marža, na 30,4 posto, s 35 posto u istom razdoblju prošle godine, zbog učestalih ugovora s niskim maržama u Europi, zahvaljujući kojima je kompanija povećala tržišni udio ali joj se smanjila profitabilnost.

Prihodi su smanjeni dva posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosili su 54,6 milijardi kruna.

U ključom mrežnom odjelu prihodi su na godišnjoj razini pali 17 posto, odražavajući smanjenu prodaju u pojedinim dijelovima Europe, nastavljeni pad u segmentu starijih standardnih mreža u SAD-u i Kini i nižu prodaju opreme za mreže 3G u Rusiji.

Vodeći proizvođač telekomunikacijske opreme u svijetu tumači da su operateri bili oprezniji u potrošnji zbog usporavanja svjetskog gospodarskog rasta i političkih nemira.

U Ericssonu nisu zadovoljni profitabilnošću, usprkos prošlogodišnjem smanjenju troškova. “I dalje ćemo proaktivno nastojati identificirati i provoditi mjere poboljšanja efikasnosti i smanjenja potrošnje”, naglasio je izvršni direktor Hans Vestberg u službenom priopćenju. Nije naveo nikakve dodatne pojedinosti.

Podijeli

Odgovori

Top