Erste Group zabilježio neto dobit od 1,22 milijarde eura u prvih devet mjeseci 2019. godine

Erste Group je i u trećem kvartalu nastavio ostvarivati vrlo dobre rezultate, uz zdravi rast kredita (+5,7 posto od početka godine) i depozita (+6,1 posto od početka godine), te odličnu likvidnost i financijsku poziciju. Erste Group je u prvih devet mjeseci 2019. godine zabilježio neto dobit od 1,22 milijarde eura. Štoviše, rast prihoda bio je veći od rasta troškova, unatoč sve većim plaćama u regiji Srednje i Istočne Europe (SIE) te većim doprinosima sustavima osiguranja depozita tijekom perioda izvještavanja. Kao rezultat, uspjeli smo povećati naš omjer troškova i prihoda na 58,6 posto. Sve veća vitalnost gospodarstava u regiji SIE doprinijela je tome da je rizično okruženje u regiji ostalo izrazito benigno. Omjer nenaplativih kredita nastavio je padati, do 2,7 posto, što odražava kvalitetu naše imovine.

“Kapitalna osnova Erste Groupa i dalje je vrlo solidna zahvaljujući ravnomjernome organskom rastu u proteklih nekoliko godina, te je poduprta uspješnim plasmanima dodatnog osnovnog redovnog kapitala na tržište. Uzimajući u obzir zadržanu dobit u trećemu kvartalu (uključujući dividende), naša stopa osnovnog redovnog kapitala (CET1) iznosila je 13,5 posto na kraju rujna, čime smo ispunili interni cilj za CET1.

Regija SIE nastavit će rasti, a Erste Group, kao vodeća financijska institucija u toj regiji, u dobrome je položaju da joj nastavi pružati podršku. Iako širom svijeta postoje naznake pogoršanja ekonomskoga ciklusa, i dalje smo sigurni da će regija SIE nastaviti rasti brže od Eurozone i da će taj rast biti održiviji nego u 2000-itim godinama“, izjavio je Andreas Treichl, glavni izvršni direktor Erste Group Bank AG.

Operativno okruženje za koje se očekuje da će voditi do kreditne ekspanzije

Očekuje se da će realni rast BDP-a u 2019. godini iznositi oko 3-4% na ključnim tržištima Erste Groupa u regiji SIE te oko 2% u Austriji, ponovno ponajprije potaknuto snažnom domaćom potražnjom. Realni rast plaća i niska nezaposlenost trebali bi podržati ekonomsku aktivnost u regiji SIE. Očekuje se da će se fiskalna disciplina održati u cijeloj srednjoj i istočnoj Europi

Poslovni izgledi

Cilj Erste Groupa je ostvariti povrat na materijalni kapital (ROTE) viši od 11% u 2019. godini (na temelju prosječnog materijalnog kapitala u 2019. godini). Temeljne pretpostavke su: prihodi rastu brže od troškova (na temelju srednjeg jednoznamenkastog rasta neto kredita), troškovi rizika su nešto viši, no još uvijek na povijesno niskoj razini (do 10 baznih bodova), s poreznom stopom nižom od 20%.

Potencijalni rizici

Utjecaj promjena kamatnih stopa koje nisu očekivane, političke ili regulatorne mjere usmjerene protiv banaka, kao i geopolitički i globalni ekonomski rizici.

 

Podijeli

Odgovori

Top