Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Fitch smanjio ocjenu boniteta za šest najvećih slovenskih banaka

Rejting je smanjen za jedan stupanj, s “BBB” na “BBB-“, slijedećim bankama: Nova Ljubljanska Banka (NLB), Nova Kreditna Banka Maribor (NKBM), Abanka Vipa, Gorenjska Banka (GB), Banka Celje d.d. (BC) i Probanka.

Rejting je smanjen za jedan stupanj, s "BBB" na "BBB-", slijedećim bankama: Nova Ljubljanska Banka (NLB), Nova Kreditna Banka Maribor (NKBM), Abanka Vipa, Gorenjska Banka (GB), Banka Celje d.d. (BC) i Probanka.

Agencija Fitch snizila je u četvrtak ocjenu boniteta za 6 slovenskih banaka, s negativnim dugoročnim izgledima, obrazloživši to potrebom njihove dokapitalizacije, te teškoćama u neposrednom okruženju jer Fitch procjenjuje da će slovenski BDP ove godine biti smanjen za 1,1 posto u odnosu na prošlu godinu.

Rejting je smanjen za jedan stupanj, s “BBB” na “BBB-“, slijedećim bankama: Nova Ljubljanska Banka (NLB), Nova Kreditna Banka Maribor (NKBM), Abanka Vipa, Gorenjska Banka (GB), Banka Celje d.d. (BC) i Probanka. Rejting nije smanjen međutim Banci Koper u većinskom vlasništvu jedne talijanske bankarske skupine.

Smanjivanje bonitetne ocjene najvećih slovenskih banaka dolazi nakon što je Fitch kao zadnji od triju najvećih bonitetnih agencija u srijedu smanjio i kreditni rejting Slovenije, za jedan stupanj, s A na A-, navevši kao glavni razlog teškoće koje se očekuju u dokapitalizaciji vodećih sistemskih banaka koje su u većinskom vlasništvu države.

Prema očekivanju agencije Fitch, Slovenija će zbog loših kreditnih plasmana NLB-a, NKBM-a i banke Vipa Država u te banke morati ove i slijedeće godine uložiti dodatnih 2,8 milijarde eura, a oporavak slovenskog gospodarstva u iduće dvije godine može biti vrlo usporen.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Pripajanjem Erste Factoringa banci klijentima će biti osigurana još kvalitetnija i efikasnija usluga u segmentu faktoringa, koji i dalje ostaje vrlo bitan segment u...

Novosti

Erste & Steiermärkische Bank d.d. četvrti je put dokazala da je upravljanje ljudskim resursima jedan od ključnih elemenata njenog poslovanja, te je nagrađena prestižnim...

Financije

Deloitte i banka.hr po prvi puta su pokrenuli natječaj za izbor financijskog direktora godine te ovim putem pozivaju sve zainteresirane kandidate da mu se...

Novosti

Nakon uspješnog prvog dana Sajma stipendija i visokog obrazovanja u Zagrebu na kojem je bilo više od 10,000 posjetitelja, Sajam će se danas, 15....

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.