Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

EU samo na upravljanju otpadom može otvoriti 400.000 radnih mjesta

Za takvo što potrebno je primjenjivati postojeće europske propise o upravljanju otpadom, a uštedjelo bi se i na dragocjenim resursima koji su na izmaku

Za takvo što potrebno je primjenjivati postojeće europske propise o upravljanju otpadom, a uštedjelo bi se i na dragocjenim resursima koji su na izmaku

Kada bi zemlje Europske unije primjenjivale postojeće europske propise o upravljanju otpadom, mogle bi otvoriti oko 400 tisuća radnih mjesta i štediti dragocjene resurse koji su na izmaku, upozorio je jedan europski dužnosnik.

EU bi prema tematskoj strategiji iz 2005. trebao postati društvo koje nastoji izbjeći stvaranje otpada i koristi ga kao resurs, podsjeća europski informativni portal EurActiv.

Revidirana okvirna direktiva o otpadu definirala je i obvezujuću ‘hijerarhiju otpada’, prema kojoj najviši prioritet ima sprečavanje nastanka otpada dok je njegovo odlaganje tek posljednje rješenje.

Kako bi se uskladile s tom direktivom, zemlje članice moraju sastaviti konkretne planove za upravljanje otpadom.

Do kraja ove godine moraju usvojiti i posebne programe za sprečavanje nastanka otpada kako bi se prekinula veza između gospodarskog rasta i nepovoljnog utjecaja na okoliš koji je povezan s generiranjem otpada.

U govoru na Europskom poslovnom summitu predstojnik kabineta povjerenika EU-a za okoliš Janeza Potočnika Kurt Vandenberghe kazao je da je zadaća Komisije da jasno predoči vezu između upravljanja otpadom i makroekonomije. Zatražio je također postupno ukidanje subvencija povezanih sa zaštitom okoliša.

Time se Vandenberghe pridružio nizu dužnosnika Europske komisije koji tvrde da će provedba postojećih propisa o upravljanju otpadom pomoći Europi da izađe iz recesije smanjenom potrošnjom energije i resursa.

“Nema koristi od pritužbi poduzeća da su u krizi zbog prekomjerne regulative za zaštitu okoliša. Nismo u krizi zato što je regulativa prestroga već zato što je preblaga. Problem ne leži u propisima za zaštitu okoliša već u financijskim tržištima”, upozorava on.

“Nama u Europi ne treba nova regulativa za zaštitu okoliša već primjena postojećih propisa o otpadu”, tvrdi on, ukazujući na potencijal za kreiranje 400 tisuća novih radnih mjesta.

Zaštita okoliša nije nužno u sukobu s industrijalizacijom, upozorava on. “Naš cilj nije ukidanje industrije već njezina obnova, ali bazirana na manjoj količini materijala. Postoje studije koje pokazuju da je to moguće i profitabilno”, tvrdi Vandenberghe.

Europska unija smatra efikasnu upotrebu resursa ključnim pokretačem gospodarskog rasta i 29. svibnja objavit će preporuke zemljama članicama o mogućnostima za smanjenje otpada a time i pratećih poreznih opterećenja.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Od 24. siječnja do 2. veljače održan je online sajam sezonskih poslova Sezonac.hr, najveći virtualni susret poslodavaca u potrazi za kvalitetnim sezonskim radnicima te...

Ljudski resursi

Za još veći izbor poslova posjetite portal posao.hr. Sretno u pronalaženju posla!

Komentari

Korupcija je pošast koje nisu pošteđene članice Europske unije, ali ni njezine krovne institucije.

Ljudski resursi

Iskoristite svoj potencijal i pronađite posao po svojoj mjeri!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.