Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Francuska porezima bogatima i velikim poduzećima popunjava proračun

Najavljena povećanja uključuju 2,3 milijarde eura ‘težak’ jednokratni porez za građane čija neto imovina premašuje 1,3 milijuna eura i 1,1 milijardu eura vrijedne izvanredne poreze za velike banke i energetska poduzeća odnosno njihove zalihe nafte.

Najavljena povećanja uključuju 2,3 milijarde eura 'težak' jednokratni porez za građane čija neto imovina premašuje 1,3 milijuna eura i 1,1 milijardu eura vrijedne izvanredne poreze za velike banke i energetska poduzeća odnosno njihove zalihe nafte.

Nova francuska vlada najavila je u srijedu da će povećati niz poreza i time prikupiti 7,2 milijarde eura za potrebe smanjivanja proračunskog manjka.

Najavljena povećanja uključuju 2,3 milijarde eura ‘težak’ jednokratni porez za građane čija neto imovina premašuje 1,3 milijuna eura i 1,1 milijardu eura vrijedne izvanredne poreze za velike banke i energetska poduzeća odnosno njihove zalihe nafte.

Dodatnih 980 milijuna eura vlada namjerava prikupiti ove godine ukidanjem poreznih olakšica za prekovremene radne sate. Udvostručenje poreza na financijske transakcije, na 0,2 posto, donijet će u državnu blagajnu 170 milijuna eura.

Ostale porezne mjere u rebalansu proračuna uključuju 3-postotni porez na dividende isplaćene dioničarima.

Vlada je najavila te mjere u sklopu rebalansa proračuna za ovu godinu.

Očekuje se da će francuski parlament glatko usvojiti najavljena povećanja poreza, budući da francuski predsjednik Francois Hollande može računati na solidnu većinu zastupničkih glasova.

Hollande tvrdi da bi bogati građani trebali preuzeti dio tereta nastojanja Francuske da sreže proračunski manjak s prošlogodišnjih 5,2 posto na 4,5 posto BDP-a u ovoj godini, te na tri posto u 2013.

“U kratkoročnom roku nastojat ćemo ostvariti ciljani rezultat putem prihoda od poreza ali u ostatku mandata nastojat ćemo postići taj efekt na strani potrošnje”, kazao je na konferenciji za novinstvo ministar za proračun Jerome Cahuzac, aludirajući na strategiju vlade da utre put bolnim mjerama štednje oporezivanjem bogatih.

“Smanjivanje potrošnje nalik je usporavanju tankera – zahtijeva vrijeme”, dodao je naknadno.

Premijer Jean-Marc Ayrault srezao je u utorak službenu prognozu gopsodarskog rasta za ovu godinu na 0,3 posto BDP-a, s ranije prognoziranih 0,7 posto. Snizio je i prognozu za iduću godinu, s 1,75 na 1,2 posto.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

U publikaciji koju izdaje Hrvatska udruga banaka (HUB) iznose se rezultati ankete o ekonomskim očekivanjima, a prema kojoj glavni ekonomisti četiri najveće banke procjenjuju...

Lifestyle

S obzirom na stalne ekonomske i društvene promjene u svijetu, budžeti za putovanja će u 2023. godini biti ključni.

Porezi

Prema planu, Ministarstvo financija bi najkasnije do 1. 1. 2024. ovo pitanje riješilo kroz izmjene tri zakona; Zakona o porezu na dohodak, Zakona o...

Poduzeća

Prihod je porastao na 17 milijardi američkih dolara što je 5% više u odnosu na prethodnu godinu u stalnoj valuti.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.