Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Forenzika Prima feljton: Dio četvrti- Naučite otkriti ono što promakne kontrolama

Kontrole nisu savršene

Možda se pitate čemu uopće poduzimati kontrole, unutarnje i vanjske revizije, ako u konačnici dođe do prijevare. Istina je kontrole protiv prijevara nisu savršene i ne garantiraju da će iskorijeniti prijevare iz svijest zaposlenika nekog društva. Vaše zubi neće biti zdravi isključivo na temelju redovitih odlazaka zubaru, niti će se vaš automobil manje kvariti ako budete odlazili automehaničaru jednom tjedno.

Premda vrlo različita, tri navedena zanimanja imaju istu misiju, koja bi se medicinskom terminologijom mogla opisati na sljedeći način: mjere prevencije kako bi se smanjio rizik, što ranije dijagnosticiranje problema, kako bi liječenje bilo što efikasnije.

Otkrivanje crvenih zastava?

Premda u današnje vrijeme mnogi upadaju u zamke doslovnog prevođenja internetskih članaka, ovaj put se ne radi o tome, crvene zastave su zaista vrlo važne u otkrivanju prijevara. Engleski pojam red flag označava znak koji ukazuje i upozorava na neki problem te općenito označava nešto što privlači negativnu pozornost. U hrvatskom postoji mnogo izraza koji su sinonim, a jedan od češće korištenih je zvono za uzbunu.

Bez obzira radi li se o zastavama ili zvonima, nipošto ih se ne smije ignorirati, pa ćemo zato ukratko navesti pojedinosti na koje treba obratiti pozornost kako bi se pravovremenim otkrivanjem prijevara ograničila šteta počinjena Društvu.

Bihevioralne crvene zastave

Samo ime kaže da je potrebno obratiti pozornost na neuobičajeno ponašanje zaposlenika, to jest da zaposlenik ima određeni problem koji bi ga mogao motivirati da počini prijevaru. Indikatori u ovom slučaju mogu biti objektivni (mjerljivi) ili subjektivni, kada je naročito važno poznavanje uobičajenog ponašanja i navika sumnjivog zaposlenika.

Među objektivne bihevioralne pokazatelje ubrajamo: prekomjerno trošenje iznad dohodovnih mogućnosti, predugo izostajanje s posla ili pak odbijanje odlaska na godišnji odmor te promjene u poslovnim navika poput ostajanja nakon isteka radnog vremena te sustavno zanemarivanje uobičajenih procedura i kontrola.

Subjektivni indikatori uključuju probleme sa raznim oblicima ovisnosti (kocka, droga, alkohol), agresivno ponašanje praćeno čestim promjenama raspoloženja te izbjegavanje odgovora na postavljena pitanja te odbijanje sudjelovanja u kontrolama odnosno procjenama rada. Na subjektivne se razloge ipak ne treba samostalno oslanjati, preporučljivo ih je dovesti u vezu sa objektivnim indikatorima.

Bihevioralne crvene zastave mogu se zavijoriti iz mnogo razloga; stres na poslu, bolest, nesređeni obiteljski odnosi, ovisnosti te umiješanost u kriminalne radnje najčešći su uzroci promjenama u ponašanju zaposlenika. Specifičnost bihevioralnih indikatora prijevare sadržana je u tome da nije toliko važno umijeće u praćenju novca i otkrivanju sumnjivih transakcija; dovoljno je samo dobro poznavati vlastite zaposlenike i ljudsku prirodu.

Transakcijske crvene zastave

Za razliku od bihevioralnih koje se ponekad mogu pročitati na licima zaposlenika, transakcijske su crvene zastave u pravilu skrivene mnogo dublje. Djelatnici zaposleni na odjelu plaćanja te na blagajnama svakako bi trebali proći neku vrstu obuke za prepoznavanje crvenih zastava kao što su: neuobičajena veza s dobavljačima, poslovanje s fantomskim tvrtkama s najviše jednim zaposlenikom, sumnjive uplate na bankovne račune u poreznim oazama, plaćanje nepotrebnih roba i usluga, preferiranje određenog dobavljača ili nedostatak konkurencije na javnim nadmetanjima.

Posebnu pozornost treba obratiti na tvrtke registrirane u poreznim oazama, jer iako postoje legitimni razlozi za pokretanje posla na tim lokacijama, oni su vremenom opravdano pali u drugi plan. Porezne oaze došle su na loš glas zahvaljujući učestalom pranju novca namijenjenom za podmićivanje, prikrivanje nedopuštenih vlasničkih udjela i ostalim malverzacijama koje oštećuju državne proračune diljem svijeta.

Neuobičajene instrukcije za plaćanje s nepotrebno opširnim priopćenjima, fotokopije dokumenata, pogrešno navedeno ime ili broj računa osobe kojoj se novac uplaćuje, pa čak i izgled te stil klijenta koje ne odgovara funkciji neke su od nepravilnosti koje najčešće otkriju prijevaru u tijeku.

IT crvene zastave

Riječ je o crvenim zastavama koje se odnose na informatički sustav društva, pa jasno da ključnu ulogu pri uočavanju ovih indikatora imaju zaposlenici IT odjela. Namjerno isključene kontrole, prijavljivanje korisničkim imenom i lozinkom odsutnog zaposlenika, broj neuspješnih pristupanja sustavu koji je veći nego obično te pristupanje sustavu u neuobičajeno doba dana jasni su pokazatelji da netko planira oštetiti društvo informatičkim putem.

Točne transakcije i aktivnosti koje se provjeravaju morale bi ostati tajne, ali bi zato nadgledanje trebalo biti javno obznanjeno. Saznanje da informatički stručnjaci provjeravaju računalne aktivnosti sigurno nikoga neće potaknuti na planiranje prijevare.

Korporativne crvene zastave

Brzoplete i riskantne akvizicije, autokratske poslovne odluke, gubici i pad profita od prodaje, prekoračenje budžeta i nepotpuni financijski izvještaji pouzdan su pokazatelj da je u tijeku prijevara isplanirana na samom korporativnom vrhu. Kada neko društvo propadne opustošeno prijevarama, često se postavlja pitanje kako je moguće da nitko nije ništa posumnjao.

Pogled na milijunske svote navedene u optužnicama direktora dodatno naglašavaju koliko je nevjerojatno da nitko ništa nije znao. Jeli problem u korumpiranosti nadležnih institucija, sofisticiranosti prijevare ili strahu od otkaza? Ponekad su sva tri odgovora točna, što je najbolji dokaz da su korporativne crvene zastave najopasnija skupina indikatora od do sada navedenih. Za njihovo otkrivanje najčešće je potrebna specijalistička obuka i pomoć profesionalaca, a budući da su počinitelji visoko pozicionirani zaposlenici svelikim ovlastima riječ je o iznosima koji su uglavnom fatalni za oštećena društva.

[box style=”0″]

Untitled

Autor: Diana Antičić direktorica je i osnivačica društva Forenzika Prima. Društvo je utemeljeno 2012. godine s ciljem pružanja usluga porezne forenzike i drugih srodnih usluga.

Društvo se tako uz forenziku, bavi i poslovima revizije, procjene vrijednosti društava, sudskim vještačenjima te za sve navedeno posjeduje neophodne licence. Društvo za potrebe svojih klijenata pruža i menadžment savjetovanje te specijalizirano savjetovanje u restrukturiranju organizacije računovodstveno-financijskih sektora.

Antičić je kao ovlaštena porezna savjetnica, također i partnerica u javnom trgovačkom društvu za porezno savjetništvo Antičić – Jakovljević – Kušeta te članica Europske mreže žena ambasadorica poduzetništva.

[/box]


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.