Globalni šokovi budućnosti – pandemije, napadi hakera bolesti, financijske krize…

Globalni šokovi budućnosti – pandemije, napadi hakera bolesti, financijske krize…

U OECD-u upozoravaju da će negativne posljedice takvih događaja u budućnosti pogoršati sve veća međunarodna povezanost i brzina kojom ljudi, robe i podaci putuju svijetom.

U izvješću pod naslovom “Globalni šokovi u budućnosti” OECD kao glavne skupine rizika izdvaja pandemije, hakerske napade, financijske krize, građanske nemire i geomagnetske oluje koje ometaju satelitsku komunikaciju.

U OECD-u podsjećaju na epidemiju SARS-a 2003. i prošlogodišnje požare u Rusiji kako bi dočarali svijet pod učestalim udarima različitih katastrofa.

SARS (teški akutni respiratorni sindrom) brzo se proširio iz Hong Konga na čitav svijet jer su putnici dobili virus i potom se vratili u svoje zemlje, kaže se u izvješću.

Sukladno tome postoji potreba za novim antibioticima kako bi se mogao pratiti tempo razvoja bakterija otpornih na lijekove, kaže se u OECD-ovom izvješću.

Požari u Rusiji doveli su pak do snažnog rasta cijena hrane na svjetskom tržištu, koji je u konačnici izazvao socijalne nemire na Bliskom istoku, ističe OECD.

Ta organizacija nadalje poziva države da pojačaju međunarodnu suradnju i sustave pravodobnog uzbunjivanja kako bi se suzbili novi oblici globalnih katastrofa i poremećaja. Političarima se sugerira pristup koji se temelji na međunarodnoj suradnji kako bi se smanjile odnosno zaustavile prijetnje prije nego što se prošire diljem svijeta.

Podijeli

Odgovori

Top