Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Evo kako ćete s jednim brokerom i računom mešetariti na burzama u regiji

Nedavno je potpisan sporazum o povezivanju Sarajevske, Banjalučke i Crnogorske burze. U najskorije vrijeme očekuje se priključivanje projektu i Makedonske burze.

Nedavno je potpisan sporazum o povezivanju Sarajevske, Banjalučke i Crnogorske burze. U najskorije vrijeme očekuje se priključivanje projektu i Makedonske burze.

Nedavno je potpisan sporazum o povezivanju Sarajevske, Banjalučke i Crnogorske burze. Potpisnici se nadaju povećanju prometa, ali su stručnjaci sumnjičavi da će taj potez puno značiti. Tako, vrijeme kada je za trgovinu preko granice za koju su ranije bila potrebna tri brokera i tri transakcijska računa je prošlo. Sada je potreban samo jedan broker i jedan račun, navode potpisnici ovog projekta.

Izvršni direktor crnogorske burze (Montenegroberza) Gojko Maksimović kaže za DW da pravi posao tek slijedi. “Na ovaj način stvaranjem većeg tržišta, imat ćemo što da ponudimo investitorima, jer bi sadašnji tempo pada sigurno dovodio u problem naše tržište.”

Burze zamrle

Zaista, već tri godine drastično je opala aktivnost na crnogorskoj burzi u Podgorici. Ona je praktično zamrla. Tko je, na primjer, prije pet godina uložio u burzu 100 eura, danas ima dionice vrijedne tek 15 eura, odnosno sedminu uloženoga kapitala. Burzovni indeks je od 2007. godine pao za čak 85 posto. Samo u ovoj godini je promet u odnosu na prošlu smanjen za trećinu. Mnoge kompanije, čije su dionice u vrijeme investicionog buma bile vrlo tražene, sada su u stečaju.

Slična je situacija u Bosni i Hercegovini. Nakon privatizacije, tržište kapitala u toj zemlji je praktično – na početku. Burze u Sarajevu i Banjaluci u životu održava uglavnom trgovina državnim obveznicama ili obveznicama stare devizne štednje.

Ekonomski analitičari stoga ističu da do oporavka na tržištu kapitala može doći tek kada cijela regija krene putem snažnog oporavka i izlaska iz gospodarske krize. A kako su ova tržišta mala, komentator podgoričkog tjednika “Monitor” Zoran Radulović kaže za DW da je povezivanje dobra šansa da se nešto uradi, te ističe: “U ovom trenutku nema poduzeća zbog kojeg bi ozbiljni investitori došli, nezavisno od toga čeka li ih ovdje jedna ili šest burzi. Možemo mi sada ovamo dovesti Njujoršku burzu i njihove brokere, problem ostaje isti: nema što da se kupi!”

Ujedinjavanje barem virtualnih tržišta

Maksimović dodaje da se planira da se čitav ovaj posao uvezivanja burzi iz BiH i Crne Gore realizira u idućih 12 mjeseci i navodi da će pritom svatko očuvati svoj identitet i svoje lokalno tržište. On očekuje da će i ostale burze u regiji pristupiti ovom projektu. “Očekujemo da će se ovom projektu uskoro priključiti Makedonska burza, prije svega zbog činjenice da se kod njih u upotrebi nalazi isti sistem poslovanja kao na naše tri burze, a nadam se da će i ostale burze shvatiti neminovnost ovog projekta i procesa objedinjavanja, makar virtualnog tržištu kapitala kako bismo imali makar to virtualno slobodno tržište u regiji”, zaključuje izvršni direktor Montenegroberze.

Dužnosnici u BiH se, inače, nadaju da bi tržište kapitala u toj državi značajnije moglo oživjeti ukoliko krene izgradnja nekih dijelova koridora Vc i realizacija elektroenergetskih projekata.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.