Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

EU pomaže nezaposlenima i u bogatoj Švedskoj

Tvornice se zatvaraju, radnici ostaju bez posla. Ovaj scenarij je i u bogatoj Švedskoj već poznat. Godinu dana nakon Saabova bankrota, 3.000 tamošnjih novonezaposlenih pokušava naći posao uz pomoć EU-fondova.

Tvornice se zatvaraju, radnici ostaju bez posla. Ovaj scenarij je i u bogatoj Švedskoj već poznat. Godinu dana nakon Saabova bankrota, 3.000 tamošnjih novonezaposlenih pokušava naći posao uz pomoć EU-fondova.

Novo radno mjesto Thomasa Lanza mala je drvena kuća na selu, nedaleko Trollhättana, grada u zapadnoj Švedskoj. Nekadašnji radnik u tvornici Saab stoji za štednjakom i grije varivo za Stefana. Stefanu je 50 godina i pati od mentalnog poremećaja. Thomas je njegov osobni asisent, njegova produžena ruka, kaže Stefan. Činjenicu da je nakon 40 godina rada u Saabovim postrojenjima ostao bez posla, stručnjak za mjerenja Thomas Lanz u međuvremenu je prihvatio kao priliku za novi početak. “Za mene i moj život je bankrot značio da sam se, u profesionalnom smislu, usudio krenuti novim putem. Moj interes za ljude je lagano rastao mojim angažmanom u sindikatu. Tada sam opazio da mi to ide.”

Trollhättan: 2012. najviša stopa nezaposlenosti u Švedskoj

Skoro dvije trećine od oko 1.400 tamošnjih bivših Saabovih radnika danas ponovno zarađuje za život. 200 ih se u međuvremenu osamostalilo ili prekvalificiralo poput Thomasa Lanza. Za to postoje i sredstva Europske unije. Oko pet milijuna eura je EU stavio na raspolaganje iz svoga globalizacijskog fonda za prilagodbu. To su financijska sredstva koja trebaju olakšati učinke globalne gospodarske krize. U Trollhättanu se ovi učinci itekako osjećaju, kaže jedan od urednika lokalnih novina TTELA Magnus Nordberg: “Sam Saab i to što se tu dogodilo je izoliran slučaj koji ima svoje vlastite razloge. No Trollhättan i cijelo područje su jako ovisni o radioničkoj industriji. A njoj trenutačno ide loše. Nakon Saaba uslijedio je cijeli niz najava smanjivanja broja radnih mjesta. Saabov bakrot je bila zadnja stvar koja nam je tu trebala.”

Nezaposlenost u Trollhättanu iznosi oko 16 posto. To je dvostruko više od državnog prosjeka. Gospodarskim životom grada od 55.000 stanovnika dominiraju tvrtke koje djeluju na međunarodnoj razini. Sredstva EU-a nude priliku za promjene, kaže Niklas Petterson iz Zavoda za zapošljavanje u Trollhättanu a koji je zadužen za bivše Saabove zaposlenike. “Uz pomoć sredstava EU-a možemo provesti planove koje smo već davno razradili. Koordinirat ćemo mjere obrazovanja i usmjeriti se na zanimanja u kojima nedostaje radne snage, kao što je na primjer područje njege starijih i nemoćnih. Tu imamo priliku za dugoročnije preusmjeravanje.”

Oko 5,4 milijuna eura od EU-a

Više od 400 bivših Saabovih radnika izrazilo je zanimanje za prekvalifikaciju koja bi bila financirana iz EU-ova fonda za rješavanje posljedica globalizacije. Osim novca za školovanje tu su i poticajna sredstva za samostalnu djelatnost kao i pomoć za selidbu.

Trollhättan se tako našao na točki preokreta i tamo vladaju pomiješani osjećaji. Pozitivni rezultati, poput činjenice da je velik dio nezaposlenih bivših Saabovih radnika ponovno našao posao, zasjenjeni su lošim gospodarskim stanjem koje vlada u svijetu. Thomas Lanz ipak osjeća gorčinu: “General Motors nam je onemogućio da dalje razvijamo jedinstveni Saabov koncept, koji je toliko značio našim klijentima. Taj osobit dizajn. Kad sam ja počinjao u ovom poduzeću, bilo je mjesta za kreativnost. Kad se pojavio General Motors, svaki je dio sve više bivao standardiziran.”

DW.DE

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri! Prijavite se na portalu posao.hr i sretno!

Ekonomija

Nositelji certifikata NEblokirani (www.neblokirani.hr) imaju više od 99,5% vjerojatnosti da neće ući u značajne probleme u plaćanju svojih obveza u razdoblju od godinu dana.

Lifestyle

Nije uvijek lako uočiti lažljivca. Dok neke ponekad riječi i maniri odaju, drugi govore izmišljotine s uznemirujućom lakoćom.

Ljudski resursi

Iako su prošle godine na prvom mjestu faktora kojima se vodimo kod odabira novog posla bili međuljudski odnosi, ove je godine inflacija očito odradila...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.