Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Eurokonzalting – ishođenje bespovratnih sredstava iz EU fondova

Eurokonzalting, u suradnji s Obrtničkom komorom Istarske županije i Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskom komorom Pula organizirao je 09. listopada 2015. godine predavanje za sudionike 18. Obrtničkog sajma Istarske županije i sve zainteresirane na temu „Bespovratna sredstva za poljoprivredu, ruralni turizam i proizvodne djelatnosti za obrtnike i poduzeća“. Predavanje je održano u prepunoj Velikoj dvorani Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Pula, s početkom u 18 sati. Predavanju je prisustvovalo više od 120 poljoprivrednika, obrtnika i predstavnika poduzeća, većinom s područja Istarske županije. Tako su predavanju prisustvovali zainteresirani iz Pule, Poreča, Umaga, Pazina, Buzeta i Pićna, pretežito članovi poljoprivrednih udruga i zadruga, predstavnici banaka, LAG-ova, turističkih agencija, obrta i OPG-ova, poduzetnici i poduzetnici početnici. Cilj predavanja bio je upoznati sudionike s mjerama i natječajima za ishođenje bespovratnih sredstava za predstojeće razdoblje do 2020. godine. Kroz konkretne informacije polaznici su imali priliku ukratko se upoznati s mogućnostima, uvjetima i načinima prijave te pripreme dokumentacije na budućim natječajima za bespovratna sredstva iz EU fondova.

Predstavnik Obrtničke komore održao je uvodnu riječ, predstavio tvrtku Eurokonzalting koja ima 11 godina iskustva u ishođenju bespovratnih sredstava te predavače, djelatnike tvrtke. Predavanje su održali dr. sc. Ernes Oliva, konzultant iz područja EU projekata sa iskustvom ishođenja bespovratnih sredstava za proizvodnju i turizam te David Horvat, mag. oec. konzultant sa iskustvom ishođenja bespovratnih sredstava za poljoprivrednike i ruralni turizam, u okviru IPARD-a, sada Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.

Nakon zahvale suorganizatorima predavanja te poljoprivrednim udrugama, zadrugama, LAG-ovima i bankama koje su pomogle u informiranju javnosti i svojih članova o predavanju, David Horvat, predstavio je mogućnosti ishođenja bespovratnih sredstava kroz Mjere 4, 6. i 8. iz Programa ruralnog razvoja. Naveo je mogućnosti dobivanja bespovratnih sredstava za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i preradu poljoprivrednih proizvoda kroz Mjeru 4. čije se otvaranja natječaja očekuje u listopadu i studenom. Korisnici istih mogu biti OPG-ovi, obrti i poduzeća, uz mogućnost dobivanja 50 do 90% bespovratnih sredstava za ulaganja. U okviru Mjere 6.1., čiji je natječaj u tijeku i otvoren do 23. prosinca, postoji mogućnost dobivanja 50.000 eura, 100% bespovratnih sredstava za aktivnosti razvoja poljoprivrednih gospodarstava i početak poljoprivrednih aktivnosti s naglaskom na ruralni turizam. Nadalje, Horvat je najavio i otvaranje natječaja za povlačenje bespovratnih sredstava iz Mjere 6.4. u veljači 2016. godine, kroz koju će se moći ishoditi do 200.000 eura bespovratno za nepoljoprivredne aktivnosti (ruralni turizam), a pritom će se sufinancirati do 70% ulaganja. U okviru Mjere 8. predstavio je potpore za ulaganja u razvoj šumskih područja i održivost šuma. Također, bespovratna sredstva se mogu ishoditi i za investicije u vinarije i marketing vina do 50% od prihvatljivih troškova, odnosno do 1.500.000 eura bespovratnih sredstava putem programa Vinske omotnice čiji je natječaj u tijeku i otvoren je do 2. studenog tekuće godine.

Ernes Oliva, ukratko je predstavio natječaje i uvjete prijava za ishođenje bespovratnih sredstava za ulaganja u izgradnju proizvodnih kapaciteta, za investicije u opremu i proizvodnu tehnologiju te turizam. U tijeku je natječaj za bespovratna sredstva za izgradnju proizvodnih hala i nabavu strojeva za obrtnike, male i srednje poduzetnike. Visina potpore je do 45% ulaganja, maksimalno 15.000.000 kuna. Oliva je najavio uskoro otvaranje natječaja Ministarstva turizma za hotele putem kojeg se može ishoditi do 45% ulaganja bespovratno, odnosno maksimalno 10.000.000 kuna. Isto tako, predstavio je otvorene natječaje za nabavu proizvodne tehnologije putem kojeg je moguće ishoditi najviše 5.000.000 kuna bespovratno odnosno 45% ulaganja te natječaj za potpore u informacijsko-komunikacijskom sektoru, gdje je mogući iznos potpore do 90% ulaganja i 1.500.000 kuna.

U okviru izlaganja navedeni su i pozitivni primjeri ishođenja bespovratnih sredstava pojedinih klijenata Eurokonzaltinga (Compari Pula, Pero & Co. d.o.o. Oprtalj, Brajkop d.o.o. Katun Trviški i ostali). Predavanje u trajanju od gotovo dva sata, bilo je prožeto pitanjima zainteresiranih, što je pokazalo da su nazočni imali najveći interes za bespovratna sredstva u poljoprivredi i turizmu.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.