Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Komentari

Forum o uvođenju eura na visokom učilištu Effectus

Povodom svečanog otvorenja nove akademske godine na EFFECTUS poduzetničkom studiju – visokom učilištu održan je forum na temu „Utjecaj uvođenja eura na osobne i poslovne financije“.

Povodom svečanog otvorenja nove akademske godine na EFFECTUS-u je organizirano predavanje eminentnih stručnjaka, dr.sc. Zvonimira Savića i viceguvernera dr.sc. Micheala Faulanda na temu uvođenja Eura u Republici Hrvatskoj i utjecaj Eura na osobne i poslovne financije. Moderator panela bio je ekonomski stručnjak dr.sc. Mladen Vedriš, Effectusov nastavnik.

Forum je započet uvodnom prezentacijom viceguvernera o međunarodnoj ulozi eura, prednostima eura u kontekstu učestalih kriza i europodručju kao jednom od ključnih gospodarstva i najvećeg robnog izvoznika. Objasnio je i zašto su euro  i dolar jedine svjetske valute te kako će hrvatska trgovačka društva uvođenjem Eura imati značajne uštede.

Dr.sc. Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade RH, približio je kako je izgledao uspješan i dugoročan put RH ka uvođenjem Eura te je istaknuo i približio studentima zašto je uvođenje Eura monetarni događaj ali ujedno i politička odluka te koji je teret i odgovornost svih faktora u provođenju te odluke.

Svi panelisti potvrdili su da ne očekuju iznenađenja prilikom uvođenja eura jer su svi koraci pomno i dugoročno planirani. Panelisti su se složili i da uvođenje eura neće dovesti do značanjijih poskupljenja te da su sva trenutno prisutna poskupljenja radi inflacije koja je, kao i ostale članice EU, pogodila Hrvatsku.

Jedno od gorućih pitanja bilo je i hoće li uvođenje eura dovesti do promjene na tržištu nekretnina te hoće li pojedinci kako bi zaštitili svoju ušteđevinu u kunama istu pretvarati u nekretnine što bi dovelo do novih poskupljenja na tom tržištu. Iako konkretna istraživanja na tu temu nisu provedena, zaključak je da se promjena u ovom dijelu ne očekuje te da uvođenje eura ne bi trebalo dovesti do promjene razmišljanja građana na ovom polju. Uvođenje eura trebalo bi, istaknuo je viceguverner smanjiti troškove konverzije, ali osigurati bolju konkurentsku poziciji hrvatskim izvoznicima. Očekuje se da će im euro olakšati neke od trenutnih barijera i otvoriti nove tržišne prilike.

Jedan od ključnih savjeta i komentara za provođenjem strukturnih reformi poput panela bio je da je uspjeh Republike Hrvatske za ulaskom u Eurozonu bio na povjerenju kojeg je dobila od strane EU komisije i država članica, kredibilitu i konačno sposobnosti Republike Hrvatske za uspješnim realiziranjem svih 19 strukturnih reformi naloženih od strane Europske Unije.

Dr.sc. Savić je posebno naglasio da je za provođenje iste bila ključna politička stabilnost RH te je isto dočarao i objasnio na komparativnom slučaju države članice Litve, koja radi političke nestabilnosti već 10 godina ne može uvesti euro. Viceguverner Fauland je studentima približio koristi uvođenja Eura za Hrvatsku te objasnio negativne aspekte i posljedice zemalja koje nisu u Eurozoni poput Češke, Poljske i Mađarske. Zajedno su zaključili kako je za svaki uspjeh dobrih politika temelj poštivanje ugovornih obveza, kredibilitetu, faktografije koja je lako mjerljiva.

Moderator dr.sc. Vedriš istaknuo je da ukoliko samo jedna od tih stvari izostaje, realizacija iste politke propada ili se vraća par godina unazad, što se Republici Hrvatskoj, radi aktivnog i zajedničkog rada odgovornih čelnika i institucija – nije dogodilo.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.