Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Gasi se Državni inspektorat

Svi inspektori, njih oko 800 koji rade u pet područnih jedinica – u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Osijeku, zajedno sa zaposlenima u središnjici Inspektorata u Zagrebu, bit će raspoređeni u nekoliko ministarstava, piše Novi list.

Svi inspektori, njih oko 800 koji rade u pet područnih jedinica – u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Osijeku, zajedno sa zaposlenima u središnjici Inspektorata u Zagrebu, bit će raspoređeni u nekoliko ministarstava, piše Novi list.

S prvim danom iduće godine gasi se Državni inspektorat, prije 15 godina osnovan kao neovisno, zasebno tijelo u čijem se sastavu nalaze gospodarska i inspekcija rada, kao i elektroenergetski te rudarski inspektori. Svi inspektori, njih oko 800 koji rade u pet područnih jedinica – u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Osijeku, zajedno sa zaposlenima u središnjici Inspektorata u Zagrebu, bit će raspoređeni u nekoliko ministarstava, ovisno o području kojim se bave. Ministarstvo rada Miranda Mrsića dobit će svoju, inspekciju rada, inspektori zaštite potrošača, trgovine, usluga, općenito gospodarska inspekcija, odlazi pak u Ministarstvo gospodarstva.

Da se Inspektorat gasi, službeno se dade naslutiti samo iz Vladinih Smjernica ekonomske i fiskalne politike do 2016. godine, prihvaćenih na Markovom trgu ovih dana. Kako tamo stoji, doći će do »transformacije« Inspektorata, koja zapravo znači gašenje te institucije. Kako nam je službeno potvrđeno u Vladi, Inspektorat kao zasebno tijelo više neće postojati, već će njegovi inspektori biti premješteni pod krov »svojih« ministarstava. Otpuštanja, napominju, neće biti, jer inspektora u državi ionako nema dovoljno, no dosta bi ih moglo biti poslano u prijevremenu mirovinu. O kojem je broju riječ, za sada nije poznato, no kako govore podaci samog Inspektorata, čak je 416, dakle više od 50 posto zaposlenika, starije od 50 godina.

Gospodarska inspekcija, zadužena za, između ostalog, zaštitu potrošača, kontrolu usluga u turizmu, cijene, deklaracije, naknade i pristojbe te tako dalje, broji 345 inspektora, i 60 voditelja. Inspekcija rada ima 220 inspektora i 23 voditelja, koji će  također biti vraćeni na inspektorska mjesta. Prema informacijama iz Vlade, ovom će transformacijom biti postignute značajne uštede, između ostalog i zbog smanjenja broja voditelja, a ministarstva će dobiti svoje inspekcije kao što, primjerice, Ministarstvo zdravlja ima svoju, sanitarnu inspekciju, Ministarstvo graditeljstva građevinsku, Ministarstvo financija poreznu inspekciju, carinu i tako redom.

Društvena poluga

Upravo u toj, »svojoj« inspekciji unutar ministarstava Branko Jordanić, “otac” Državnog inspektorata, koji je dužnost napustio 2004. godine, vidi najveći, i jako ozbiljan problem.

“Takvo je rješenje van svake pameti. U Hrvatskoj više neće biti nepristranih inspektora, već će oni morati kontrolirati i sankcionirati poteze onih koji s njima sjede na istom katu! Nitko ne može sam sebe kontrolirati, a ovo će biti upravo to, kao da vlastitu djecu, ilustriram, roditelji ispituju na vozačkom ispitu i sva djeca, dakako, i kako god vozila, taj ispit polože. Ministarstva su mjesta na kojima se formira stav, a s tim će stavom inspektori onda na teren. Državni inspektorat, u kojem su zapravo trebale biti sve inspekcije, pa tako i sanitarna, građevinska, porezna i ostale, trebao bi biti poluga kojom se kreira bolje društvo”, ogorčen je Jordanić. Sustav je ovim, smatra, vraćen više koraka unatrag, kao što je uvjeren i u to da neće za svih 800 inspektora biti mjesta.

Mrsić: Efikasnost rada bit će tako puno veća

Upitan kako će inspekcija rada pod istim krovom s ministarstvom raditi nepristrano, ministar rada Mirando Mrsić odgovara kako se nada da hoće. Logično je, napominje, da u ministarstvu, zaduženom za provođenje Zakona o radu, sjedi inspekcija koja taj rad na terenu kontrolira.

“Efikasnost rada će tako biti puno veća, a upravo postojećom efikasnošću Državnog inspektorata nismo zadovoljni. Sad će inspekcija mati puno šire ovlasti, drugačiju organizaciju, mobilne timove”, kaže Mrsić. Na pitanje hoće li biti otpuštanja, odgovara kako će, barem u slučaju inspekcije rada, biti procijenjen rad svakog od inspektora.

“Želim da u toj inspekciji rade najbolji ljudi”, indikativan je Mrsić.

Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Do nepredviđene zvonjave naših telefona najčešće dolazi zbog izvanrednih situacija na poslu, primjerice hitnih upita klijenata koje je potrebno riješiti, 'uskakanja u cipele' kolege...

Novosti

Svaki poslodavac želi zadovoljnog i motiviranog zaposlenika koji će svojim radom pridonositi boljitku tvrtke i koji će dugi niz godina biti prisutan u organizaciji,...

Lifestyle

Poslovni bonton, odnosno bonton u poslovnim odnosima, može se definirati kao skup opće prihvaćenih pravila ponašanja koja se temelje na društvenim normama i važan...

Novosti

Valamar se zahvalio svim djelatnicima na iznimnom doprinosu u ovoj izazovnoj sezoni te na uspješnoj poslovnoj godini.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.