Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Eurokonzalting – ishođenje bespovratnih sredstava iz EU fondova

Eurokonzalting, u suradnji s Obrtničkom komorom Istarske županije i Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskom komorom Pula organizirao je 09. listopada 2015. godine predavanje za sudionike 18. Obrtničkog sajma Istarske županije i sve zainteresirane na temu „Bespovratna sredstva za poljoprivredu, ruralni turizam i proizvodne djelatnosti za obrtnike i poduzeća“. Predavanje je održano u prepunoj Velikoj dvorani Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Pula, s početkom u 18 sati. Predavanju je prisustvovalo više od 120 poljoprivrednika, obrtnika i predstavnika poduzeća, većinom s područja Istarske županije. Tako su predavanju prisustvovali zainteresirani iz Pule, Poreča, Umaga, Pazina, Buzeta i Pićna, pretežito članovi poljoprivrednih udruga i zadruga, predstavnici banaka, LAG-ova, turističkih agencija, obrta i OPG-ova, poduzetnici i poduzetnici početnici. Cilj predavanja bio je upoznati sudionike s mjerama i natječajima za ishođenje bespovratnih sredstava za predstojeće razdoblje do 2020. godine. Kroz konkretne informacije polaznici su imali priliku ukratko se upoznati s mogućnostima, uvjetima i načinima prijave te pripreme dokumentacije na budućim natječajima za bespovratna sredstva iz EU fondova.

Predstavnik Obrtničke komore održao je uvodnu riječ, predstavio tvrtku Eurokonzalting koja ima 11 godina iskustva u ishođenju bespovratnih sredstava te predavače, djelatnike tvrtke. Predavanje su održali dr. sc. Ernes Oliva, konzultant iz područja EU projekata sa iskustvom ishođenja bespovratnih sredstava za proizvodnju i turizam te David Horvat, mag. oec. konzultant sa iskustvom ishođenja bespovratnih sredstava za poljoprivrednike i ruralni turizam, u okviru IPARD-a, sada Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

Nakon zahvale suorganizatorima predavanja te poljoprivrednim udrugama, zadrugama, LAG-ovima i bankama koje su pomogle u informiranju javnosti i svojih članova o predavanju, David Horvat, predstavio je mogućnosti ishođenja bespovratnih sredstava kroz Mjere 4, 6. i 8. iz Programa ruralnog razvoja. Naveo je mogućnosti dobivanja bespovratnih sredstava za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i preradu poljoprivrednih proizvoda kroz Mjeru 4. čije se otvaranja natječaja očekuje u listopadu i studenom. Korisnici istih mogu biti OPG-ovi, obrti i poduzeća, uz mogućnost dobivanja 50 do 90% bespovratnih sredstava za ulaganja. U okviru Mjere 6.1., čiji je natječaj u tijeku i otvoren do 23. prosinca, postoji mogućnost dobivanja 50.000 eura, 100% bespovratnih sredstava za aktivnosti razvoja poljoprivrednih gospodarstava i početak poljoprivrednih aktivnosti s naglaskom na ruralni turizam. Nadalje, Horvat je najavio i otvaranje natječaja za povlačenje bespovratnih sredstava iz Mjere 6.4. u veljači 2016. godine, kroz koju će se moći ishoditi do 200.000 eura bespovratno za nepoljoprivredne aktivnosti (ruralni turizam), a pritom će se sufinancirati do 70% ulaganja. U okviru Mjere 8. predstavio je potpore za ulaganja u razvoj šumskih područja i održivost šuma. Također, bespovratna sredstva se mogu ishoditi i za investicije u vinarije i marketing vina do 50% od prihvatljivih troškova, odnosno do 1.500.000 eura bespovratnih sredstava putem programa Vinske omotnice čiji je natječaj u tijeku i otvoren je do 2. studenog tekuće godine.

Ernes Oliva, ukratko je predstavio natječaje i uvjete prijava za ishođenje bespovratnih sredstava za ulaganja u izgradnju proizvodnih kapaciteta, za investicije u opremu i proizvodnu tehnologiju te turizam. U tijeku je natječaj za bespovratna sredstva za izgradnju proizvodnih hala i nabavu strojeva za obrtnike, male i srednje poduzetnike. Visina potpore je do 45% ulaganja, maksimalno 15.000.000 kuna. Oliva je najavio uskoro otvaranje natječaja Ministarstva turizma za hotele putem kojeg se može ishoditi do 45% ulaganja bespovratno, odnosno maksimalno 10.000.000 kuna. Isto tako, predstavio je otvorene natječaje za nabavu proizvodne tehnologije putem kojeg je moguće ishoditi najviše 5.000.000 kuna bespovratno odnosno 45% ulaganja te natječaj za potpore u informacijsko-komunikacijskom sektoru, gdje je mogući iznos potpore do 90% ulaganja i 1.500.000 kuna.

U okviru izlaganja navedeni su i pozitivni primjeri ishođenja bespovratnih sredstava pojedinih klijenata Eurokonzaltinga (Compari Pula, Pero & Co. d.o.o. Oprtalj, Brajkop d.o.o. Katun Trviški i ostali). Predavanje u trajanju od gotovo dva sata, bilo je prožeto pitanjima zainteresiranih, što je pokazalo da su nazočni imali najveći interes za bespovratna sredstva u poljoprivredi i turizmu.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.