Formalno obrazovanje nije garancija za pokretanje i uspješno vođenje vlastitog posla

internet_ucenje

Za uspjeh u poduzetništvu primarna je snalažljivost, širok spektar znanja je sekundaran. Zaključci su ovo zanimljive debate između afirmacijskog i negacijskog tima prve PACINNO Start Up debate održane večeras u Rijeci, na botelu Marina, u organizaciji hrvatskog PACINNO tima.

Afirmacijski tim činile su dr. sc. Gordana Nikolić, dekanica i osnivačica Visoke poslovne škole PAR i dr. sc. Ivana Bilić, docentica na Ekonomskom fakultetu u Splitu, dok su u negacijskom timu bili Ivan Brezak Brkan, osnivač i urednik portala Netokracija, te Andrija Čolak, riječki poduzetnik kreator brandova Surf’n’Fries i Kisha.

Već na samom startu, inicijalnim glasovanjem, publika je dala prednost negacijskom timu, čime je uvelike otežan put afirmacijskom timu koji je ujedno i otvorio debatu.

Gordana Nikolić istaknula je kako je sva svoja znanja i vještine stekla putem formalnog obrazovanja, naglasivši dodatno njegovu važnost i jer se u tijeku formalnog obrazovanja po prvi put susrećemo s funkcioniranjem sustava, učeći na taj način pravila igre. Osim toga, naglasila je da je broj uspješnih poduzetnika s formalnim obrazovanjem daleko veći od onih bez formalnog obrazovanja.

Debatu nastavlja Andrija Čolak iz negacijskog tima,  koji je istaknuo, vodeći se vlastitim iskustvom, da je svaka isključivost loša, naglašavajući time da nije dobro tvrditi da netko ne može ostvariti poslovni uspjeh samo zato što nema formalnu edukaciju.

Ivana Bilić iz afirmacijskog tima istaknula je pak da se isključivo formalnom edukacijom mogu dobiti ona znanja potrebna za vođenje posla, poput sklapanja ugovora, formiranja radnih odnosa, prepoznavanja dobrih kadrova, vođenja financija, kao i iskustvo istraživanja, bilo znanstveno ili stručno. Osim toga, fakultet je i mjesto koje pruža velike mogućnosti networkinga.

Ivan Brezak Brkan, iz negacijskog tima, osvrnuo se na činjenicu da fakultetsko obrazovanje nije osmišljeno da stvara i potiče poduzetništvo, te da se danas sve informacije potrebne za uspješno vođenje posla mogu naći na Internetu, argumentirajući navedeno time da je i tako osnovna karakteristika poduzetnika snalažljivost, a ne širok spektar formalnog znanja. Brezak Brkan svoje je izlaganje završio tezom kako fakultetsko obrazovanje osobu ne uči kako zaraditi, a to je u poduzetništvu najvažnije.

Pitanja iz publike nisu dovela do obrata, te je negacijski tim zaključkom kako formalno obrazovanje ne garantira poslovni uspjeh proglašen pobjednikom prve PACINNO Start Up debate.

 

Podijeli

Odgovori

Top