Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Hrvatske poduzetnike u EU čeka 800 milijuna eura

Hrvatskoj je još uvijek na raspolaganju značajan dio od 908,2 milijuna eura iz IPA fonda, predviđenih za proračunsko razdoblja 2007.-2012. godine, a dosadašnji rezultati povlačenja sredstava iz fondova Europske unije pokazuju kako su Primorsko-goranska i Istarska županija među četiri najuspješnije županije u zemlji.

Hrvatskoj je još uvijek na raspolaganju značajan dio od 908,2 milijuna eura iz IPA fonda, predviđenih za proračunsko razdoblja 2007.-2012. godine, a dosadašnji rezultati povlačenja sredstava iz fondova Europske unije pokazuju kako su Primorsko-goranska i Istarska županija među četiri najuspješnije županije u zemlji.

Rečeno je to u sklopu ‘Dana otvorenih vrata HYPO EU Deska’ za predstavnike javnog i privatnog sektora održanog u organizaciji Hypo Alpe-Adria-Banke. Tako je prema podacima Primorsko-goranske županije dosada dovršeno 30 projekata ukupne vrijednosti 27,6 milijuna eura, dok je trenutno u provedbi 17 projekata vrijednih 56,1 milijun eura. Pritom je Županija od ukupnog iznosa od 83,7 milijuna eura izravno osigurala 28,6 milijuna eura bespovratnih EU sredstava.

U ovom trenutku u fazi kandidature je 11 projekata ukupne vrijednosti 19,1 milijuna eura od čega se izravno za Primorsko-goransku županije očekuje 2,4 milijuna eura, dok se istovremeno u fazi pripreme za kandidaturu trenutno nalazi dvadesetak projekata. U projektne aktivnosti u okviru programa EU, osim županijskih tijela i institucija uključile su se i jedinice lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije te je dovršeno 59 projekata ukupne vrijednosti 38,7 milijuna eura, a u provedbi je još 30 projekata ukupne vrijednosti 42,5 milijuna eura.

S obzirom na to da će po ulasku u punopravno članstvo Europske unije prijavitelji unaprijed trebati osigurati potrebna sredstva za koja će po provedbi zatražiti povrat uloženog te da će jednim dijelom doći do smanjenja subvencija javnog sektora i proširenja kruga prihvatljivih prijavitelja projekata, u sljedeće dvije godine nužno je dodatno informirati potencijalne korisnike o svim aspektima procesa apliciranja te time omogućiti bolje korištenje sredstava EU fondova.

„Ulaskom u Europsku uniju, u srpnju 2013. godine Hrvatska će na raspolaganju imati gotovo 800 novih milijuna eura, a važno je istaknuti kako će se pretpristupni program IPA nastaviti provoditi i nakon ulaska u EU. Međutim, ako se potencijalni prijavitelji kvalitetnih projekata, kojih sam sigurna ima mnogo, ne mobiliziraju i potraže stručnu pomoć kod apliciranja – što se pokazalo glavnim razlogom odbijanja dosta projekata – brojni milijuni eura koji mogu pomoći ostvarenju poslovnih planova tvrtki, poduzetnika, obrtnika te ukupnom gospodarstvu ‘propasti’ će“, izjavila je Suzana Brenko, izvršna direktorica Poslovanja s javnim osobama Hypo Alpe-Adria-Banke.

„Kroz pretpristupne programe Europske unije omogućeno je sufinanciranje projekata iz različitih područja. Rezultati ugovaranja i velik broj ugovorenih projekata pokazuju da smo sposobni ugovoriti i provesti projekte u skladu za zahtjevima Europske unije. Kohezijski i strukturni fondovi koji će biti na raspolaganju Hrvatskoj nakon pristupanja Europskoj uniji donose značajno veća sredstva i nastavak financiranja prioriteta iz programa IPA. Kako bismo uspjeli provesti projekte i iskoristiti raspoloživa sredstva potrebna je aktivna i kontinuirana suradnja svih sudionika od krajnjih korisnika do institucija nadležnih za provedbu“, dodala je Dubravka Flinta, načelnica Nacionalnog fonda pri Ministarstvu financija.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.