Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Evo kako i na što će se trošiti novac iz strukturnih fondova ulaskom Hrvatske u EU

Do kraja 2013. godine Hrvatska bi mogla iz europskih strukturnih fondova povući do 450 milijuna eura, a u razdoblju od 2014. do 2020. nekih 13,7 milijardi eura

Do kraja 2013. godine Hrvatska bi mogla iz europskih strukturnih fondova povući do 450 milijuna eura, a u razdoblju od 2014. do 2020. nekih 13,7 milijardi eura

Novac iz strukturnih fondova koji će Hrvatskoj biti na raspolaganju ulaskom u Europsku uniju trošit će se na projekte sklapanjem ugovora o radovima, uslugama i nabavi roba putem javnih natječaja, što naglašava važnost učinkovitog sustava javne nabave, istaknuto je danas na konferenciji o strukturnim fondovima EU-a i javnoj nabavi.

Do kraja 2013. godine Hrvatska bi mogla iz europskih strukturnih fondova povući do 450 milijuna eura, a u razdoblju od 2014. do 2020. nekih 13,7 milijardi eura i ukoliko ne budemo pripremljeni moglo bi se dogoditi da sredstva koja će nam stajati na raspolaganju propadnu, istaknula je Marija Cvrlje, zamjenica predsjednice Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Naglasila je da je zato potrebno provesti širu edukaciju svih onih koji će koristiti sredstva iz strukturnih fondova. Teret je na nositeljima projekata da edukciraju širu zajednicu i da im pomognu u pripremi projekata da bi što uspješnije povukli ta sredstva, kazala je istaknuvši da su pravila EU-a stroga i da najmanja pogreška rezultira gubitkom sredstava.

Pomoćnica ministra gospodarstva Teja Kolar kazala je da će se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju na europske strukturne fondove početi primjenjivati nacionalno zakonodavstvo o javnoj nabavi, za razliku od dosadašnjih pretpristupnih fondova na koje su se primjenjivale posebne procedure EU-a.

Ono na čemu će se naročito inzistirati su snažni mehanizmi kontrole kako bi se smanjila mogućnost pogrešaka uzrokovanih administrativnim procedurama u postupcima javne nabave, naglasila je dodavši da je javna nabava rizično područje i uzrok nepravilnosti u 40-ak posto slučajeva financiranja projekata iz strukturnih fondova.

Konferenciju pod nazivom “Strukturni fondovi i javna nabava: upravljanje EU fondovima zahtijeva učinkovit sustav javne nabave na središnjoj i lokalnoj razini” organizirali su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Eurpske unije, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatska gospodarska komora i Europska komisija.

Napisao

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.