Francuska na tragu hrvatskog sindroma

Francuska na tragu hrvatskog sindroma

Broj registriranih nezaposlenih u Francuskoj dosegnuo je u travnju novi rekord od 3,26 milijuna, objavilo je ministarstvo rada, a odvojeni su podaci pokazali i blagi pad osobne potrošnje u prošlom mjesecu. Time je njihov broj povećan za 39.800 u odnosu na prethodni mjesec. Na godišnjoj razini porastao je 12,5 posto. Ako se uzmu u obzir i djelomično zaposleni i nezaposleni u francuskim prekomorskim teritorijima, broj registriranih nezaposlenih u travnju raste na 5,09 milijuna.

“Negativan trend nastavit će se u narednim mjesecima prije no što uspijemo preokrenuti trend na području nezaposlenosti krajem godine”, ističe ministarstvo u jučerašnjem priopćenju.

Na kraju prošle godine stopa nezaposlenosti u Francuskoj dosegnula je najvišu razinu u 14 godina od 10,6 posto a Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) prognozirala je da će u ovoj godini porasti na 10,7 posto a u idućoj na 11,1 posto.

Glavni je razlog nezaposlenosti i dalje istek ugovora o zapošljavanju na određeno vrijeme koji poduzeća nisu obnovila, pokazujući sve veću nesklonost zapošljavanju radnika na neodređeno.

Odvojeni su podaci danas pokazali da se osobna potrošnja u Francuskoj ponovo smanjila u travnju, i to za blagih 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dijelom i zbog sezonski uvjetovanih faktora. Ohrabruje pritom rast prodaje automobila, za 1,8 posto, a povećala se i potrošnja energije, za 2,8 posto, zbog neuobičajeno niskih temperatura.

Potrošnja na hranu smanjila za 3,3 posto, između ostalog i zbog skoka u prethodnom mjesecu povezanog s Uskrsom. Na godišnjoj razini potrošnja je u travnju porasla 0,2 posto.

Istovremeno, promet u njemačkoj maloprodaji u travnju je smanjen za 0,4 posto prema prethodnom mjesecu, pokazali su u petak preliminarni podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa.

Statistički ured također je objavio revidirane podatke za ožujak, prema kojima je promet u maloprodaji prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima pao za svega 0,1 posto.

U usporedbi s travnjem 2012. promet u maloprodaji najvećeg gospodarstva eurozone uvećan je za 1,8 posto. U Destatisu napominju i da je takav rezultat dijelom posljedica toga što je ovogodišnji travanj imao dva radna dana više nego isti mjesec prošle godine.

Mjesečni podaci inače su vrlo promjenjivi pa tako nerijetko podliježu korekcijama statističkog ureda.

Podijeli

Odgovori

Top