Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Osobne financije

Europa ide na bolje – hrvatski brod i dalje tone

Europska unija ovih dana ima razloga za zadovoljstvo. Proturecesijske mjere očito djeluju – podaci Europskog statističkog ureda Eurostata pokazuju da je bruto društveni proizvod zemalja Eurozone pao samo 0,1 posto, dočim je pad na razini EU 0,2 posto. Pad europskoga gospodarstva zaustavlja se, no što je s Hrvatskom?

Europska unija ovih dana ima razloga za zadovoljstvo. Proturecesijske mjere očito djeluju - podaci Europskog statističkog ureda Eurostata pokazuju da je bruto društveni proizvod zemalja Eurozone pao samo 0,1 posto, dočim je pad na razini EU 0,2 posto. Pad europskoga gospodarstva zaustavlja se, no što je s Hrvatskom?

Lijepa Naša nažalost ne slijedi te gospodarske trendove. Svi koji intenzivno prate političko-gospodarska zbivanja sinoć su u krevet otišli bezbrižniji – moralna vertikala i čovjek kojemu prosječni Hrvat najviše vjeruje, guverner HNB-a Željko Rohatinski, izjavio je za Dow Jones Newswires da “Hrvatskoj predstoji vrijeme oporavka”.

Rohatinski ipak ne vjeruje u skori oporavak

Ujutro pak hladan tuš – Rohatinski je u Večernjem demantirao te optimistične izjave. Guverner nam očito ne misli mazati oči kao neki političari – kriza nije ni blizu kraja.

– Na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku procijenio sam kretanje BDP-a u drugom kvartalu te govorio o kretanju industrijske proizvodnje u lipnju i srpnju. Ti podaci pokazuju da je strmoglavi pad zaustavljen, ali i  industrijska proizvodnja i BDP sada su nam mnogo niži nego lani i nastavljaju stagnirati. Nisam davao nikakve prognoze, pa ni one o oporavku. To doista nisam rekao – rekao je Rohatinski za Večernji list.

Pad BDP-a oko šest posto

Izvještaj Hrvatske gospodarske komore od utorka također je pesimističan. HGK očekuje nastavak pada BDP-a u Hrvatskoj.

– Do kraja ove godine može se očekivati nastavak međugodišnjeg pada BDP-a te bi negativna stopa za cijelu godinu mogla iznositi od pet do šest posto – iznijela je negativnu procjenu direktorica Centra za makroekonomske analize HGK Jasna Belošević Matić.

Indeksi povjerenja potrošača, očekivanja potrošača te raspoloženja potrošača ove godine u Hrvatskoj najniži su u posljednjem desetljeću.

Kineski poučak

A koliko je potrošnja presudna u izvlačenju nacionalne ekonomije iz krize, najbolje oslikava izjava premijera Wena Jiabaoa, šefa trećega najjačeg svjetskog gospodarstva, Kine, u veljači ove godine:

– Ako imaju povjerenja, ljudi žele trošiti, i upravo u povjerenju leži izvor snage i moći da se prebrode teškoće te da se suočimo s izazovima koji su pred nama.

Potrošnja i povjerenje u političke i makroekonomske odluke čine se pravim receptom za stabilnije sutra. Veliki problem ipak ostaje – kome u Hrvatskoj možemo vjerovati?

Napisao

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.