Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Hrvatske poduzetnike u EU čeka 800 milijuna eura

Hrvatskoj je još uvijek na raspolaganju značajan dio od 908,2 milijuna eura iz IPA fonda, predviđenih za proračunsko razdoblja 2007.-2012. godine, a dosadašnji rezultati povlačenja sredstava iz fondova Europske unije pokazuju kako su Primorsko-goranska i Istarska županija među četiri najuspješnije županije u zemlji.

Hrvatskoj je još uvijek na raspolaganju značajan dio od 908,2 milijuna eura iz IPA fonda, predviđenih za proračunsko razdoblja 2007.-2012. godine, a dosadašnji rezultati povlačenja sredstava iz fondova Europske unije pokazuju kako su Primorsko-goranska i Istarska županija među četiri najuspješnije županije u zemlji.

Rečeno je to u sklopu ‘Dana otvorenih vrata HYPO EU Deska’ za predstavnike javnog i privatnog sektora održanog u organizaciji Hypo Alpe-Adria-Banke. Tako je prema podacima Primorsko-goranske županije dosada dovršeno 30 projekata ukupne vrijednosti 27,6 milijuna eura, dok je trenutno u provedbi 17 projekata vrijednih 56,1 milijun eura. Pritom je Županija od ukupnog iznosa od 83,7 milijuna eura izravno osigurala 28,6 milijuna eura bespovratnih EU sredstava.

U ovom trenutku u fazi kandidature je 11 projekata ukupne vrijednosti 19,1 milijuna eura od čega se izravno za Primorsko-goransku županije očekuje 2,4 milijuna eura, dok se istovremeno u fazi pripreme za kandidaturu trenutno nalazi dvadesetak projekata. U projektne aktivnosti u okviru programa EU, osim županijskih tijela i institucija uključile su se i jedinice lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije te je dovršeno 59 projekata ukupne vrijednosti 38,7 milijuna eura, a u provedbi je još 30 projekata ukupne vrijednosti 42,5 milijuna eura.

S obzirom na to da će po ulasku u punopravno članstvo Europske unije prijavitelji unaprijed trebati osigurati potrebna sredstva za koja će po provedbi zatražiti povrat uloženog te da će jednim dijelom doći do smanjenja subvencija javnog sektora i proširenja kruga prihvatljivih prijavitelja projekata, u sljedeće dvije godine nužno je dodatno informirati potencijalne korisnike o svim aspektima procesa apliciranja te time omogućiti bolje korištenje sredstava EU fondova.

„Ulaskom u Europsku uniju, u srpnju 2013. godine Hrvatska će na raspolaganju imati gotovo 800 novih milijuna eura, a važno je istaknuti kako će se pretpristupni program IPA nastaviti provoditi i nakon ulaska u EU. Međutim, ako se potencijalni prijavitelji kvalitetnih projekata, kojih sam sigurna ima mnogo, ne mobiliziraju i potraže stručnu pomoć kod apliciranja – što se pokazalo glavnim razlogom odbijanja dosta projekata – brojni milijuni eura koji mogu pomoći ostvarenju poslovnih planova tvrtki, poduzetnika, obrtnika te ukupnom gospodarstvu ‘propasti’ će“, izjavila je Suzana Brenko, izvršna direktorica Poslovanja s javnim osobama Hypo Alpe-Adria-Banke.

„Kroz pretpristupne programe Europske unije omogućeno je sufinanciranje projekata iz različitih područja. Rezultati ugovaranja i velik broj ugovorenih projekata pokazuju da smo sposobni ugovoriti i provesti projekte u skladu za zahtjevima Europske unije. Kohezijski i strukturni fondovi koji će biti na raspolaganju Hrvatskoj nakon pristupanja Europskoj uniji donose značajno veća sredstva i nastavak financiranja prioriteta iz programa IPA. Kako bismo uspjeli provesti projekte i iskoristiti raspoloživa sredstva potrebna je aktivna i kontinuirana suradnja svih sudionika od krajnjih korisnika do institucija nadležnih za provedbu“, dodala je Dubravka Flinta, načelnica Nacionalnog fonda pri Ministarstvu financija.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Osobne financije

Bilo da si zarađenim novcem želite priuštiti dugo priželjkivani automobil ili ga pak planirate uložiti u kupovinu nekretnine ili dionica, važno je steći naviku...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.