Internet nas vodi u amneziju

internet

Vraćanjem u ne tako davnu prošlost mogli bismo se prisjetiti kako smo nekad znali mnoge telefonske brojeve napamet. Danas to u velikoj većini ne znamo jer ne moramo ni pamtiti – sve pohranimo na mobilne uređaje. Pokazalo je to i istraživanje provedeno kroz online anketu od strane Kasperskyja na šest tisuća korisnika pametnih telefona.

Prema njima, svega 47 posto djece od deset do 15 godina starosti zna svoj kućni broj dok njih 53 posto kaže da nema potrebe to znati kad im ionako piše u pametnom telefonu. A to sve skupa nije toliko bezazleno jer mnogo brže zaboravljamo stvari kad znamo da su nam doslovno “na dlanu”.

Zaboravljamo imena glumaca, filmova, ali i brojeve mobitela svojih bližnjih, što stručnjaci nazivaju “digitalnom amnezijom”. Taj termin najbolje odgovara ovom dobu, kad se u potpunosti oslanjamo na uređaje kako bi mislili umjesto nas. To dugoročno šteti načinu na koji razmišljamo, šteti našoj sposobnosti komunikacije i poimanja stvarnosti.

Jasno je prema svemu tome da s napretkom tehnologije nije došlo do napretka obrazovnih institucija i edukacija na svim poljima jer trenutno napredak tehnologije povlači za sobom mnogo štetnih stvari koje se mogu spriječiti kroz obrazovni sustav i edukacija na potrebnim razinama.

Više pročitajte OVDJE.

ictbi

ICTBusiness.info – web portal koji nudi aktualne, vjerodostojne, kvalitetne i cjelovite informacije iz područja informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija, svijeta poslovanja i leadershipa, novih tehnologija i energetske učinkovitosti.

 

ICTbusiness pokrenuo je i ICTbusiness TV emisiju koja prati tematiku portala i uvijek je na pravom mjestu jer donosimo reportaže s najzanimljivijih svjetskih sajmova, stranih i domaćih konferencija, razgovore s ključnim ljudima ICT scene. Uz to u sklopu medijskog projekta je i Gamepesrpectives.hr.

Podijeli

Odgovori

Top